Psykologistudier i Sverige
Hele 10 universiteter i Sverige har tilbud for deg som vil studere klinisk psykologi. Utdanningen er gratis, og om lag halvparten av lærestedene har opptak to ganger i året.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist?
-
Hvor er det lavest snitt?
-
Hvordan finner jeg bolig?
Om utdanningen
I Sverige kan du studere klinisk psykologi gjennom det femårige Psykologprogrammet. Teoretisk psykologi finner du både på bachelor- og masternivå. Studiene foregår på svensk.
Finn psykologistudier i Sverige
10 universiteter tilbyr studier i klinisk psykologi.
- Göteborg universitet
- Umeå universitet
- Örebro universitet
- Mittuniversitetet
- Linköping universitet
- Lunds universitet
- Karlstads universitetet
- Uppsala universitet
- Stockholms universitet
- Karolinska Institutet
Undervisningsspråk
Psykologiprogrammet i Sverige undervises hovedsakelig på svensk, men noen forelesninger kan være på engelsk. Selv om det ikke er noe formelt krav om å kunne svensk for norske studenter ved opptak, har mange universiteter regler om at oppgaver og eksamener må besvares på svensk. Det er variasjon fra lærested til lærested, men alle institusjonene oppfordrer studentene til å trene seg i svensk, da det er nødvendig for å kunne kommunisere godt med pasienter og tredjeparter i de kliniske delene av utdanningen. Ved Stockholms Universitet er det imidlertid mulig for norske studenter å besvare eksamener på norsk. Andre universiteter, som Mittuniversitetet, Umeå og Lunds Universitet, har tydeligere krav om at eksamener besvares på svensk for å sikre språklig kompetanse i kliniske sammenhenger. Lærestedene melder imidlertid at språk sjelden byr på problemer for norske studenter.
Opptakskrav
Alle lærestedene stiller de samme fagkravene.
- Grundläggande behörighet, som tilsvarer Generell studiekompetanse i Norge.
Les mer på antagning.se - Matematik 2a / 2b / 2c
- Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2
Gå inn og finn oversettelse av fagkravene på Uhrporten.se*
*(Uhrporten.se) har nettopp (mars 2024) oppdatert norske fagkrav mot svenske, det betyr dessverre at fagkravene i år blir strengere for norske studenter som skal søke til Sverige.)
Lavest snitt finner du ved hhv. Mittuniversitetet, Umeå og Karlstad.
Du finner oversikt over hvilket (svensk) snitt de forskjellige lærestedene krever i Studera.nu under: Läs mer>Antagningsstatistik>BI
Regn ut ditt rene norske snitt (uten realfagspoeng, alderspoeng eller andre tilleggspoeng) – kun karakterpoeng)
Kilder: antagning.se og punkt 3, Så här räknas betygen om
I Sverige er det to hovedveier til opptak. Du kan søke på grunnlag av karaktergjennomsnittet på førstegangsvitnemålet og på grunnlag av Högskoleprovet. Mange gjør begge deler. Fagkravene gjelder i begge kvotene.
Dersom du er usikker på om snittet ditt holder, eller vil maksimere dine sjanser for å komme inn, bør du også ta Högskoleprovet. Dette er en opptakstest til høyere utdanning i Sverige og rundt 1/3 av alle studieplasser er forbeholdt søkere med gode resultater herfra. Du testes blant annet i matematikk og logikk, samt språk (svensk og engelsk). Poengskalaen går fra 0-2, der 2 er best. Du finner siste tilgjengelige poengsum i søkeverktøyet til studera.nu under «antagningsstatistik» i kolonnen «HP».
Til enkelte av lærestedene kan det være mulig å overføre inn på det femårige studiet dersom det finnes plasser. Du må inneha fag-kravene for opptak til det første studieåret av psykologprogrammet. I tillegg må du ha tatt tilsvarende fag som det søkte programmets tidligere terminer. Kontakt de enkelte læresteder for mer informasjon.
Se eksempel fra Umeå universitet.
Det finnes ikke toårige mastergrader i Sverige som leder til svensk autorisasjon som psykolog. Men vil du studere psykologi mot en annen retning enn klinisk finnes det flere muligheter. På masternivå søker du på grunnlag av faglig relevant bachelorgrad. Lærestedene nevner ofte bestemte fag du skal ha hatt i bachelorgraden og et bestemt antall studiepoeng. Merk at Engelsk 6 ofte også er et krav. Dette tilsvarer faget Engelsk 1 fra vg2 her i Norge.
Søknadsprosess
Søknadsfristen er rundt 15. april til høstsemesteret. Til vårsemesteret er søknadsfristen rundt 15. oktober.
Du søker om opptak via søkeportalen antagning.se.
Godkjenning
Etter studiene må man ha ett års praksis (PTP) for å kunne søke om autorisasjon hos Socialstyrelsen. Dersom du vil jobbe som klinisk psykolog i Norge, trenger du godkjenning fra Helsedirektoratet.
Finansiering
Det er gratis for nordmenn å studere ved offentlige læresteder i Sverige.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Sverige — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.