Ingeniørstudier i Nederland
Nederland har noen av verdens beste læresteder for deg som drømmer om å bli ingeniør. Mest kjent er kanskje det tekniske universitetet i Delft. Nederland er et svært rimelig studieland og et godt alternativ for deg som leter etter engelskspråklige studiemuligheter.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsprosess
-
Godkjenning
-
Hvor mye koster det?
-
Bo og leve i Nederland
Om utdanningen
Nederland har et godt utvalg av ingeniørutdanninger på engelsk. En bachelor tar 3 eller 4 år og en master tar 2 år. Du kan velge mellom mange ulike grader, blant annet byggingeniør, mekanisk ingeniør, kjemiingeniør, bioingeniør eller logistikkingeniør.
Finn ingeniørutdanning i Nederland
På Søkemotoren Studyfinder finner du frem til utdanninger på bachelor- og masternivå.
Opptakskrav bachelor
Du finner informasjon om opptakskrav på lærestedets hjemmeside under Admission. For å søke på en bachelorgrad må du ha generell studiekompetanse. Ut over dette kan det enkelte lærested ha egne opptakskriterier.
De fleste lærestedene baserer opptak på vitnemålet ditt og krever at du har gått studiespesialiserende med fordypning i matematikk og fysikk. Enkelte linjer krever også biologi og/eller kjemi.
Til studier på nederlandsk kreves språktesten Nederlaands als twede taal (NT2). Om du skal studere på engelsk, må du belage deg på å ta en engelsk språktest, TOEFL eller IELTS. Det vil stå på lærestedets nettside hvilken score du må oppnå på språktesten. Forventet score på TOEFL-testen ligger ofte på rundt 90 av 120. Gjennomsnittsresultatet for nordmenn ligger på rundt 92 poeng. Se ANSAs informasjon om språktester for informasjon om de engelske språktestene.
Nederlandsk regnes som et greit språk å lære for nordmenn. For deg som kan norsk, engelsk og gjerne tysk, har du et glitrende utgangspunkt for å bli god i nederlandsk. Du kan få støtte av Lånekassen til å følge språkkurs i Nederland i forkant av utdanningen. Her finnes det både tilbud om støtte til kortere språkkurs på 4-6 uker, men også til lengre språkkurs opp til ett år. De fleste universitetene tilbyr språkkurs.
Opptakskrav master
Du finner informasjon om opptakskrav på lærestedets hjemmeside under Admission. For å søke på en mastergrad må du ha en faglig relevant bachelorgrad. Ut over dette kan det enkelte lærested ha egne opptakskriterier.
Opptak handler i stor grad om at bachelorgraden din er faglig relevant for mastergraden (les relativt lik universitetets egen). Du bør ha minst B i snitt for å være en kvalifisert søker. Det er vanlig å kreve at du skriver et essay/motivasjonsbrev, legger med en CV og 1-2 anbefalinger fra lærere.
Søknadsprosess
Søknadsfristene til bachelor befinner seg vanligvis i perioden mellom januar til mai. Dette avhenger av om universitetet har lokalt opptak og/eller nasjonalt opptak (dette vil stå godt beskrevet på lærestedets hjemmeside).
Søknadsfristene til master er vanligvis i perioden oktober til april.
På lærestedets hjemmeside vil det stå hvordan du søker under admission eller application. Noen læresteder vil at du søker direkte via deres online-søknad, mens andre vil at du først benytter deg av en felles søkeportal alla samordna opptak.
Godkjenning
Du trenger ingen formell godkjenning av teknisk utdannelse fra utlandet. Ønsker du å ha kompetanse som tilsvarer den tidligere sivilingeniørtittelen, må du fullføre et femårig studieløp. Ingeniørutdanningen fra utlandet må inneholde en viss mengde tekniske fag for at utdanningen skal være likestilt med norsk ingeniørutdanning. Hvis en eventuell arbeidsgiver ønsker at du får gjort en faglig godkjenning av studiet ditt kan en søknad om dette rettes til et lærested som tilbyr samme type utdanning.
Hva koster det å studere i Nederland?
I Nederland må du betale skolepenger ved både offentlige og private skoler. Skoleåret 23/24 koster studier ved offentlige læresteder 2314 EUR per år i skolepenger. Private skoler er dyrere.
Hvor høye er levekostnadene?
For å få et estimat på hvor mye det koster å bo og leve Nederland, kan du bruke denne kalkulatoren for å sammenligne levekostnader i ulike byer.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Nederland — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.