Arkitektstudier i Australia
I Australia kan du studere arkitektur på både bachelor- og masternivå. For å bli anerkjent som arkitekt av Norske arkitekters landsforbund, må du fullføre en femårig mastergrad som tilsvarer den norske arkitektutdanningen.
-
Hvor finner jeg studier?
-
Opptakskrav
-
Søknadsprosess
-
Godkjenning
-
Hvor mye koster det?
-
Hvordan finner jeg bolig?
Om utdanningen
Arkitektutdanningen i Australia er delt inn i en bachelorgrad på tre år (Bachelor of Architecture eller Bachelor of Architecture and Design) og en mastergrad på to år (M.Arch). I tillegg er det vanlig med ett års yrkespraksis etter det tredje året på bachelorgraden. For å bli registrert som arkitekt i Australia kreves to års arbeidserfaring etter endt utdanning.
Finn arkitektstudier i Australia
Det finnes 18 læresteder i Australia som tilbyr arkitektutdanning som er akkreditert av Architects Accreditation Council Of Australia (AACA).
Hjemmesidene til Australian Institute of Architects gir deg informasjon om arkitektutdanning i Australia med oversikt over alle lærestedene i Australia.
Du kan også søke opp arkitektstudier via plattformen Study in Australia.
Opptakskrav
Opptakskrav varierer mellom universitetene, undersøk derfor direkte på det aktuelle lærestedets nettsider. Du må ha minimum generell studiekompetanse eller tilsvarende for å komme inn på bachelorgrad i Australia.
For opptak til arkitektstudiet kreves det som regel kunnskaper i matematikk og fysikk. Talent innen design, tegning og lignende kan også bli tillagt vekt, og du kan bli spurt om å levere en portefølje eller arbeidsprøve som en del av søknaden.
Mange australske universiteter har veiledende poenggrenser for norske søkere som du kan finne på universitetenes nettsider.
Australske universiteter krever at du dokumenterer dine engelskkunnskaper, ved å ta en internasjonal språktest, enten IELTS eller TOEFL.
For opptak til bachelor godtar enkelte australske læresteder at du har karakter fire eller bedre fra engelsk i VG1, som alternativ til språktest. Kontakt lærestedet direkte og forhør deg om dette.
Søknadsprosess
Du søker direkte til lærestedet eller gjennom en norsk agent.
Søknaden finner du på lærestedets hjemmesider. De fleste australske universiteter har en ikke-refunderbar søknadsavgift på mellom 50-100 AUD.
Legg ved eller ettersend attesterte kopier av vitnemål oversatt til engelsk, resultater fra språktest og kopi av pass. Til enkelte utdanninger må du også sende CV, arbeidsprøver, portefølje og lignende.
Dersom du søker deg til et australsk universitet samme år som du fullfører videregående, vil skolen som regel godta at du ettersender vitnemålet så fremt du oppgir dette i søknaden.
Flere norske agenter samarbeider med australske læresteder og kan hjelpe deg med søknadsprosessen.
Søknadsfrister varierer fra skole til skole. Agentene har egne søknadsfrister.
Australske universiteter har semesterstart enten 2 eller 3 ganger i året.
- Semester 1 – feb/mars
- Semester 2 – juli
- Tresemestermodell: Semester 3 – november
Anbefalte søknadsfrister
- midten av november for oppstart i semesterstart februar/mars
- midten av april for oppstart i juli/august
- september og utover for novemberstart
Mange læresteder har rullerende opptak, som betyr at det ofte er mulig å søke tett opp mot studiestart, så fremt det er ledige studieplasser. Dette betyr også at om du søker på et populært studie burde du søke så tidlig som mulig.
Det anbefales å søke så tidlig som mulig, slik at du har god tid til å ordne alt det praktiske som visum, Lånekassen og organisering av reisen.
Godkjenning
For å bli medlem i NAL, Norske arkitekters landsforbund, må du ha fullført en utdanning i utlandet som tilsvarer et femårig mastergradsstudium i arkitektur i Norge.
Det anbefales å ta kontakt med NAL før du går i gang med en utdanning i utlandet.
Hvor mye koster det?
Kostnader vil variere mellom lærestedene og programmene. De rimeligste lærestedene koster fra ca 20 000 AUD i året, men mange ligger på rundt 30-35 000 AUD i året. Det anbefales å undersøke hvilke stipender som finnes for internasjonale studenter ved ditt lærested.
Nærmere informasjon om skolepenger og tilgjengelige stipender finner du på universitetenes hjemmeside.
Finansiering
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.
Jeg har kommet inn på en skole i Australia — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.