Ingeniørstudier
Vil du studere ingeniør i utlandet? Rundt 550 norske studenter tar ingeniørutdanning i utlandet. Det er flest som studerer i Danmark, USA, Storbritannia og Sverige.
Om ingeniørstudier
Er du flink i realfag og har lyst til å jobbe med å utvikle nye teknologiske løsninger?
Da kan ingeniørstudier være noe for deg.
Ingeniørstudiet er en høyere utdanning innen tekniske fag. Du kan ta både bachelor- og mastergrad i tekniske fag og bli betraktet som ingeniør. Som regel er utdanningene lagt opp med en tre- eller fireårig bachelorgrad med mulighet for påbygging til en ett- eller toårig master.
Ingeniører utvikler nye teknologiske løsninger og sikrer teknologiske systemer vi har i dag. Ingeniører er involvert i utviklingen av mange av tingene vi omgir oss med, for eksempel bygninger, fly, datamaskiner, matvarer, vaksiner og avansert utstyr til sykehus og industri. Som ingeniør kan du være med å løse tekniske utfordringer og utvikle produkter for fremtida.
Mange av fagene på ingeniørstudiene er praktisk rettet. På denne måten vil du tidlig jobbe med ekte problemstillinger fra næringslivet, og bruke programmer som er vanlige i relevante jobber.
Hva lærer jeg?
Ingeniørutdanning finnes i mange varianter, men består ofte av tekniske fag som i stor grad bygger på matematikk, IT, fysikk og kjemi. Du får ferdigheter til å analysere og løse tekniske problemer, designe løsninger, jobbe med materialer og teknologi, og forstå elektronikk, programmering og energi. Du utvikler også prosjektledelse, samarbeid og kommunikasjonsferdigheter, samtidig som du lærer om etikk og bærekraft.
Husk at ingeniørutdanning kan variere fra land til land og fra universitet til universitet. Det er viktig å undersøke nøyaktig hva som tilbys i det aktuelle studieprogrammet du vurderer.
Hvor kan jeg studere ingeniør?
Du kan ta ingeniørstudier over nesten hele verden. Her har vi skrevet om noen populære land, men du kan også velge andre land.
Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrike er populære land for å studere ingeniør, spesielt fordi disse landene har gratis offentlig utdanning.
En del studerer også i land som Nederland, Sveits, Irland, Italia og andre europeiske land med billig offentlig utdanning.
Det finnes utdanninger med undervisning på engelsk og på landets eget språk. Du kan få støtte fra Lånekassen til å ta språkkurs i forkant av utdanningen.
Mange studerer ingeniør i Storbritannia, Australia, Canada og USA siden utdanningen går på engelsk, men det er høye skolepenger.
Ved en del private skoler i europeiske land og i Japan og Sør-Korea er det også mulig å finne ingeniørutdanninger på engelsk.
Om du lærer deg et annet språk åpner mulighetene seg for flere land.
Opptakskrav varierer veldig mellom ulike land og til og med universiteter. En del skoler og land krever at du har hatt realfag på videregående. Hvilke fag som kreves kan variere utfra hvilken type ingeniørgrad du skal søke på.
For informasjon om opptakskrav og søknadsprosess i ulike land, se våre fag og landsider og skolenes nettsider.
Godkjenning
Ingeniør er ikke et lovregulert yrke så det kreves ikke en formell godkjenning eller autorisasjon.
Det du må passe på er at utdanningen er offisielt godkjent i studielandet for å få gyldige studiepoeng og støtte fra Lånekassen.
Noen land, som USA og Australia, har spesifikke akkrediteringer for ingeniørutdanningen. Det betyr at noen skoler har blitt kvalitetssikret og gjør det dermed enklere for deg å velge en god skole.
USA: ABET (The Accreditation Board for Engineering and Technology) gir profesjonell akkreditering av læresteder for ingeniørstudier. Du kan bruke deres søkemotor for å finne fram til akkrediterte læresteder. Les om studier i USA.
Australia: For å bli godkjent som ingeniør i Australia må du velge et studium som er akkreditert av Engineers Australia.
Da må du fullføre et femårig mastergradsstudium. Ingeniørutdanningen i utlandet må inneholde en viss mengde tekniske fag for at utdanningen skal være likestilt med norsk ingeniørutdanning. Hvis en eventuell arbeidsgiver ønsker at du får gjort en faglig godkjenning av studiet ditt kan en søknad om dette rettes til et lærested som tilbyr samme type utdanning.
Bioingeniør og ortopediingeniør regnes som helsefag og krever derfor at du får autorisasjon fra Helsedirektoratet etter endt utdanning. Utdanningen må være jevngod med norsk utdanning.
Finansiering
Du kan få støtte til å studere ingeniør i de fleste land så lenge utdanningen er offisielt godkjent i utdanningslandet og på fulltid. På våre landsider finner du informasjon om hva som er offisielt godkjent i de ulike landene.
Jobbmuligheter
Som ingeniør har du en teknologisk utdanning som gir jobbmuligheter i mange bransjer. Du jobber med forbedring av eksisterende teknologi og utvikling av nye teknikker innen arbeidsfeltet ditt.
Du vil med ingeniørutdanning også være attraktiv for konsulentbedrifter, entreprenørbedrifter og en rekke industrivirksomheter, samt forskningsinstitutter, oljeselskap, bank og finansbransjen og undervisningsinstitusjoner.
Mastergrad i ingeniørstudier gir muligheter for lederstillinger og forsknings- og utviklingsarbeid innenfor ditt fagområde.
Det er ulike retninger innen ingeniørfaget, les om ulike yrker:
- Byggingeniør
- Ingeniør i energi og miljø i bygg
- Dataingeniør
- Elektroingeniør
- Kjemiingeniør
- Maskiningeniør
- Bioingeniør (trenger autorisasjon fra Helsedirektoratet)
- Branningeniør
- HMS-ingeniør
- Prosessingeniør
- Ortopediingeniør (trenger autorisasjon fra Helsedirektoratet)
- Petroleumsingeniør
- Sivilingeniør
Du kan også velge spesialisering innen energi og miljø.
Noen arbeidsoppgaver kan kombineres med dykking og utføres under vann.
Felles for ingeniøryrkene er at du må ha interesse for realfag, spesielt matematikk og fysikk.
— Utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom.
- Motivasjon
- God studieteknikk og gode arbeidsvaner
Ingeniører er en ettertraktet yrkesgruppe på arbeidsmarkedet. De fleste finner seg derfor lett til rette på det norske arbeidsmarkedet etter utenlandsstudiene.
På disse nettstedene finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
Tekna er Norges største fagforening for deg med master i realfag eller teknologi. ANSA og Tekna har et samarbeid angående medlemskap som går ut på at du betaler til en av organisasjonene og får medlemskap i begge. Mer informasjon finner du på vår nettside om medlemskap.
NITO er Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon.
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!