Praktisk informasjon
Veien til utlandet er avhengig av hva og hvor du vil studere. Her finner du praktisk informasjon om det viktigste du må ta stilling til før du skal studere i utlandet.
Første mulighet for å reise på utveksling dukker opp allerede på videregående. Får du ikke reist da, får du nye sjanser etter at du har begynt på høyere utdanning. Vil du vite mer om utvekslingsmulighetene?
Søknadsfrister varierer fra land til land og fra studiested til studiested. Vi har laget en oversikt over søknadsfrister i de mest populære landene.
Det er spesielt viktig å begynne tidlig med søkeprosessen hvis du har nedsatt funksjonsevne, psykiske helseplager, en kronisk sykdom eller på en eller annen måte trenger tilrettelegging. Når du er ute i god tid er det lettere å finne gode løsninger for deg ved ditt nye studiested, og det er lettere å få oversikt over hvilke tilleggsstipender du kan ha rett på.
Søkeprosessen er ulik fra land til land og fra studiested til studiested. Noen land opererer med et samordnet opptak, slik som her i Norge, mens andre steder søker du direkte til studiestedet. Det kan også være ulik praksis innad i et land, så sjekk hva som er praksis ved det studiestedet du vil dra til.
Du kan også søke deg til studiestedet gjennom en norsk agent.
Hva er en agent?
En agent er en kommersiell aktør som samarbeider med utenlandske universiteter for å rekruttere norske studenter. Har du funnet et utenlandsk studiested du ønsker å søke deg til? Da kan du undersøke om studiestedet samarbeider med en agent for å få hjelp til søknadsprosessen. Dersom agenten er godkjent av ANSA, kan du stole på at hjelpen du får er kvalitetssikret og til å stole på.
Når du som norsk statsborger skal studere ved en skole eller et universitet i et annet land, må du betale skolepenger. Hvor mye det koster, varierer fra land til land og fra skole til skole. Du finner mer informasjon om skolepenger inne på beskrivelsen av hvert studieland.
Du kan få støtte fra Lånekassen når du skal studere i utlandet, både for utveksling, en hel grad eller et språkkurs.
Mange studiesteder tar mer i skolepenger enn det du kan få fra Lånekassen. Derfor er det lurt å sjekke om du kan få et stipend.
Når du skal søke på studiesteder, må du som oftest sende med godkjent kopi av vitnemål og attester. Dokumentene må være oversatt til landets språk.
Mange studiesteder krever at du dokumenterer språkkunnskaper, og det gjør du gjennom en språktest.
Noen studiesteder og studier krever at tar én eller flere opptakstester som en del av søknaden.
Det er viktig at du er forsikret når du skal studere i utlandet. Kostnadene kan bli enorme dersom du for eksempel utsettes for en ulykke i utlandet og ikke er godt nok dekket.
Med ANSA studentforsikring har du et sikkerhetsnett mens du studerer i utlandet. Forsikringen er skreddersydd for norske studenter, slik at du kan føle deg trygg gjennom hele studietiden. Den er kun for ANSA-medlemmer.
Hvis du skal studere utenfor EU/EØS, må du ha studentvisum. Med et studentvisum har du tillatelse til å reise inn i studielandet og bli der under utdanningen.
I de fleste tilfeller trenger du ikke å søke om godkjenning av utdanningen fra utlandet. Unntaket er enkelte lovregulerte yrker, som det er viktig å få autorisasjon for slik at du kan jobbe i Norge.
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!