Ingeniørstudier i Australia
I Australia kan du velge mellom mange ulike fagretninger innen ingeniør, blant annet chemical, civil, electrical og mechanical.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Opptakskrav
-
Søknadsprosess
-
Godkjenning
-
Hvor mye koster det?
-
Hvordan finner jeg bolig?
Om utdanningen
Du kan velge følgende utdanningsløp:
- Bachelor of Engineering Honours: 4-årig grad som leder frem mot tittelen Professional Engineer.
- Bachelor of Engineering: 3-årig grad som leder frem mot tittelen Engineering Technologist. Ifølge Engineers Australia finnes det færre jobbmuligheter for en «technologist» enn en «professional engineer».
- Master of Engineering: Lengden på de ulike masterprogrammene varierer mellom 1,5 – 3 år. Dersom du har en bachelor innen et annet fagfelt, er det mulig å søke seg inn på et 3-årig program.
Finn ingeniørstudier i Australia
Engineers Australia gir deg en oversikt over alle de ulike disiplinene du kan fordype deg i innen ingeniøryrket. Det kan være greit å vite at tittelen «sivilingeniør» er en norsk tittel som ikke nødvendigvis tilsvarer «Civil engineering» i andre land. Les om de forskjellige fagretningene på universitetenes nettsider for å se hvilken kompetanse du får etter endt utdanning.
Du kan også bruke studieplattformen Study in Australia for å søke opp studier.
Opptakskrav bachelor
Du finner opptakskrav til det enkelte universitet på hjemmesidene deres under Entry Requirements. Du må ha generell studiekompetanse for å søke, og mange krever også realfag som matte, fysikk og kjemi.
Mange australske universiteter har veiledende poenggrenser for norske søkere som du kan finne på universitetenes nettsider.
Noen læresteder krever at du tar en språktest for å kunne søke. Dette er enten IELTS eller TOEFL. Andre læresteder godtar engelsk fra videregående med fire i snitt eller bedre. Kontakt lærestedet direkte og forhør deg om dette.
Opptakskrav master
Opptak til master baseres vanligvis på karaktersnittet ditt fra bachelorgraden. Noen læresteder krever også at du skal ha visse fag med et bestemt antall studiepoeng.
Søknadsprosess
Du søker direkte til lærestedet eller gjennom en norsk agent.
Søknaden finner du på lærestedets hjemmesider. De fleste australske universiteter har en ikke-refunderbar søknadsavgift på mellom 50-100 AUD.
Legg ved eller ettersend attesterte kopier av vitnemål oversatt til engelsk, resultater fra språktest og kopi av pass. Til enkelte utdanninger må du også sende CV, arbeidsprøver, portefølje og lignende.
Dersom du søker deg til et australsk universitet samme år som du fullfører videregående, vil skolen som regel godta at du ettersender vitnemålet så fremt du oppgir dette i søknaden.
Flere norske agenter samarbeider med australske læresteder og kan hjelpe deg med søknadsprosessen. Agentene har egne søknadsfrister.
Søknadsfrister varierer fra skole til skole.
Australske universiteter har semesterstart enten 2 eller 3 ganger i året.
- Semester 1 – feb/mars
- Semester 2 – juli
- Tresemestermodell: Semester 3 – november
Anbefalte søknadsfrister
- midten av november for oppstart i semesterstart februar/mars
- midten av april for oppstart i juli/august
- september og utover for novemberstart
Mange læresteder har rullerende opptak, som betyr at det ofte er mulig å søke tett opp mot studiestart, så fremt det er ledige studieplasser. Dette betyr også at om du søker på et populært studie burde du søke så tidlig som mulig.
Det anbefales å så tidlig som mulig, slik at du har god tid til å ordne alt det praktiske som visum, Lånekassen og organisering av reisen.
Godkjenning
For å bli godkjent som ingeniør i Australia må du velge et studium som er akkreditert av Engineers Australia.
Hvor mye koster det?
Kostnader vil variere mellom lærestedene og programmene. De rimeligste lærestedene koster fra ca 20 000 AUD i året, men mange ligger på rundt 30-35 000 AUD i året. Det anbefales å undersøke hvilke stipender som finnes for internasjonale studenter ved ditt lærested.
Nærmere informasjon om skolepenger og tilgjengelige stipender finner du på universitetenes hjemmeside.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Australia — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.