Ung kvinne med kort, brunt hår holder en stabel med bøker i hendene

Bo og leve i Tsjekkia

Få all praktisk informasjon du trenger før du flytter til Tsjekkia. Lurer du på hvordan du finner bolig, eller om du må bestille nytt telefonabonnement? ANSA guider deg gjennom alt dette og litt til.

Bolig

I Praha er det mange universiteter som tilbyr studentboliger, inkludert Charles University, Czech Technical University (ČVUT) og University of Economics (VŠE). Disse studentboligene er ofte lokalisert på eller nært campus.

I Brno finner du studentboliger tilknyttet Masaryk University, Brno University of Technology (VUT) og Mendel University.

Studentboligene varierer fra enkeltrom til små leiligheter. Rommene kommer ofte ferdig møblert med seng, skrivebord, og garderobe. Prisene varierer avhengig av dette, og om du deler kjøkken og bad med andre. Det er likevel som regel billigere enn det private boligmarkedet.

Det kan være stor etterspørsel på studentboliger i begge byene, så det er lurt å søke så tidlig som mulig.

En ung kvinne med mørkt hår står foran bygninger i gamlebyen i Praha

Private boliger

Om man ønsker egen leilighet utenfor campus er det vanlig å leie privat bolig gjennom en eiendomsmegler. Ikke alle utleiere snakker engelsk, og det kan derfor være greit å ha hjelp til å navigere språk og kontrakter. Meglere tar som regel en avgift på rundt én måneds husleie.

I Praha er sentrale områder som Praha 1, Praha 2 og Praha 3 er blant de mest populære, men også dyrere. Her bor du nær de største universitetene, turistattraksjonene og kulturelle severdighetene. For de som ønsker rimeligere alternativer, kan bydelene Praha 5, Praha 6 og Praha 8 være gode alternativ.

I Brno er byens historiske sentrum populært, men mange velger også bydeler som Královo Pole, Žabovřesky eller Staré Brno for å finne rimeligere bolig utenfor sentrum, samtidig som de har god tilgang til offentlig transport.

På samme måte som i Norge betaler du depositum til utleier ved innflytting. Depositumet tilsvarer som regel 1-3 måneders husleie, og skal inn på øremerket konto. Når du flytter ut vil du få depositumet tilbake (med mindre leiligheten har skader). Det er vanlig å betale for strøm, vann, avløp og internett utenom husleien. Husk derfor på å forsikre deg om hva som er inkludert i husleien før du signerer kontrakt.

Registrering i Tsjekkia

Som EØS-borger er du pliktig til å registrere deg i Tsjekkia om du skal oppholde deg over 30 dager i landet. Å registrere seg i Tsjekkia gjøres hos Department of Foreign Police. Husk å ta med reisedokumenter og pass.

Skal du bo på studentbolig knyttet til et universitet? Da trenger du ikke registrere deg selv! Dette vil bli gjort på dine vegne av studentboligen din. Om dette gjelder deg vil du få beskjed av selskapet før eller ved innflytting.

Bankkonto i Tsjekkia

For å åpne en bankkonto i Tsjekkia trenger du vanligvis kun pass eller ID-kort, og en registrert bostedsadresse.

Flere banker tilbyr nettbank og mobilbank på engelsk. Under finner du tre av de største bankene i Tsjekkia med engelskspråkelig tilbud for internasjonale studenter. De har relativt like tjenester og gebyrer, så velg gjerne den som har fysiske lokaler nærmest deg.

Telefon og internett i Tsjekkia

Du kan bruke ditt norske telefonselskap som vanlig i Tsjekkia om du har et abonnement med EU/EØS inkludert uten ekstra kostnad.

Om du ønsker å skaffe deg tsjekkisk telefonnummer er populære operatører O2, Vodafone eller T-Mobile. Du må ha gyldig legitimasjon og i noen tilfeller en tsjekkisk adresse. Du kan velge mellom forhåndsbetalte kontantkort eller abonnement.

Mange operatører tilbyr også pakker med både mobil og internett. De mest brukte internett-operatørene er Vodafone, O2 eller UPC.

Offentlig transport i Tsjekkia

De største byene i Tsjekkia har et effektivt offentlig transport-system med trikk og buss. Praha har i tillegg T-bane.

Du kan kjøpe billetter via app, SMS, fra billettautomater på holdeplassene, eller direkte fra sjåføren. Om du skal studere og bo i Tsjekkia over en lenger periode vil det være billigst å kjøpe månedspass eller årspass. I Praha kan du bruke appen «PID Lítačka» for billettkjøp.

Helsehjelp i Tsjekkia

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spesielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden, eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Lurer du på noe om å bo i Tsjekkia?

Kontakt ANSAs styre og lokallag i Tsjekkia!

Gammel bygning med det tsjekkiske flagg

ANSA Tsjekkia

Trikk i en gate med rosa himmel

ANSA Brno

Moderne arkitektur med bølgende glass

ANSA Praha

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.