Mandarinstudier i Kina
Etter folkehøgskolen dro Michael til Beijing for å studere kinesisk. — Her kommer du tett på Kina, og det finnes alltid noe nytt å oppdage!
Michael Larsen
Studieland: Kina
By: Beijing
Universitet: Beijing Language and Culture University
Studium: Mandarin (bachelor)
Å forstå Kina
Variasjon og mangfold, rik kultur, fjellkjeder, ørken og storbyer. Det var på folkehøgskolen Michael virkelig fikk øynene opp for Kina.
— Kina er et enormt land som huser verdens største befolkning, med levesett som spenner fra nomadeliv på slettene til jetsettliv i Shanghai. Landet forandrer seg i et tempo verden aldri har sett maken til, og Norge trenger folk som forstår Kina og behersker kinesisk. Hvor lærer man det bedre enn nettopp i Kina?
Internasjonalt miljø
Universitetet som Michael studerer ved har mandarin som spesialitet og hovedfokus, og derfor var det et naturlig valg da han skulle ta en bachelor i kinesisk.
— Universitetet er veldig internasjonalt, med studenter fra alle verdens kriker og kroker, og godt over 100 nasjoner representert til enhver tid. Ikke bare lærer du mye om kinesisk kultur, men du kan også få input av å møte mennesker fra andre deler av verden.
Campus ved BLCU skiller seg fra andre universiteter, for her finnes det kafeer, restauranter, pub ute på sommerstid og egen karaokebar. Dette til tross for at normen er at studentene helst ikke skal ha det så gøy at det går utover studiene.
Området rundt universitetet er fullt av studenter og studentvennlige restauranter og utesteder. Det er gode muligheter for å bli kjent med studenter fra andre studiesteder. Det er også mange studentorganisasjoner og arrangementer ved universitetet, så det finnes ofte noe å være med på.
Et annerledes universitet
Hele BLCU er bygd opp rundt språk. Universitetet har lang og bred erfaring med å lære bort kinesisk til utlendinger, og de publiserer mange av lærebøkene i kinesisk som brukes rundt om i verden. Er du heldig kan du ende opp med å bli undervist av forfatteren selv.
Undervisningsmetodene skiller seg fra mange andre studier, forteller Michael.
— Vi snakker håndsopprekning i timen, innlevering av lekser som rettes med rød penn og klassisk klasseromsundervisning. I det store og hele minner det litt mer om å være tilbake på videregående. Metodene i den kinesiske skolen kan nok også virke litt brutale for oss nordmenn. Her er det ikke uvanlig at karakterer annonseres høyt i klassen eller at lærere utrykker sin skuffelse over elever som gjør det dårligere enn forventet. Det kan være uvant i begynnelsen, men det går seg til.
Høye boligpriser
Man skulle kanskje tro at Kina var et billig land å leie i, men Michael opplever det motsatte.
— Leieprisene i Beijing er de høyeste i Kina, og man får ikke alltid mye for pengene. Til tross for at mange leiligheter i hovedstaden er gamle og av dårlig standard, koster de gjerne ganske mye. Det beste alternativet for meg ble å bo sammen med en kinesisk kompis i en liten leilighet utenfor campus.
Tett på Kina
Det tok tid for Michael å venne seg til de enorme folkemassene og fraværet av stillhet, og han merket at den til tider dårlige luftkvaliteten kunne påvirke ham. Likevel er han veldig glad han dro til Beijing.
— Noe av det beste med Beijing er at byen har en nærhet til historie og kultur som gjør at du kommer tett på Kina. Det finnes alltid noe nytt å oppdage! Jeg liker å besøke historiske byggverk, templer, keiserlige palasser og de trange gatene i hutongen, hvor jeg kan kjenne litt på hvordan de lokale faktisk lever.
Beijing er kanskje ikke like trendy og moderne som Shanghai, men hvis du vil oppleve mer av den kinesiske kulturen er hovedstaden et veldig godt valg.
— Michael Larsen
Drømmer du om utlandet?
Finn ut mer om studier i Kina!