Arkitektstudier i Danmark
Den danske arkitektutdanningen er vel ansett i det norske miljøet, og norske arkitekter ser ofte til Danmark for inspirasjon.
Om utdanningen
Utdanningen er normert til fem år, og består av en 3-årig grunnutdanning (bachelor) og en 2-årig master (kandidat på dansk).
På bachelorutdannelsen får du undervisning i fag som form, rom, funksjonalitet, konstruksjon og kontekst, og du lærer om arkitekturens planlegning og arkitektonisk design. På kandidat-utdannelsen fordyper du deg innenfor et av fagets hovedområder, som planlegning, bygningskunst eller design. Undervisningen foregår dels som øvelser og prosjektarbeider ved tegnebordet og på data, dels som forelesninger og undervisning i mindre grupper/ klasseromsundervisning. Du har også mulighet for å få en praksisplass på et arkitektkontor i et halvt år.
Finn arkitektstudier i Danmark
Du kan studere til arkitekt ved to læresteder og i tre byer i Danmark:
Arkitektur og design i Aalborg
Ved Aalborg Universitet kan du ta en 5-årig utdannelse (bachelor og kandidat) som leder til en grad innen Arkitektur & Design. Under denne utdannelsen kan du spesialisere seg innen arkitektur, industriell design, urban design og digital design.
Opptakskrav
For deg som har gått Studiespesialiserende er det ingen ekstra fagkrav for å søke arkitektstudier i Danmark. Har du annen bakgrunn enn Studiespesialiserende må du sjekke lærestedenes nettsider for ekstra krav i bl.a. engelsk.
- København tar opp halvparten av studentene i kvote 1, som er rent karaktersnitt, og halvparten i kvote 2 som består av en digital opptaksprøve i mars. De beste fra nevnte opptaksprøve blir invitert videre til en opptaksprøve på campus i mai.
- Aarhus tar kun opp i kvote 2, som består av hjemmeoppgave i april og opptaksprøve i juni. For å søke til Aarhus må du ha snitt på minst 7,0 på dansk.
Se lærestedenes nettsider for detaljer rundt opptaksprøvene.
For å søke på kandiatutdannelsen i arkitektur i Danmark må du ha en adgangsgivende bachelorgrad. Les mer på lærestedenes nettsider.
Søknadsprosess
Les mer om hvordan du søker på utdanning i Danmark på ANSAs hovedside om studier i Danmark. Her finner du også ut hvordan du kan «oversette» de danske fagkravene.
Søknadsfristen er 15. mars for bachelorgrad og 1. mars for den som søker til mastergrad i København og 1. februar for mastergrad i Aarhus.
Masterprogrammet i Kalundborg åpner i 2026.
Se ellers tidspunkt for levering av evt. oppgaver etc. på nettsidene til de ulike lærestedene.
Enkelte skoler i Danmark kan forberede deg til arkitektstudiet og hjemmeoppgaven.
Finansiering
Studier ved offentlige læresteder i Danmark er gratis. Du kan få samme støtte til å bo- og leve i Danmark som om du studerte i Norge.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.