Ingeniørstudier i Sverige
De mest anerkjente lærestedene innen ingeniørstudier i Sverige er Chalmers tekniska högskola, Lunds tekniska högskola og Kungliga tekniska Högskolan. Det finnes aktuelle utdanninger på både svensk og engelsk. Utdanning i Sverige er gratis.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist
-
Tips og råd før avreise
Om utdanningen
I Sverige kan du ta en femårig civilingenjör (300 studiepoeng), eller studere til kandidat (bachelor) først, for deretter å gå videre med en master om du ønsker det.
Finn ingeniørstudier i Sverige
Nærmere 30 universiteter og høgskoler i Sverige har tilbud om ingeniørstudier.
Bruk søkemotoren Studera.nu for å finne frem til fag og lærested. Hak av for «kurs» om du vil ta enkelt-emner, og «program» om du vil ta kandidat (bachelor) eller master.
Forkurs (basår)
Dersom du mangler ett eller flere realfag for å kunne søke, kan du ta et basår (forkurs til studiet) ved et/en av de tekniske universitetene/høyskolene. Basår kvalifiserer til støtte fra Lånekassen.
Opptakskrav
Du søker med førstegangs-vitnemål. Snittet ditt må regnes uten alders- eller tilleggs-poeng. Dersom du mangler ett eller flere fag, kan du ta opp disse og legge de nye fagene på et eget kompetansebevis.
Fagkrav
Du finner fagkrav ved å bruke søkeverktøyet Studera.nu. Her skriver du navn på studiet i det rosa feltet under bildet og søker opp alle studiemuligheter. Finn fagkrav under behörighet
Les hvordan du skal tolke de svenske fagkravene på ANSAs hovedside om studier i Sverige.
Dersom du er usikker på om snittet ditt holder, eller vil maksimere dine sjanser for å komme inn, bør du også ta Högskoleprovet. Dette er en opptakstest til høyere utdanning i Sverige og (opp til) 1/3 av alle studieplasser er forbeholdt søkere med gode resultater herfra. Du testes blant annet i matematikk og logikk, samt språk (svensk og engelsk). Poengskalaen går fra 0-2, der 2 er best. Les mer om Högskoleprovet på hovedsiden om utdanning i Sverige.
Du finner siste tilgjengelige poengsum for testen på søkemotoren studera.nu under «antagningsstatistik». Der vil du kunne lese av karaktersnitt under kolonnen «HP».
Søknadsprosess
Søknadsfristen er 15. april til høstsemesteret. Alle lærestedene har også opptak på vårsemesteret, der er søknadsfristen 15. oktober.
Du søker om opptak via søkeportalen antagning.se.
Finansiering
Det er gratis å studere på offentlige læresteder i Sverige. Du kan få lån og stipend fra Lånekassen til bo- og levekostnader.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Sverige — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.