Økonomistudier i Sveits
Økonomistudier i Sveits kan grovt deles inn i Betriebsökonomie/Business (bedriftsøkonomi) eller Volkswirtschaftlehre/Economy (samfunnsøkonomi). Du kan studere på tysk, fransk, italiensk eller engelsk.
Om utdanningen
Det finnes mange universiteter og høyskoler i Sveits som tilbyr økonomiutdanninger. Universität St. Gallen og IMD Business School ligger i toppsjiktet på internasjonale rankinglister og utdanning herfra kvalifiserer også til støtte fra Lånekassen.
Finn økonomistudier i Sveits
Du finner frem til aktuelle læresteder via søkemotoren Studyprogrammes.ch. Her kan du hake av for ønsket utdanningsgrad og velge undervisningsspråk. For deg som drømmer om å få sidetittel siviløkonom, kan det være et tips å se om du finner ønsket lærested på EQUIS- eller AACSB-listen. Skolene på disse listene holder god internasjonal kvalitet.
Opptakskrav bachelor
Du finner informasjon om opptakskrav på lærestedets hjemmeside under Zulassung/Admission. For å søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse.
For å søke på en bachelorgrad må du vanligvis ta en opptakstest, eller kunne vise frem et opptaksbevis fra tilsvarende utdanning i Norge. Ut over dette, kan det være krav til fag du skal ha hatt på videregående samt karakternivå. På swissuniversities.ch kan du se opptakskravene til samtlige offentlige universiteter på bachelornivå.
Det stilles vanligvis krav om språktest der du skal vise at du behersker undervisningsspråket. På skolenes hjemmesider vil du se hvilken score du må oppnå. Dette er de vanligste språktestene som etterspørres:
Tysk
- Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaf)
- Neues Goethe-Zertifikat C1
- Goethe-Zertifikat C2
Fransk
- Diplôme d’études en langue française (DELF)
- Diplôme approfondi de langue française (DALF)
Italiensk
- Certificati di conoscenza della Lingua Italiana (CELI)
- Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri (PLIDA)
- Certificazione di Italiano come lingua straniera (CILS).
Engelsk
- Test of English as a Foreign Language (TOEFL).
Denne språktesten kan du lese om på ANSAs side om språktester.
Ønsker du å ta et språkkurs i forkant av utdanningsgraden din (tysk/fransk/italiensk), kan du få støtte til dette av Lånekassen. Du kan få støtte til korte eller lengre språkkurs. Det gis ikke støtte til engelskspråklige språkkurs.
Opptakskrav master
For opptak til en mastergrad må du ha en faglig relevant bachelorgrad.
Du finner informasjon om opptakskrav på lærestedets hjemmeside under Zulassung/Admission.
Søknadsprosess
Søknadsfristene til bachelor med oppstart på høsten er vanligvis 30. april, mens søknadsfristen til vårsemesteret er 30. november.
Du søker via en søknaden på lærestedets hjemmeside.
Søknadsfristene til master varierer, men er ofte i løpet av vinter og tidlig vår. Du finner søknadsskjema og informasjon om søknadsprosess på lærestedets hjemmeside.
Godkjenning
Siviløkonomtittelen er i utgangspunktet forbeholdt studenter som har tatt master i økonomi og administrasjon i Norge. Econa skriver på sine sider at de ikke kan dokumentere at studenter som har sidetittel siviløkonom gjør det bedre eller dårligere i arbeidslivet enn kandidater med andre økonomisk-administrative mastergrader. Om utdanningen din gir deg siviløkonomtittel eller ikke bør derfor ikke være et kriterium ved valg av lærested i utlandet. Om du likevel ønsker å legge til tittelen i etterkant kan du søke om dette hos NHH.
Hvor mye koster det?
Du får støtte fra Lånekassen til å studere på alle offentlig godkjente universiteter i Sveits. Du betaler fra 500 CHF i semesteret og oppover på de offentlige lærestedene.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Sveits, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Sveits — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.