Arkitektstudier
Vil du studere arkitekt i utlandet? Rundt 320 norske studenter tar arkitektutdanning i Europa. Det er flest som studerer i Danmark, Storbritannia og Spania.
Om arkitektstudier
Er du både kreativ og har tekniske ferdigheter? Har du lyst til å være med på å utforme hus, bygninger og omgivelser på en funksjonell, bærekraftig og estetisk måte?
Da er kanskje arkitektstudier noe for deg.
Arkitektfaget handler blant annet om å medvirke til, at de byer og hus vi lever i blir både fine og funksjonelle.
Utdanningen består av både tekniske og kunstneriske fag, noe som gjør at den ofte overlapper med ingeniørutdanning og/eller utdanning innen design. Du får også trening i hvordan man formidler et prosjekt til en kunde.
Sjekk fagplanen ved aktuelle læresteder for å finne ut hvilke arkitektutdanninger som passer dine ønsker best.
Hva lærer jeg?
Under utdannelsen lærer du om hele arbeidsprosessen fra idé til virkeliggjørelse og å forholde deg til pris og lovgivning på området. Du lærer også å innarbeide alle de faktorer man kan finne i et prosjekt, som for eksempel hensynet til etikk, estetikk, funksjon, teknologi, miljø og samfunn.
Hvor kan jeg studere arkitektur?
Det utdannes arkitekter i mange land. Vi har skrevet om noen land hvor det er populært å studere arkitekt.
Danmark det mest populære landet for arkitektstudier blant norske studenter, men det er også gode alternativer å studere til å bli arkitekt i land som Sverige og Tyskland fordi disse landene har gratis utdanning.
Noen studerer også i land som Irland og Italia hvor utdanningen koster rundt 30 000 kr pr år.
I Spania er det opprettet egne studieplasser på engelsk som et tilbud for internasjonale studenter. Her er skolepengeavgiften høyere og varierer fra ca. 100 000 kr – 200 000 kr pr år.
Storbritannia har også høye skolepenger, men er allikevel et populært land.
Ønsker du å studere arkitektur utenfor Europa, er det viktig å undersøke hvor relevant utdanningen er for arkitektarbeid i Norge. Australia, Canada og USA er ofte de mest aktuelle landene, men det er høye skolepenger.
Opptakskravene til arkitektstudier varierer mellom ulike land og læresteder. Som regel må man ta en opptakstest.
For nøyaktig informasjon om opptakskrav og søknadsprosess, se våre fagsider i det aktuelle studielandet og skolens nettside.
Godkjenning
Arkitekt er ikke et lovregulert yrke i Norge, selv om det er det i mange EU-land. Det er fastsatt et minstekrav for utdanningen, og har du fullført den utdanningen som kreves i ett av EU/EØS-landene, kan du utføre yrket i de andre landene også.
For å bli medlem av NAL må du ha fullført et femårig mastergradsstudium i arkitektur.
Dersom du ønsker medlemskap i Norske arkitekters landsforbund (NAL), må du ha fullført en utdanning i utlandet som tilsvarer et femårig mastergradsstudium i arkitektur i Norge. Medlemmer av NAL har rett til å bruke tittelen MNAL. Denne betegnelsen brukes som bevis på at du er fagperson og har tilstrekkelige kvalifikasjoner, men er altså ikke et krav for å utøve yrket i Norge.
NAL skriver følgende om utdanning i utlandet:
NAL opptar også medlemmer som er utdannet i andre land forutsatt at skolen er godkjent. Vi forholder oss til EUs arkitektdirektiv og det internasjonale arkitektforbundet UIAs liste over godkjente skoler. De siste årene har spesielt utdanning i Danmark vært populært i tillegg til engelskspråklige land. Det engelske arkitektforbundet RIBA har en liste over europeiske og andre utenlandske skoler som er godkjent. Vi anbefaler å ta kontakt direkte med skolene for opptakskriterier og studieinnhold.
NAL godkjenner skoler som er akkreditert av den britiske arkitektforeningen RIBA.
Se liste over godkjente RIBA-skoler.
Ta gjerne kontakt med NAL før du går i gang med en utdanning i utlandet.
Finansiering
Du kan få støtte til å studere arkitektur i de fleste land så lenge utdanningen er offisielt godkjent i utdanningslandet og tas på fulltid.
NAL (Norske Arkitekters Landsforbund) har en oversikt over aktuelle stipender for arkitekter.
Jobbmuligheter
Som arkitekt kan du jobbe i arkitektfirma eller som konsulent for byggebransjen. Arkitekter har både private og offentlige oppdragsgivere.
Les om andre relaterte yrker på utdanning.no:
- Landskapsarkitekt
- Arealplanlegger
- Samfunnsplanlegger
Norge trenger flere kvalifiserte kandidater til å fylle stillingene som finnes i kommuner og fylkeskommuner. Se egne nettsider for planutdanning her.
Som arkitekt bør du være kreativ og ha god forståelse for form og estetikk.
— Utdanning.no
Ofte stilte spørsmål
Har du startet studiene (minimum ett år), men ønsker å bytte til en annen skole? Da kan du kontakte aktuelle læresteder, og forhøre deg om de har ledige studieplasser. Vanligvis krever skolen at du har hatt omtrent de samme fagene i tilsvarende tidsrom. NB: En del læresteder tar ikke inn studenter underveis i studieløpet.
- Motivasjon
- God studieteknikk og gode arbeidsvaner
På utdanning.no finner du gode tips og verktøy til å velge utdanning:
- Du finner et stort utvalg av gode og anerkjente skoler i utlandet.
- I utlandet kan du finne spennende kombinasjoner av fag som du ikke vil finne her hjemme.
- Det kan være lettere å få opptak til skoler som er høyere ranket enn i Norge.
- Du får internasjonal erfaring, – gull verdt både i arbeidslivet og i livet ellers.
- Ved å flytte til utlandet får du faglig og personlig vekst.
- Du får lære et språk flytende!
- Du får bli kjent med en helt ny kultur – og får ta del i den i hverdagslivet.
- Du får et nettverk utenfor Norge – kanskje i hele verden?
- Du får en spennende og interessant CV – du skiller deg ut for resten av livet.
- Du kan bli med i ANSA og delta på de morsomme arrangementene de har rundt om i verden – du kan få verv og ta del i spennende prosjekter, jobbe politisk og bedre situasjonen for norske studenter i utlandet!
Ønsker du hjelp?
ANSA hjelper deg med å forstå søkeprosessen!