Språkkurs i Tyskland
Har du planer om å studere i Tyskland, men er usikker på om språkkunnskapene holder? Krever universitetet at du tar en språktest i forkant av opptak? Eller ønsker du å bli bedre i tysk? Finn ut mer om språkskoler, godkjenning og finansiering her.
Nødvendig språkkompetanse
For å studere i Tyskland må du vanligvis kunne dokumentere tyskkunnskaper tilsvarende minimum B2 ifølge det felles europeiske rammeverket for språk. Mange universiteter krever C1 (akademisk tysk), og til ettertraktede og tøffe utdanninger som medisin forventes C2, det høyeste språknivået. Til kunstutdanninger holder det vanligvis med B2. Lærestedet vil kunne fortelle deg hvilket språknivå du må ha, og hvilke språktester de godkjenner.
De fleste som har hatt tysk alle tre årene på videregående ligger på rundt B1/B2.
Er det vanskelig å lære tysk?
Nei, ikke hvis du går inn for det! Norsk og tysk tilhører germansk språkstamme som i prinsipp betyr at mange ord er like, ikke minst grunnstammen i substantivene. Utfordringen for mange kan være grammatikken, og mange opplever at det derfor er lettere å lære seg tysk i Tyskland der du må snakke tysk både på kurs og i fritiden, og hvor læringskurven ofte er bratt. PS: Nordmenn har alt som skal til for å bli skikkelig gode i tysk!
Språkkurs i Tyskland
Du kan følge språkkurs på et universitet eller ved en språkskole. Mange velger å ta språkkurset ved det samme universitetet de skal studere ved, og blir på denne måten godt kjent med lokalområdet og skolen. Dette er også det rimeligste alternativet. Disse språkkursene finner som regel sted før studiestart. Det er viktig å forsikre seg om at kurset oppfyller Lånekassens krav om tildeling av støtte til språkkurs.
Lånekassen godkjenner at du tar flere kurs etter hverandre på samme lærested, men også om du bytter lærested. Utfordringen med universitetskurs er å finne kurs som varer lenge nok, eller at universitetet tilbyr flere kurs etter hverandre uten for lang pause i mellom.
Fordelen med språkskolene er at du kan begynne når du vil, og selv skreddersy lengde, innhold og timeplan. Språkskolene er det dyreste alternativet, men har ofte mindre klasser enn universitetenes språkkurs.
Bruk søkemotoren DAAD for å finne frem til språkkurs ved høyskoler og universiteter. Når det gjelder språkskoler, må du velge en som er godkjent som TestDaFsenter, for å få støtte av Lånekassen.
Noen språkskoler man kan velge:
– GLS Sprachenzentrum (Flere byer)
– Goethe-institut (Flere byer)
– did deutsch-institut (Flere byer)
– Volkshochschule (Flere byer)
– ASL Internationale Sprachenschule München
– Sprachenzentrum Universität Hamburg (Flere universiteter som har språksentre)
– Sprachinstitut Treffpunkt Bamberg
– zentrum für deutsche sprache und kultur e.V. Frankfurt
– SprachHaus Köln
– Perfekt Deutsch Sprachinstitut Dortmund
Det finnes mange tilgjengelige språktester som du kan ta, men velg en som anerkjennes av de fleste lærestedene. Eksempler på dette er Testdaf og Goethe-Instituts C2 Zerifikat (ikke alle læresteder anerkjenner deres C1-Zertifikat). Disse testene tilbys både i Norge (ved Goethe-Institut i Oslo) og i Tyskland (diverse byer og testsentre). Mange universiteter og høyskoler tilbyr dessuten egne språktester i forkant av søknad/opptak/studiestart. Du vil få informasjon om disse ved å kontakte lærestedets Sprachenzentrum.
Søknadsprosess
Til de fleste språkkurs må du søke på egen hånd via språkkursets egne nettsider. Finn nettsiden som omhandler språkkurs og søke via et skjema på denne siden, eller via lærestedets egen online søknad.
Ønsker du litt ekstra hjelp for å søke til språkkurs i Tyskland kan du søke via en norsk agent. Les mer her om hva det vil si å søke via en agent.
Eduplanet hjelper deg med å søke til flere språkskoler i Tyskland. Det samme kan SIOC. Via Kulturakademiet finner du tilbud om både språkkurs og studier i Tyskland.
De private språkkursene har vanligvis kursstart hver mandag så du kan søke tett opp til studiestart om du ønsker det. Merk at om du vil ha støtte fra Lånekassen må du legge inn tid for denne prosessen.
Universitetskursene har vanligvis søknadsfrist på vårparten mai/juni for høst-start. Dette varierer, så dobbeltsjekk på lærestedets nettsider.
Studere tysk
Det er også mulig å studere tysk i Tyskland med studiepoeng. For eksempel kan du ta en grad i Deutsch als Fremdsprache (tysk som fremmedspråk). Dette tilbys både som en del av tysk lærerutdannelse og som egne bachelorgrader. For deg som går på en utdanning i Norge og vil på utveksling ett eller to semestre vil det ofte være mulig å ta emner innenfor disse programmene.
Støtte fra Lånekassen
Lånekassen har to støtteordninger for deg som vil følge språkkurs i Tyskland i forkant av studier: Korte- og lengre språkkurs.
Støtte fra Lånekassen til språkkurs
Du kan få støtte fra Lånekassen til språkkurs i inntil ett år for å lære deg språket før du begynner på en bachelor- eller mastergrad i et ikke-engelsktalende land.
Lengre språkkurs – for deg som skal ta hel grad
For deg som skal ta en hel grad passer det best med lengre språkkurs. Du kan ta språkkurs på inntil 12 måneder ved et universitet eller ved et offisielt godkjent, privat kurssted.
- Kurset må vare i minst tre måneder
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
- Tar du kurs utenom universitet må det lede frem mot en godkjent språk-eksamen
- Du må opplyse i Lånekasse-søknaden hvilken grad du planlegger å ta etter språkkurset, og navnet på lærestedet du planlegger å ta graden ved.
- For å få omgjort lån til stipend må du begynne på høyere utdanning i studielandet etter språkkurset innen et år.
Dekker du disse kravene vil du få den samme studiestøtten som til høyere utdanning.
Kort språkkurs – for deg som skal på utveksling
Du kan søke om språkstipend fra Lånekassen (25 686 kr) hvis du har kommet inn ved et godkjent lærested, skal studere på et annet språk enn engelsk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.
- Kurset må vare i minst fire uker
- Opplæringen må være på fulltid, med minimum 15 undervisningstimer i uken
Dette alternativet passer best for deg som skal på utveksling fra et norsk lærested.
Jeg har kommet inn på en skole i Tyskland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.