Språkkurs i Spania
Spansk er det offisielle språket i 21 land og det mest talte språket etter mandarinkinesisk. I Spania kan du lære spansk både ved universiteter og private språkskoler. Kursene kan vare i alt fra en uke til et helt år. Det finnes flere muligheter for støtte til spanskundervisning fra Lånekassen.
-
Finne språkkurs
-
Søknadsprosess
-
Støtte fra Lånekassen
-
Språktester
-
Studere spansk med studiepoeng
-
Studier i Spania
Språkkurs i Spania
Du kan følge språkkurs på et universitet eller ved en språkskole. Mange velger å ta språkkurset på et universitet for på den måten måten å lettere komme i kontakt med lokalbefolkningen.
Fordelen med språkskolene er at du kan begynne når du vil, og selv skreddersy lengde, innhold og timeplan. Språkskolene har ofte mindre klasser enn universitetenes språkkurs.
For å velge språkkurs kan det være fint å sammenligne pris, beliggenhet, aktivitetstilbud, antall elever i klassen og tilbud om andre timer.
Dersom du allerede kan litt spansk kommer du til ta en spansktest ved kursstart slik at du blir plassert på riktig nivå.
Mange universiteter har et eget språksenter eller Centro de Idiomas. Det er ingen spesielle krav for å søke på språkkurs bortsett fra generell studiekompetanse, og det er bare å melde seg på. Alle får plass så lenge man søker innen frister. Her er et utvalg om universiteter som tilbyr språkkurs.
- Universidad de Barcelona (Barcelona, offentlig)
- Universidad Nebrija (Madrid, privat)
- Universidad Carlos III de Madrid (Madrid, offentlig)
- Universidad de Deusto (Bilbao, privat)
- Universidad Pablo de Olavide (Sevilla, offentlig)
- Universidad de Alicante (Alicante, offentlig)
- Universidad de Santiago de Compostela (Galicia, offentlig)
- Universidad de Salamanca
For at du skal få støtte fra Lånekassen for å ta et språkkurs i Spania må skolen være godkjent av Instituto Cervantes. Her finner du en oversikt over hvilke skoler det er:
Søknadsprosess
Til de fleste språkkurs må du søke på egen hånd via språkskolens egne nettsider. Vil du søke språkkurs ved et universitet må du finne nettsiden som omhandler språkkurs og søke via et online skjema på denne siden.
Ønsker du litt ekstra hjelp for å søke til språkkurs i Spania kan du søke via en norsk agent.
Eduplanet hjelper deg med å søke til flere språkskoler i Spania. Det samme kan SIOC. Via Kulturakademiet finner du tilbud om både språkkurs og studier i Spania.
Via disse kontorene kan du også få hjelp til å finne bolig på studiestedet.
De private språkkursene har vanligvis kursstart hver mandag så du kan søke tett opp til studiestart om du ønsker det. Merk at om du vil ha støtte fra Lånekassen må du legge inn tid for denne prosessen.
Universitets-kursene har vanligvis søknadsfrist på vårparten mai/juni for høst-start. Dette varierer, så dobbeltsjekk på lærestedets nettsider.
Støtte fra Lånekassen
Lånekassen har to støtteordninger for deg som vil følge språkkurs i Spania i forkant av studier: Lengre og kortere språkkurs.
Lengre språkkurs
Du kan motta støtte (stipend og lån) for språkkurs dersom du har planer om å ta en hel grad i landet hvor språkkurset tilbys. Det er ikke nødvendig å allerede være tatt opp ved et universitet for å få støtte; det holder med intensjonen om å studere der.
Du må oppfylle følgende krav:
Det er ikke nødvendig å ha fått plass ved et universitet for å motta støtte; det holder med intensjoner om å studere der. Støtten gjelder selv om du planlegger å ta en grad undervist på engelsk. Du må oppgi skole og utdanning når du søker om støtte. Du kan endre planene, men for å få omgjort 40% av basislånet til stipend må du starte på høyere utdanning i det landet du tar språkkurset innen et år. Utdanningen må være offentlig godkjent høyere utdanning
Hvordan finne offentlig godkjente høyere studier i Spania?
Les om hvordan du finner offentlig godkjente studier i Spania:
For at språkkurset skal være offisielt godkjent må det enten være ved
- et universitet
- ved en språkskole godkjent av Instituto Cervantes i Spania
Se informasjonen ovenfor for å finne offisielt godkjente språkkurs.
- Språkkurset kan vare i minimum 3 måneder (12 uker) og maksimalt 12 måneder.
- Språkkurset må ha minimum 15 timer spanskundervisning i uka. De 15 timene kan inkludere noen fag med samfunn og kultur, men da må undervisningen være på spansk. Det må være overvekt av spansk grammatikk og språk.
Les på Samordna opptak for å se om du dekker kravet om generell studiekompetanse.
Språkkurs gir ikke uttelling i studiepoeng, men du får allikevel støtte fra Lånekassen så lenge du oppfyller kravene over.
Lånekassen gir deg basislån, skolepengelån og reisestøtte. 40% av basislånet omgjøres til stipend dersom du starter høyere utdanning i Spania innen et år etter avsluttet språkkurs.
Les mer om de forskjellige støtter på ANSAs side om Finansiering:
Kortere språkkurs
Du kan få 25 686 kroner i språkstipend hvis du har kommet inn ved et godkjent lærested, skal studere på spansk, og trenger et kortere språkkurs i forkant av studiene.
Dette gjelder også deg som skal på utveksling eller tar deler av utdanningen i Latin Amerika.
Du må oppfylle følgende krav:
Lånekassen kan godta at deler av utdanningsprogrammet ditt undervises på engelsk. Det er krav om at minimum 1 fag undervises i det språket du får støtte til.
Hvis du allerede er student og utdanningen din til neste studieår vil foregå på spansk kan du også få språkstipendet.
Dersom det ikke finnes språkkurs i landet som tilfredsstiller lengde og innhold, kan man ta kurset i et annet land der språket snakkes.
Du får 25 686 kroner som et engangsbeløp. Dette skal dekke skolepenger, bolig og reise. Det er kun stipend og ikke lån.
Det gis normalt ikke støtte mer enn én gang til språkkurs i samme språk. Det gis ikke støtte til kortere og lengre språkkurs samtidig
Offisielle språktester i spansk
DELE står for Diploma de Español como Lengua Extranjera og er den ene offisielle språktesten i Spania. Skoler godkjent av Instituto Cervantes tilbyr forberedelseskurs til DELE eksamen.
Her kan du teste ditt nivå med eksempler på DELE-eksamen.
DELE testen kan tas ved Den Franske skolen i Oslo.
SIELE står for Servicio Internacional de Evaluación de la Lengua Española og er den andre offisielle språktesten i Spania.
Nødvendig språkkompetanse
For å studere i Spania må du ofte kunne dokumentere spanskkunnskaper tilsvarende minimum B2 ifølge det felles europeiske rammeverket for språk. Lærestedet vil kunne fortelle deg hvilket språknivå du bør ha, og hvilke språktester de godkjenner.
Uansett om det er et opptakskrav eller ikke, så anbefales det å ha spansk på nivå B2 for å følge undervisning på universitetsnivå .
De fleste som har hatt spansk alle tre årene på videregående ligger på B1.
Er det vanskelig å lære spansk?
Nei, ikke hvis du går inn for det! Spansk er et lett språk å lære, spesielt fordi uttalen er ganske lik den norske og ordene uttales slik de skrives. Utfordringen for mange kan være grammatikken, og mange opplever at det derfor er lettere å lære seg spansk i Spania der du må snakke spansk både på kurs og i fritiden, og hvor læringskurven ofte er bratt.
Hvordan studere spansk og få studiepoeng?
For å få undervisningskompetanse i spansk må du ha 60 studiepoeng i spansk språk. Det kan du ta som et nettbasert årstudium i spansk ved Høyskolen i Østfold. Siden dette er en nettbasert utdanning kan du f.eks. gjennomføre det samtidig med at du tar spanskkurs i Latin Amerika eller Spania.
Det anbefales forkunnskaper tilsvarende spansk nivå II fra videregående skole.
Det er mulig å studere spansk i Costa Rica med studiepoeng. Kulturstudier har informasjon om denne muligheten.
Om du har B2-nivå i spansk og ønsker å fordype deg i spansk språk, kan du ta bachelorgrad i Lengua Española ved mange universiteter i Spania og Latin Amerika.
Hvor mye koster det?
Prisen på skolepengeavgift til språkkurs vil variere mellom skolene, men her er et anslag for hva det kan koste for et semester:
20 – 25 000 kr
For et semester / 16 uker
med språkkurs
Du kan få lån og stipend fra lånekassen for å betale det.
ca. 50 000 kr
Dette utgjør basisstøtten fra Lånekassen for et semester / 16 uker
Tips: Bruk denne søkemotoren for å finne levekostnader i ulike byer:
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!