Studier på Island
Drømmer du om å studere i et naturskjønt miljø? Island tilbyr en unik kombinasjon av læring og eventyr med sine vulkaner, isbreer og varme kilder. Få en utdanning av høy kvalitet og en uforglemmelig opplevelse.
Finn ditt drømme-studium på Island
Å studere på Island er en unik mulighet for eventyrlystne og ambisiøse studenter som ønsker å kombinere akademisk utdanning med fantastiske naturopplevelser. Island er kjent for sine majestetiske landskap, inkludert isbreer, vulkaner og varme kilder, som skaper en inspirerende bakgrunn for studier. Universitetene på Island tilbyr utdanning av høy kvalitet med et bredt spekter av fag, ofte med fokus på bærekraft og miljøvitenskap. Denne kompetansen er etterspurt i et globalt arbeidsmarked som stadig vektlegger grønne teknologier og løsninger.
Du kan studere på engelsk, men studietilbudene på Island blir nesten uendelige hvis du lærer deg islandsk. Lånekassen tilbyr støtte til språkkurs på Island i forkant av studiene.
Island er også et trygt land å studere i. Landet har ligget på toppen av The Global Peace Index siden 2008, noe som gjør det til en av de tryggeste destinasjonene for studenter.
Bachelorgrad (Bakkalárgráða) går over 3-4 år (180 – 240 ECTS)
Mastergrad (Meistaragráða) går over 1-2 år (90 – 120 ECTS)
Doktorgrad (Doktorsgráða) går over 3-5 år
Studieåret på Island er inndelt i et høstsemester og et vårsemester.
Høstsemesteret går vanligvis fra tidlig september til sent desember
Vårsemesteret går fra starten av januar til slutten av mai.
Av de 18 000 studentene på Island er 5 % internasjonale
Finn bachelor- og mastergrader på Island
Study.iceland.is er et nettsted på engelsk som har informasjon om å studere og bo på Island. De har også utviklet plattformen haskoladagurinn hvor man kan få oversikt over alle studietilbudene til de 7 statsakkrediderte høyere utdanningsinstitusjonene.
De fleste studieprogrammer har undervisning på islandsk. Flere læresteder underviser enkelte fag på engelsk, som gjør Island til en attraktiv destinasjon for utveksling.
For å lese mer om de ulike statsakkredierte universitetene og høyskolene besøk deres nettsider
- Akureyri universitet (University of Akereyi)
- Bifröst universitet (Bifröst University)
- Hólaskóli – Universitetet i Hólar (Hólar University)
- Islands universitet (University of Iceland)
- Islands landbruksuniversitet (Agricultural University of Iceland)
- Islands kunstakademi (Iceland University of the Arts)
- Reykjavík universitet (Reykjavik University)
Det er helt klart flest tilbud på masternivå – spesielt på Reykjavik universitet og Islands universitet (sist oppdatert juni 2024)
Akureyri universitet (University of Akereyi)
- MA. Natural Resource Sciences
- MA. Polar Law (Programmet går annethvert år. Neste semesterstart er 2025)
- MA. Masters of Science in Psychology
- MA. Coastal Communities and Regional Development (Diplomet er fra Akureyi mens undervisningen tilbys av University Centre of the Westfjords in Ísafjörður)
- MA. Coastal and Marine Management (Diplomet er fra Akureyi mens undervisningen tilbys av University Centre of the Westfjords in Ísafjörður)
Hólaskóli – Universitetet i Hólar (Hólar University)
- M.Sc. in Fish Biology
- Nordic Master Program in Sustainable Production and Utilization of Marine Bio resources (MAR-BIO)
- Samarbeid med University of Gothenburg og Nord Universitetet
- M.A. in Outdoor studies
- Samarbeid med The Swedish School of Sport and Health Sciences (GIH), Stockholm og University of South-Eastern Norway (USN)
Islands universitet (University of Iceland)
- BA English
- M.Sc., M.A. (se liste over alle tilbudene)
Islands landbruksuniversitet (Agricultural University of Iceland)
- M.Sc. Environmental Changes at Higher Latitudes
- M.Sc Restoration Ecology
Islands kunstakademi (Iceland University of the Arts)
- BBA. Performing Arts with focus on Contemporary Dance Practices.
- MArch. Master’s in architecture
- MA. Design & New Environment
- MA. Fine Art
- MA. Performing Arts
Reykjavík universitet (Reykjavik University)
- M.Sc., M.A. (se liste over alle tilbudene)
Dra på utveksling!
Visste du at du kan reise på utveksling til utlandet ett semester eller ett år mens du studerer ved et norsk studiested?
Et utvekslingsopphold er en fantastisk mulighet til å oppleve en annen kultur og lære språk. Du kan reise med eller uten utvekslingsavtale.
Opptakskrav
Bachelor
For å søke opptak til en bachelorgrad må du ha fullført og bestått videregående skole og ha generell studiekompetanse.
Studier på lavere grad ved universitetene er stort sett åpne. Det betyr at alle som søker kommer inn. Det kan likevel være begrenset opptak på veldig populære studier.
Opptakskrav varierer mellom læresteder, ettersom skolene har rett til å sette sine egne krav. Både ved universiteter og tekniske høyskoler, er det vanlig å vurdere søkere basert på snitt og opptakstester. Kontakt det aktuelle lærestedet for nærmere informasjon om opptakskrav.
Noen utdanninger har også spesifikke fagkrav. Ved engelskspråklige utdanninger er det som regel krav om språktest, enten TOEFL eller IELTS.
Master
For å søke på en mastergrad må du ha en fullført bachelorgrad. Som her hjemme er det på enkelte fag et krav at man har relevant bachelor/bakgrunn, mens andre grader tar inn studenter med annen bakgrunn også.
Opptakskrav varierer mellom læresteder, ettersom skolene har rett til å sette sine egne krav. Både ved universiteter og tekniske høyskoler, er det vanlig å vurdere søkere basert på snitt og opptakstester. Kontakt det aktuelle lærestedet for nærmere informasjon om opptakskrav.
Noen utdanninger har også spesifikke fagkrav. Ved engelskspråklige utdanninger er det som regel krav om språktest, enten TOEFL eller IELTS.
Søknadsprosess
Hvilken søknadsfrist du må forholde deg til avhenger av hva eller hvor på Island du skal studere, men er ofte mellom mars og mai for høstsemesteret. Noen læresteder har også studiestart på våren.
Det finnes forskjellige måter å søke studier på Island på, avhengig av om du skal gå på språkkurs, studere på bachelor- eller masternivå, eller om du skal gå på offentlig eller privat institusjon:
Bachelor
Du søker direkte til universitet eller høyskolen via deres nettbaserte søknadsportal på studiestedets nettside.
Master
Du søker direkte til universitet eller høyskolen via deres nettbaserte søknadsportal på studiestedets nettside.
Sammen med søknaden kan du bli bedt om å legge ved:
- Oversatt vitnemål til fransk eller engelsk
- CV
- Motivasjonsbrev
- Anbefalingsbrev
Bør du lære deg Islandsk?
Det er gode grunner til å lære seg Islandsk hvis du skal studere på Island. For det første har du veldig mange flere studieprogrammer å velge iblant når du behersker språket. For det andre vil du få mye mer ut av studieoppholdet ditt hvis du kan kommunisere med innbyggerne.
Språkkurs før studiene?
Språkkurs regnes ikke som høyere utdanning. Du må søke direkte til kurset også om det tilbys ved et universitet. For å studere på islandsk kreves ofte minst B2-nivå i henhold til det europeiske referanserammen for språk (CEFR), kjent som Íslenskupróf B2. The University Centre of the Westfjords tilbyr en rekke islandske språkkurs på ulike nivåer og med ulik varighet. Sjekk også ut nettsiden til StudyinIceland for språkkurs.
Støtte fra Lånekassen til språkkurs
Du kan få støtte fra Lånekassen til språkkurs i inntil ett år for å lære deg språket før du begynner på en bachelor- eller mastergrad i et ikke-engelsktalende land.
Lengre språkkurs – for deg som skal ta hel grad
For deg som skal ta en hel grad passer det best med lengre språkkurs. Du kan ta språkkurs på inntil 12 måneder ved et universitet eller ved et offisielt godkjent, privat kurssted.
- Kurset må vare i minst tre måneder
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
- Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot en godkjent språk-eksamen
- Du må opplyse i Lånekasse-søknaden hvilken grad du planlegger å ta etter språkkurset, og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.
- For å få omgjort lån til stipend må du begynne på høyere utdanning i studielandet etter språkkurset innen et år.
Dekker du disse kravene vil du få den samme studiestøtten som til høyere utdanning.
Kort språkkurs – for deg som skal på utveksling
Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (25 686 kr) hvis du har kommet inn ved et godkjent lærested, skal studere på et annet språk enn engelsk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.
- Kurset må vare i minst fire uker
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
Dette alternativet passer best for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.
Hva koster det å studere på Island?
Offentlig utdanning er subsidiert av den Islandske stat og derfor billigere enn studier ved private læresteder, hvor skolepengene kan ligge på 40 000 – 125 000 NOK og oppover per år. Merk at ved offentlig utdanning finnes det ofte en registreringsavgift på inntil 6000 NOK.
Hvor høye er levekostnadene?
Det kan være rimeligere å bo og leve som student på Island enn i Norge, men det kommer mye an på hvor du skal studere og hva du sammenligner med.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i norden kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
Du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.
Visum
Du trenger ikke visum for å studere på Island. Selv om du i prinsippet kan reise uten pass i Norden, anbefales det å ha med pass. Enkelte flyselskaper foretrekker dessuten pass eller nasjonalt ID-kort.
Fant du ikke det du lette etter?
Jeg har kommet inn på en skole på Island — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.