Forbered deg til generalforsamlingen
På generalforsamlingen er du med og tar de store avgjørelsene! Skal du delta og lurer på hvordan du skal forberede deg? Vi hjelper deg med det praktiske!
-
Tid og sted
-
Praktisk informasjon
-
Forbered deg til årets saker
-
Forstå generalforsamlingen
-
Valg under GF
-
Ressursbank GF
Tid og sted
ANSAs 68. generalforsamling (GF) møtes helgen 5.-7. juli 2024 på Quality Hotel Hasle Linie.
Praktisk informasjon
Du kan få refundert kostnader for reiser til og fra GF, både i Norge og fra utlandet. Du kan få dekket inntil 1000 kr totalt.
Hvordan får jeg reiserefusjon?
- For å få innvilget refusjon må du kontakte sekretariatet i forkant av GF.
- Du må velge den billigste realistiske reisemåten og ta vare på alle kvitteringer.
- Etter GF kan du sende inn et refusjonsskjema sammen med alle kvitteringer.
- Skjemaet må sendes innen 3 uker etter avsluttet generalforsamling. Innleveringsfristen er 26. juli 2024.
- Delegater vil hovedsakelig fordeles på dobbelt- og trippeltrom.
- Delegater, observatører og frivillige får dekket kost og losji.
- Delegater kan også søke om reiserefusjon etter GF (se over).
Husk å pakke utstyr til PC og mobil, samt legitimasjon.
I tillegg til vanlige klær kan det være fint å pakke et ekstra fint antrekk til bankettmiddagen på lørdag. Dette kan for eksempel være bunad, dress eller fin kjole, men her er alt lov!
Forbered deg til årets saker
På GF møtes deltakere som har vært med tidligere og deltakere som er med for første gang. Uansett om du er erfaren eller ny på GF, oppfordrer vi alle delegater til å sette seg godt inn i sakspapirene og øvrige dokumenter. Årets dagsorden, tidsplan, info om valgkandidater og annen relevant informasjon vil du finne i ressursbanken for GF.
Bli med på workshop
For at alle deltakere skal få best mulig utbytte av GF, holder vi workshop i starten av helgen. Dette bidrar til å skape interesse for saker som er viktige det året. Dessuten blir du tryggere på å bidra i viktige diskusjoner og det er enklere å forme eventuelle endringsforslag i sakene.
Vi forventer at deltakere som har vært med på GF før, bistår nye deltakere med å finne seg til rette og sette seg inn i de større sakene.
Vi benytter DigDem
Alle deltakere, både de som deltar fysisk og de som deltar digitalt, skal bruke plattformen DigDem til å følge saksgangen og avgi stemme. Kun delegater kan stemme.
Forstå generalforsamlingen
Synes du generalforsamlingen er innviklet? Frykt ikke! Klikk deg gjennom ordlisten, så får du forklart hvordan det hele foregår.
Digdem er møtesystemet vi bruker under generalforsamlingen. Her kan du blant følge alle sakene og stemme.
Det er hovedstyret som er arrangører av generalforsamlingen og som har innstilt på sakene som drøftes under møtet, men selve møtet styres av et ordførerkollegium utnevnt av ANSA.
Ordførerkollegiet har ansvar for å lede GF på en trygg og god måte. Dette innebærer å følge den vedtatte dagsordenen, å styre diskusjonene på en slik måte at man holder seg til vedtatt tidsplan, og at deltakere som tar ordet fra talerstolen forholder seg til de tidsrammene som er satt for innlegg og replikker.
Forretningsorden er de formelle møtereglene. De legger retningslinjene for hvordan møtet skal være strukturert og hvilke spilleregler alle skal forholde seg til. Det kan for eksempel være hvem som har stemmerett, hvor lang taletid man har og hvordan voteringen skal foregå. Det er denne ordenen ordstyrerne vil ta utgangspunkt i når de skal lede møtet. Forretningsordenen blir vedtatt i starten av møtet.
Om du reagerer på noe som blir gjort under møtet, for eksempel at voteringen går for fort, tegner du deg til forretningsorden og går på talerstolen med det du mener. Du kan ikke tegne deg til forretningsorden med annet enn det som direkte berører gjennomgangen av møtet.
Før generalforsamlingen kan komme ordentlig i gang, er vi avhengig av å velge ansvarspersoner som skal lede oss trygt gjennom møtet. Dette er for eksempel hvem som skal skrive referat, hvem som skal telle stemmer og hvem som skal lage voteringsorden.
Hovedstyret har laget en innstilling på hvem som skal være hva, og dette må formelt godkjennes av generalforsamlingen. Ved å stemme for denne innstillingen blir gjeldende personer konstituert — de får altså tildelt en ansvarsoppgave.
På generalforsamlingen har du mulighet til å tale din sak og å vedta ny politikk. Har du en mening om en sak, bør du ta ordet/tegne deg! Mange, uavhengig av erfaring, kan synes det er skummelt, men husk at dine ord kan være et viktig bidrag til generalforsamlingen. Du kan gjerne skrive et innlegg på forhånd.
Alle innlegg skal tas fra talerstolen på scenen. Deltakere som ønsker ordet i debatten, må tegne seg til ordførerkollegiet. For deltakere som er på GF før første gang kan talerstolen kanskje virke litt skummel, og det er en helt normal følelse. Husk at alle andre i salen er i samme båt. Ikke la talerstolen skremme deg fra å bidra til å gjøre ANSA enda bedre!
Vedtektene styrer hvordan vi jobber i ANSA. Ønsker du endringer i vedtektene, må endringsforslag være sendt inn til hovedstyret senest åtte uker før ordinær generalforsamling trer sammen. Du sender dine forslag til hovedstyret, for eksempel via presidenten.
Ordstyrerne kan sette strek, og dette vil bli annonsert på forhånd. Ved setting av strek blir en sak avsluttet, og det vil ikke være mulig verken å tegne seg eller sende inn forslag. Dette betyr at du må tegne deg til talerlisten eller sende inn forslag før et gitt tidspunkt. Tidspunktet kan være et klokkeslett eller etter at en bestemt taler er ferdig med å tale.
Å votere betyr å stemme. Etter mye taling, debattering og lesing av sakspapirer er tiden endelig kommet for å treffe avgjørelser. På søndagen voterer vi over alle forslagene som er kommet inn, og du må bestemme deg for hva du/landet/regionen mener i en sak. Følg godt med på ordstyrerne under voteringen.
Hvis du må gå tidlig fra generalforsamlingen, eller må være borte en stund, er du nødt til å levere en permisjonssøknad. Det er fordi vi alltid må ha kontroll over hvor mange delegater som er til stede i salen til enhver tid. Du må snakke med delegasjonslederen din og levere inn permisjonssøknad i DigDem i god tid før fraværet. Dersom permisjonssøknaden ikke blir innvilget, og du fortsatt drar, vil landet eller regionen din miste én stemme.
Dagsorden er en oversikt over hvilke saker fra sakslisten som skal behandles de ulike dagene.
Tidsplanen viser når den enke enkelte sak skal behandles, og hvor mye tid hver
enkelt sak vil ta.
Før det åpnes for diskusjon i sakene vil saksansvarlig legge frem saken for GF og fortelle hvorfor sakens innstilling er slik den er. Etter saksfremlegget åpnes det for spørsmål til saksansvarlig slik at alt er klart og tydelig når saken skal diskuteres videre.
Et viktig prinsipp for gjennomføringen av GF er at alle deltakere og kandidater viser respekt for hverandre før, under og etter møtet. Under selve møtet skal deltakere frastå fra fysiske gester og andre ytringer som kan oppleves som sjenerende eller ufine. Av denne grunn ønskes det heller ikke at det gis applaus og eller lignende som symboliserer enighet eller uenighet.
Alle ytringer skal tas fra talerstolen slik at deltakere møter den samme respekten og tryggheten i salen, og at alle opplever lik mulighet til å ytre seg.
Dette har ingenting med fysisk avstraffelse å gjøre, men et signal for at din taletid er over.
Når du skal ta ordet har du en makstid du skal forholde deg til. Forretningsordenen sier at du kan tale i maks to minutter på et vanlig innlegg eller tale, og ett minutt på replikk. Vær obs på at ordstyrerne kan korte ned på taletiden — dette blir informert om på forhånd.
Hvis du bruker mer enn din tildelte taletid, vil du bli banket av talerstolen. Det betyr at ordstyrerne vil banke i bordet og signalisere at din tid er over. Om du fortsetter å tale vil ordstyrer avbryte deg og oppfordre deg til å tegne deg på nytt og fortsette talen senere. For å sikre deg at du får formidlet budskapet dit, kan det være lurt å forberede en tale som er litt kortere enn to minutter. Da har du litt å gå på og slipper å stresse med tiden.
Endringsforslag som ikke gjelder vedtektene, kan fremmes under selve GF. Dette kan for eksempel gjelde ANSAs handlingsplan eller politisk program. Slike endringsforslag må sendes inn skriftlig til ordførerkollegiet under møtet, og skal fremmes fra talerstolen. Det er også mulig å melde inn tilleggsforslag dersom du ønsker å legge til noe i en tekst, eller strykeforslag hvis du ønsker å fjerne noe i teksten.
En innstilling er en anbefaling. Under årsmøtene vil det være innstillinger på innsendte forslag eller kandidater til verv. Det betyr at konstituerte personer har evaluert hva som er til det beste for ANSA, og gitt en anbefaling om hva vi bør stemme for på GF. Valgkomiteen legger for eksempel frem en innstilling på hvilke kandidater de anbefaler generalforsamlingen å velge.
Valg under generalforsamlingen
Under GF velges personer til følgende verv:
- President
- Hovedstyre
- Ordførerkollegium
- Kontrollkomité
- Valgkomité
Alle kandidater får anledning til å presentere seg under programmet fredag, og vil holde en to minutters appell under valget lørdag. Presidentkandidater får holde en tre minutters appell.
Det å stille til valg krever mye av den enkelte kandidaten. Derfor er det viktig at både motkandidater og deltakere viser respekt for alle som stiller til valg, og viser støtte både til dem som blir valgt og dem som dessverre ikke blir det.
Glemte du å melde ditt kandidatur, eller kanskje du innså litt for sent at du kunne tenke deg å stille? Fortvil ikke! Du kan når som helst under GF melde ditt kandidatur til presidiet — dette kaller vi benking.
Det kan være lurt å melde kandidatur på fredagen, slik at du får anledning til å presentere deg på fredagen og holde appell på lørdagen.
Lurer du på noe om GF?
Har du spørsmål om tilrettelegging under GF, å stille til valg, eller annet?