Dra på utveksling på videregående!
Er du eventyrlysten og vil gjøre noe spennende mens du går på videregående? Ta et år i utlandet! Utveksling gir deg mange minner og kan forandre livet ditt.
Denne muligheten får du bare én gang
Utveksling på videregående skjer vanligvis på VG2.* Du kan bo hos en vertsfamilie hele skoleåret, og mange utvekslingselever blir skikkelig sammensveiset med familien de bor hos. Ved å ta noe av videregående utenfor Norge, kommer du tett på dagliglivet i et annet land.
Selv om du som student også kan reise på utveksling eller ta en hel grad i utlandet, er det bare på videregående du har mulighet til å bli en del av en familie og et lokalsamfunn på akkurat denne måten!
*Det finnes også muligheter for å reise ut på VG1 eller ta hele videregående i utlandet. Les mer.
Måter å reise ut på
Den vanligste måten å reise på utveksling på, er gjennom en utvekslingsorganisasjon. Noen videregående skoler har også egne avtaler om utveksling med bestemte skoler i utlandet. Uansett hvilket opplegg du søker gjennom, kan du velge mellom en rekke land og språk!
Aktører for utveksling på videregående
Det er Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har ansvaret for godkjenning av aktører som tilbyr utveksling på videregående. ANSA samarbeider med disse aktørene, og du kan trygt benytte deg av dem.
- A+ World Academy (Fullriggeren Sørlandet)
- AFS Norge Internasjonal Utveksling
- Akademiet Utveksling
- Class Abroad
- EF Education First
- Educatius Norway
- FRAM Education
- Momento Education Norway
- My Education
- Rotary International Youth Exchange
- Steinerskoleforbundet
- STS Education
- UPG Norge
- Youth for Understanding (YFU)
Få dine foresatte med på laget
Hvis du er yngre enn 18 år, må dine foresatte samtykke til at du drar på utveksling.
Det er ikke uvanlig at foresatte synes det er litt vanskelig at ungdommen skal være langt borte såpass lenge. Hvis de ikke er helt overbevist, er det lurt å snakke med dem om hvorfor du vil reise og hva du ser frem til å lære. Vis dem at ideen er gjennomtenkt og at du er klar for en utfordring!
Nedenfor finner du tre gode argumenter du kan bruke for å få dem med på ideen.
Norsk arbeidsliv har stort behov for folk med språk- og kulturkompetanse. Derfor er dette en god investering som gir gode studie- og jobbmuligheter. Dette gjelder særlig om du utveksler til et ikke-engelskspråklig land!
Når du bor i en vertsfamilie, får du unik innsikt i landets kultur og dagligliv. I tillegg vil du snakke landets språk flytende når året er omme, og du får et stort forsprang på medelevene dine som blir igjen hjemme!
Når du er langt hjemmefra, kommer du til å måtte finne ut av noen ting på egen hånd. Situasjonene du møter på som utvekslingselev gjør at du vokser, og du blir bedre rustet for videre studier og arbeidsliv!
Hvor mye koster utveksling på videregående?
Kostnadene for utveksling varierer ut fra hvor og hvordan du reiser ut, men det trenger ikke bli så dyrt!
Lånekassen gir deg stipend som dekker deler av kostnadene. Vertsfamilien din vil dekke mat og husrom, så i det daglige trenger du bare lommepenger hjemmefra. Sannsynligvis vil det beløpet være mindre enn det koster foreldrene dine å ha deg hjemme!
Godkjenning av skoleåret
For at du skal få støtte fra Lånekassen, må du få et forhåndstilsagn fra skolen din om at utvekslingsoppholdet i utlandet kan erstatte VG2 i Norge, og at du vil kunne fullføre VG3 i Norge innenfor normert tid.
Skulle det likevel vise seg at du ikke får året godkjent når du kommer hjem, vil du ikke bli fratatt pengene du fikk i støtte fra Lånekassen. Ungdomsretten din vil fremdeles gjelde, så du har også rett til å fortsette i andre klasse. Husk å snakke med rådgiver før du begynner planleggingen.
Vil du dra på utveksling?
Les mer om hvordan du går frem!