Studier i Danmark
Danmark er et av de mest populære studielandene for nordmenn, og offentlig utdanning er gratis for norske statsborgere. De fleste studier foregår på dansk, inkludert medisin og helsefag. Det finnes noen studier på engelsk, spesielt innen økonomifag.
-
Finn studier i Danmark
-
Danske karakterer
-
Krav om engelsk B
-
Kvote 2
-
Søknadsprosess
-
Delta på webinar om studier i Danmark!
Utdanning i Danmark
Høyere utdanning i Danmark omtales som Videregående Uddannelse. Bachelorgraden tar tre år. Etter bachelor kan du ta en toårig mastergrad som kalles Kandidat.
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Finn studier i Danmark
Du finner læresteder som har studietilbudet du ser etter på det danske nettstedet Uddanningsguiden.
Du finner oversikt over folkehøyskoler i Danmark (dansk: højskoler) på https://www.hojskolerne.dk/.
I 2024 åpner det danske restetorget den 26.juli kl. 00.01 Her finner du oversikt over studier du kan søke på.
Det akademiske skoleåret går fra slutten av august til slutten av juni.
Høstsemesteret starter i slutten av august og avsluttes mot slutten av desember/januar.
Vårsemesteret starter i januar/februar og avsluttes mot slutten av juni.
Hva vil du studere?
Her er noen studier i Danmark, husk at det er mange andre vi ikke har skrevet om.
Søknadsfrist
Bachelorgrad:
- 15. mars klokken 12.00: frist for å søke bachelorgrad i kvote 1 og kvote 2
Du søker via søknadsportalen Optagelse.dk som åpner den 1. februar
- 5. juli: frist for ettersending av dokumenter (vitnemål, språktest, privatisteksamen)
- Vinterstart: Til mange bachelorgrader i Danmark er det studiestart to ganger i året. Du må oftest likevel søke innen 15. mars kl. 12. Sjekk skolens nettsider for informasjon.
Mastergrad (kandidat):
- 1. mars: Generell frist for å søke mastergrad, men det kan variere så sjekk skolens nettside.
Du søker gjennom danske universiteters felles søknadsportal. - 15. oktober: Frist for mastergrader med vinterstart
Webinarer
I alle våre webinarer er det tid for Q & A i etterkant. Vi setter opp webinar ca. en gang i mnd. mellom september og mars.
Opptakskrav
Bachelor
For å søke opptak til en bachelorgrad i Danmark kreves det at du har generell studiekompetanse.
Søk med førstegangsvitnemål
Du må søke med førstegangsvitnemål når du søker på studier til Danmark, altså vitnemålet du får etter tre år på videregående skole.
Det er kun karakterpoengene fra førstegangsvitnemålet som teller for opptak. Andre poeng, som realfagspoeng, språkpoeng, alderspoeng, teller ikke.
Det er ikke mulig å forbedre karakterene i Danmark. Dersom du mangler et fagkrav kan du ta faget som privatist og få det dokumentert på et kompetansebevis. Det skal ikke integreres i vitnemålet. Karakterer fra fag på kompetansebevis vil ikke påvirke karaktersnittet på førstegangsvitnemålet.
Har du en annen bakgrunn enn studiespesialiserende VGS?
Vitnemål fra yrkesfag med påbygg og vitnemål etter 23/5-regelen, gir deg kun rett til å søke opptak i kvote 2. For å kunne søke med denne bakgrunnen må du ha oppfylt fagkravet for Engelsk B*. Dette gjør du ved å ta programfaget Engelsk 1, eller med en engelsktest dersom skolen aksepterer det.
*(Engelsk-kravet faller bort dersom man har hatt relevant yrkesutdanning eller fagskoleutdanning).
Regler rundt opptak med ulike vitnemål, inkludert IB-vitnemål, finner du her:
Spesielle opptakskrav
Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til kravet om generell studiekompetanse. Eksempler på dette er at det stilles krav om realfag for å studere medisin, eller at andre studier krever en opptakstest eller oppgave som del av søknaden. På dansk vil du se dette omtalt som Specifikke adgangskrav.
Finne frem til fagkrav:
- Gå inn på ug.dk og søk opp utdanningen du er interessert i
- Se under fanen som heter adgangskrav for å finne hvilke fagkrav som gjelder
På lærestedenes nettsider finner du også informasjon om hvilke opptakskrav som gjelder i de ulike kvotene.
Under har vi omtalt de vanligste fagkravene i Danmark slik Uddannelses- og forskningsministeriet tolker det. Merk at det likevel er opp til et hvert lærested å gjøre sine vurderinger.
Dansk A
Med fullført treårig norskundervisning fra videregående skole, oppfyller norske søkere kravet om Dansk A
Engelsk B
Norske elever som vil studere ved et lærested i Danmark må ofte ha Engelsk B for å kunne søke. På norsk tilsvarer Engelsk B et fag som heter Engelsk 1, tidligere Internasjonal engelsk.
Matematik A
Matematik A tilsvarer faget Matematikk R2 i Norge.
Kemi B
Kemi B tilsvarer faget Kjemi 1 i Norge.
Fysik B
Fysik B tilsvarer faget Fysikk 1 i Norge.
Biologi A
Biologi A tilsvarer faget Biologi 1+2 i Norge.
Lokale adgangskrav
Det finnes også lokale krav til opptak som kun gjelder for det enkelte lærested. Eksempler på dette er at det kan stilles krav om et spesifikt karaktergjennomsnitt for å søke i kvote 1, eller at du må ta en opptakstest i kvote 2. Disse vil du finne oversikt over inne på nettsidene til lærestedet.
Mangler du fag for opptak til en utdanning, kan du enten ta privatisteksamen i Norge eller reise til Danmark og ta sommersuppleringskurs. Nye fag skal dokumenteres på et kompetansebevis, de vil ikke få betydning for karaktersnittet ditt når du søker i kvote 1.
Du må huske å opplyse i søknaden at du er i ferd med å ta opp et fagkrav, og at dokumentasjon på dette vil være i Danmark innen ettersendingsfrist 5. juli.
Privatisteksamen i Norge
Det finnes tre ulike måter å forberede seg til privatisteksamen på:
- Lese pensum før eksamen på egen hånd
- Betale for undervisningen ved privatskoler som for eksempel SONANS, Bjørknes eller Akademiet
- Følge undervisningen ved en videregående skole
Oppmeldingsfrister: Høstsemester 15. september / vårsemesteret 1. februar
Du må selv melde deg opp til privatisteksamen.
Sommersupplering i Danmark
Det er også mulig å ta gymnasial sommersupplering (GS/GSK) i Danmark. Det betyr at du tar et fulltids sommerkurs i Danmark på 3-5 uker og avslutter med en eksamen. Du kan kun supplere ett fag ett nivå opp. Om du velger denne varianten, skal det stå i søknaden at du er i ferd med å ta opp et fagkrav og at du vil ta dette over sommeren. I prinsippet betyr det at du kan få et betinget opptak til studiet mens du går på kurset.
Merk! Ikke alle læresteder godtar sommersupplering. Grunnen til dette er fordi de ønsker all dokumentasjon inne før 5. juli.
Danske elever på program for studiespesialisering har mer engelsk på vitnemålet enn vi har i Norge. De har et obligatorisk engelskfag som kalles Engelsk B. Norske elever som vil studere ved et universitet i Danmark vil dermed som oftest finne at faget Engelsk B er et fagkrav.
Engelsk 1
På norsk tilsvarer Engelsk B et fag som heter Engelsk 1, tidligere Internasjonal engelsk. Dette er et programfag du må velge i andreklasse på videregående skole (vg2).
Privatist
Du som ikke har tatt Engelsk 1 i vg2 kan ta faget som privatist i etterkant, og legge det ved som kompetansebevis når du søker studier i Danmark.
Engelsk språktest
Dersom du ikke har tatt Engelsk 1 kan du til enkelte universiteter dekke kravet om Engelsk B ved å ta en engelsk språktest. Ikke alle godtar dette så du må undersøke på universitetets nettside hva de krever.*)
Nedenfor har vi lenket direkte til de relevante nettsidene som omhandler nordiske søkere, så det blir lettere for deg å finne ut hvilke krav som gjelder for deg.
- Aalborg Universitet
- Aarhus Universitet
- Syddansk Universitet
- IT-universitetet I København
- Roskilde Universitet
- Københavns Universitet
- Copenhagen Business School, CBS
- DTU
(*Merk at i noen tilfeller kan engelsktest telle som et fag med karakteren 0 når du søker i kvote 2. Dette kan dermed trekke ned karaktersnittet ditt. Det vil derfor lønne seg å heller ha faget Engelsk 1, siden karakteren du fikk i faget vil telle med på karaktersnittet. Les nøye på skolens nettsiden om opptak i kvote 2 for å se hva som gjelder.
På ug.dk finner du full oversikt over hva snittet for studier var i fjor.
- Regn først ditt (rene) norske snitt, uten tilleggspoeng som alder, realfagspoeng eller lign.
- Gå så inn på den danske Landedatabasen
- Skroll deg ned til «Omregningsskala for norsk gennemsnit (7-trinsskala)». Der finner du en tabell som viser hva norske karakterer tilsvarer i danske karakterer.
I Danmark finnes det to søkekvoter. Fagkravene teller i begge kvoter.
For nordmenn er 15. mars søknadsfristen for begge kvoter.
Kvote 1: I denne kvoten er det kun rent karaktersnitt fra vitnemålet, uten norske tilleggspoeng, som teller. Det er ikke mulig å forbedre karaktersnittet.
Du kan ikke søke i denne kvoten dersom du har 23/5-vitnemål eller har gått yrkesfaglig utdanning.
Da må du søke i kvote 2.
Kvote 2: Dersom du ikke har karaktersnittet som kreves for opptak i kvote 1 eller du har generell studiekompetanse fra en annen vei enn studie-spesialiserende, kan du søke i kvote 2.
I kvote 2 kommer du inn på bakgrunn av en helhetsvurdering av deg som søker. Kriteriene varierer fra studium til studium. Du finner informasjon om hva som gjelder for den utdanningen du vil ta på lærestedenes nettsider. Det kan for eksempel være:
- Motivasjonsbrev, her finner du tips for å skrive motivasjonsbrev
- Relevant arbeidserfaring
- Høyere utdanning
- Opptakstest
- Utenlandsopphold
- Snitt på spesifikke fagkrav
- Eller andre kriterier – sjekk alltid nettsiden til skolen for å finne hvilke kriterier som gjelder
Det kan være flere fagkrav i denne kvoten.
Om du har søkt i kvote 2, men det viser seg at du har bra nok karaktersnitt til å søke i Kvote 1, vil du bli vurdert i begge kvoter.
Mastergrad
Du må ha fullført en bachelorgrad for å kunne søke en mastergrad (kandidat). Til de fleste masterprogrammer er det en forutsetning at du har tatt bachelorgrad innen samme fagretning, men det finnes unntak for tverrfaglige mastergrader hvor mange forskjellige bachelorgrader kan gi adgang. Det kan finnes krav til bestemte fag du må ha hatt i fagkretsen for å få opptak til studiet.
Lærestedene fastlegger adgangskrav til de enkelte kandidatutdannelsene. Du finner informasjon om dette på lærestedenes nettsider.
Supplering
Det er vanligvis begrensede muligheter for å ta opp fag du mangler. Henvend deg til lærestedet dersom du har behov for å supplere.
Rettskrav
Dersom du har tatt bachelorgrad ved et lærested i Danmark har du rett til å få opptak til mastergrad ved samme lærested innen 3 år. Mastergraden må være innen samme emne og være en naturlig overbygning til bachelorgraden.
Hvordan søke bachelorgrad
- Søknaden er todelt.
1. Du søker først online.
2. Deretter skal du printe ut en underskriftside per utdanning du søker på. Dersom du søker på 5 utdanninger på et lærested skal du altså sende alle fem. Underskriftsidene skal signeres og sendes til de aktuelle lærestedene. De fleste læresteder godtar å få underskriftsidene sendt som vedlegg på mail. Du finner aktuelle mailadresser på Ug.dk/underskriftside. Dersom du ikke sender inn en underskriftside, vil ikke søknaden din bli åpnet. Underskriftsidene skal være ankommet lærestedene senest 15. mars klokken 12.00. - Scann dokumentene: Før du begynner er det smart å scanne inn all dokumentasjon du har og som har blitt etterspurt av det enkelte lærested. Har du ikke scanner, kan du ta bilde med mobiltelefonen din. Lagre dokumentene som pdf.
Enkelte læresteder vil at du sender dem annen dokumentasjon i tillegg til følgeskrivelsen, for eksempel hjemmeoppgave. Det er ditt ansvar å sjekke hva lærestedet vil ha, og på hvilken måte. - I Danmark søker du med førstegangsvitnemål. Dersom du tar opp/har tatt opp fag for å søke, er dette greit, men disse skal ligge på et eget kompetansebevis. Husk å markere i søknaden at du har tatt opp/tar opp fag, og hva disse er.
- Online-søknaden består av fire sider. På side 3, når du begynner å godkjenne utdanningsønsker, låser de to første sidene seg. Bruk derfor tid for å sjekke at de to første sidene er riktige før du begynner med studievalg.
«Gem» betyr lagre. «Fortryd» betyr slett.
Fyll ut all informasjon merket med stjerne. - Kvote 1: For deg som søker kun på grunnlag av karaktersnitt (altså i kvote 1) skal du ikke fylle ut informasjon om arbeidserfaring, høyere utdanning og reise.
- Kvote 2: For deg som også ønsker å bli vurdert på grunnlag av kvote 2 kriteriene (som kan være arbeidserfaring, høyere utdanning, reise m.m.) skal du legge ved relevant dokumentasjon.
- Merk at det er ikke noe sted du kan velge om du skal søke i kvote 1 eller kvote 2 i søknaden – skjemaet gjelder for begge kvoter. De fleste læresteder krever ekstra dokumentasjon fra søkere i kvote 2 – ved å laste opp denne dokumentasjonen til fristen 15.03, viser du at du vil søke i kvote 2.
- Du kan søke på opptil 8 utdannelser og skal prioritere disse i ønsket rekkefølge. Du vil kun få ett tilbud. Du kan søke på flere læresteder og ulike fag om du ønsker det.
- Statsborgerskap og oppholdstillatelse: norske og nordiske borgere trenger ikke å dokumentere statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Danmark.
- Gå inn på nettsiden Optagelse.dk
- Klikk på knappen «Søg videregående uddannelse«
- På neste side velger du «Har du ikke MitID?».
- Velg «Nej» på spørsmålet om du har dansk personnummer (CPR-nummer), klikk «Næste» og fyll inn din e-postadresse. Klikk «OK».
- Du vil umiddelbart få en e-post med link som du må klikke på. Du vil så komme inn i søknaden hvor du vil ha egen profil og eget midlertidig CPR-nummer.
Søknaden til Danmark er delt i fire deler:
- Oplysninger om dig (personlig informasjon)
- Adgangsgrundlag (informasjon om generell studiekompetanse)
- Uddannelsesvalg (legge til studier i søknadsslisten)
- Bilag (vedlegg)
Søknaden steg for steg
1. Oplysninger om deg – personalia
- Første gang du logger på, får du en pop-up med tittelen «angiv personoplysninger». Denne dukker ikke opp neste gang du logger på. Fyll inn navn, velg kjønn blant alternativene, og fyll inn fødselsdato. NB: du skal kun skrive de to siste tallene i fødselsåret ditt; er du født i 2005, skal du skrive «05» i boksen for «fødselsår». Fyll inn øvrige personopplysninger.
- Velg «Norge, NO» på statsborgerskap og «ja» på «Har du opholdstilladelse i Danmark eller er du EU/EØS-borger».
- Høyere utdanning: «Er du optaget, eller har du været optaget på en videregående uddannelse?» spør om du er tatt opp på en høyere utdanning nå, eller har vært tatt opp på en tidligere. Velg ja/nei. NB: Kun universitets- eller høyskolestudier skal fylles inn her!
- Valgte du «ja» på forrige: Svar ja/nei på om du holder på å fullføre, eller tidligere har fullført, en dansk, norsk eller internasjonal utdannelse.
- Om du valgte «ja» på spørsmål om du har vært opptatt på en høyere utdannelse, skal du nå svare ja/nei på om du har fullført eller forventer fullføre utdannelsen innen studiestart. Spesifiser videre hva du har studert/studerer, hvor, når du begynte og eventuelt avsluttet/avslutter, samt antall studiepoeng. Dersom du er ferdig med studiet/studiepoengene, skal du nå trykke «Tilføy bilag» og laste opp dokumentasjon på den høyere utdanningen du har tatt (karakterutskrift, bachelorgrads- eller mastergradsvitnemål, etc).
- Trykk «gem» (lagre) øverst på siden.
2. Adgangsgrundlag – utdanningsbakgrunn
- Velg «Udenlandsk eksamen» på «adgangsgrundlagstype».
- Velg «Alle andre udenlandske eksamener» (evt. IB for deg som har gått det) på «adgangsgrundlag».
- Velg «Norge, NO», og skriv inn f.eks. «Norsk vitnemål, studiespesialiserende», eller annet adgangsgrunnlag.
- På «eksamensår» skriver du det året du fullfører, eller fullførte videregånde skole, eller fikk adgangsgrunnlaget ditt.
- Trykk «gem» øverst på siden.
3. Uddannelsesvalg
- Trykk «Tilføj uddannelse til din prioriteringsliste».
- Nå skal du legge inn utdanningene, én etter én.
- Velg utdanning: Skriv inn ønsket fag under «uddannelsesnavn», for eksempel «sygeplejerske» eller «erhvervsøkonomi, HA». Du kan også hake av for «vis flere muligheder» om du vil spesifisere by eller lignende. Søket vil fortelle deg hvor du kan studere faget ditt, og vise deg de danske opptakskravene.
- Velg ønsket alternativ, for eksempel «Erhvervsøkonomi, HA» i Fredriksberg (altså CBS) Trykk «Vælg».
- Har du tatt opp fagkrav, slik at du allerede har resultatene? Legg inn dette under «Beståede prøver på gymnasialt niveau, ud over den adgangsgivende eksamen». Trykk på blyantsymbolet for å legge inn informasjon. På «Type» skriver du enkeltfag, på fag for eksempel S-matematikk og på nivå for eksempel 2. Dersom du er ferdig med fagkravet skal du fylle inn karakterer. Skriv inn når du fikk kompetansebevis på faget/fikk resultater fra språktest, e.l. NB: kun karakterer/fag som ikke kommer på vitnemålet ditt! Du skal ikke fylle inn karakterer du får på vitnemålet.
- Skal du ta opp fagkrav, og har ikke fått resultatene enda?
Legg inn dette under «Forventet bestået supplering». Huk av for:
1) om du skal ta privatisteksamen/språktest og vil ha resultatene klare til å sendes inn før 5. juli.
2) om du skal ta sommerkurs i Danmark som vil være bestått etter 5. juli, eventuelt begge deler. Du legger inn informasjon på samme måte som om du allerede har bestått fagene (se over). For deg som skal ta sommerkurs bruker du danske betegnelser på fagene og under «Type» skriver du for eksempel GSK . Om du tar en Toefl-test som kompensasjon for manglende Engelsk B (Engelsk 1 – et krav til samtlige universiteter i Danmark), skriver du «Toefl» under type, «engelsk» under fag og «B» under nivå.
- Standby: Under «Valgmuligheder» skal du velge om du vil søke på standbyplass. Dersom du tidligere har fått tilsagnsbrev, skal du huke av for det. Dersom du har haket av for stand-by i søknaden, kan du ha sjansen til å komme inn via venteliste, og få studieplass enten i år eller neste år forutsatt at karaktersnittet ditt er tett opp mot årets karaktersnitt. Les om Standby
- Høst/vår start: Studier med to studiestarter (høst og vår/sommer og vinter) spør om du vil starte på et bestemt tidspunkt her. Velg i så fall ønsket oppstartstidspunkt. Lærestedet kan overstyre valget ditt.
- Kvote 2: De neste punktene skal kun fylles ut av søkere som også vil søke i kvote 2 og har sjekket hva hvert enkelt lærested krever/ønsker seg av erfaring og dokumentasjon i denne kvoten. Husk å laste dokumentasjon på alt du haker av for. Du kan ikke laste opp dokumentasjonen til kvote 2-feltene etter søknadsfristen 15. mars.
– Fyll ut arbeidserfaring, og evt. militær-erfaring
– Annen relevant erfaring (for eksempel vært støttekontakt i tre år og søker på medisin)
– Højskoleophold (for deg som har gått på folkehøyskole)
– Under Udlandsophold kan du fylle inn informasjon dersom du har vært i utlandet over en lengre periode
OBS: Ikke alle universiteter/studier gir deg mulighet til å fylle inn informasjon om utenlandsopphold, motivasjonsbrev, osv. Dette er fordi universitetet/studiet ikke tar med disse tingene i vurderingen. Hvis universitetet f.eks. baserer opptaket i kvote 2 på en test, må du finne informasjon om dette på universitetenes nettsider. - Trykk «Gem og tilføj uddannelse til din prioriteringsliste». Du har nå lagt til ditt første utdannelsesønske.
- Før du går videre og godkjenner dine utdanninger for så å skrive ut utskriftside, kan det nå være smart å se om du har fått lagt til de nødvendige bilagene. Dette kan du se på under «bilag» nedenfor.
- Underskriftside: Gå tilbake til «uddannelsesvalg». Trykk på «Godkend og udskriv» på hver enkelt utdanning. Første gang du trykker på dette, får du en beskjed om at informasjonen i fanene «oplysninger om dig» og «adgangsgrundlag» vil bli låst. Du må trykke «ja» for å kunne gå videre. Dobbeltsjekk gjerne at informasjonen er riktig før du trykker «ja». Du vil nå få opp en boks/pop-up med tittel «underskriftsside». Klikk på lenken til «underskriftssiden.pdf» for å laste ned underskriftssiden til utdanningen du har godkjent. Skriv ut, underskriv og dater. Denne siden skal sendes til lærestedet. Frem til siden er fremme hos lærestedet, har du ikke søkt. Du skal ikke sende inn underskriftssiden på optagelse.dk.
4. Bilag – vedlegg
Dersom du ikke har lagt ved bilagene underveis i utfyllingen av online-søknaden, kan disse vedlegges under denne siste fanen i søknadsskjemaet. Klikk på «tilføj bilag» for å laste opp bilag. Du kan kun laste opp bilag i pdf-format. Lagre bilag med en tittel som sier hva det er, for eksempel «Kompetansebevis på Engelsk 1», «Dokumentasjon arbeidserfaring», e.l.
Vitnemål skal lastes opp under bilag.
Du kan ikke laste opp elektronisk vitnemål eller kompetansebevis. Du må laste opp scannet versjon av papirutgaven.
All dokumentasjon skal være tilknyttet den utdanningen som krever dette. Etter at du har lastet opp et bilag, vil det ligge under overskriften «bilag/prioritet». Ved siden av bilaget vil du se et likt antall ruter som du har studieønsker. Dersom det står en hake i en rute, er bilaget knyttet til studieønsket som har samme nummer (f.eks. en hake i ruten for «1.», betyr at bilaget er knyttet til søknaden som har 1. prioritet.).
Underskriftsiden
Underskriftsidene skal signeres og sendes til de respektive studiestedene. De aller fleste læresteder foretrekker å få underskriftssiden på e-post. Disse skal sendes til riktig e-postadresse. Dette vil stå opplyst enten på underskriftssiden, på lærestedenes nettsider, eller på www.ug.dk.
Husk at enkelte læresteder vil ha annen dokumentasjon tilsendt også. Dette vil stå beskrevet på lærestedets hjemmeside.
Statsborgerskap og oppholdstillatelse: norske og nordiske borgere trenger ikke å dokumentere statsborgerskap eller oppholdstillatelse i Danmark. Det vil likevel stå at du må laste opp dokumentasjon på en av delene på underskriftssiden; dette kan du, om du er norsk statsborger, se bort fra. Får du likevel direkte beskjed fra universitetet du har søkt til, forholder du deg til dette.
Her er link til den danske veiledningen:
- Søknadsfrist til Danmark er 15.mars klokken 12.00
- Frist for å endre prioriteringsrekkefølgen er 5. juli klokken 12.00
- Ettersendingsfrist for å dokumentere adgangskrav er 5. juli klokken 12.00
- Svar på søknaden kommer 28. juli
- «Restetorget» (ledige studier) åpner 28. juli
Hvordan søke mastergrad
Bachelorgrad
Du må ha fullført en bachelorgrad for å kunne søke på mastergrad. Bachelorgraden må som regel være faglig relevant for den mastergraden du søker på.
Spesifikke fag
En del læresteder krever at du skal ha tatt visse fag med et bestemt antall studiepoeng.
Karakterer
Til enkelte studier vil karakterene ha mye å si, særlig dersom det er studier hvor det er mange søkere. Minimums-snitt blir likevel sjeldent offentliggjort da du vil bli sammenlignet med dem som søker samtidig som deg.
Motivasjonsbrev
«Skriftlig ansøgning» som det kalles på dansk kan være et krav. Det vil i så fall være beskrevet hvor langt du skal skrive og hva innholdet skal være på universitetets nettsider.
Du søker gjennom danske universitetenes felles søknads-portal for masterstudier; Ansøgningsportalen
De fleste lærestedene har egne nettsider med forklaringer på hvordan du går frem for å søke.
Hva koster det å studere i Danmark?
Offentlige skoler er gratis for norske studenter
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Danmark, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i norden kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.
Jeg har kommet inn på en skole i Danmark — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.