Kvinne med langt hår står med en sykkel foran landemerke i London

Bo og leve i Storbritannia

Når du har kommet inn på et studiested i Storbritannia er det på tide å begynne å tenke på flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og hvordan er det egentlig med regler etter Brexit? Les ANSAs tips her!

Bolig

Når du skal flytte til UK for å studere er det viktig å starte jakten på bolig tidlig. I tillegg kan det være lurt å møte opp personlig på visninger, om du har mulighet til det. Mange norske studenter velger å starte oppholdet med å bo på studentbolig.

Universitetets studentboliger

Universitetsbolig (Halls of Residence) regnes som det enkleste og tryggeste alternativet for internasjonale førsteårsstudenter. Som internasjonal student har du faktisk førsteprioritet, og er som regel garantert bolig. Velger du å bo i universitetets studentboliger har du også ofte alt du trenger på ett sted. Boutgifter som strøm, vann og varme er vanligvis inkludert i leieprisen. Det samme er vaktmestertjeneste.

Det sosiale er også en årsak til at førsteårsstudenter velger studentboliger. Noen universiteter vil prøve å plassere deg sammen med studenter fra studiet ditt slik at du får bekjentskaper før skolestart, eller fra hjemlandet ditt, om du ønsker det. Skal du studere master eller phd. (og er en såkalt «mature student») er det gode muligheter for at universitetet tar hensyn til det, og vil plassere deg sammen med jevnaldrende studenter i samme studieløp.  

Informasjon om studentboligene finner du på universitetets egne nettsider. Det er også sannsynlig at universitetet vil ta kontakt med deg, og sende deg informasjon om mulighetene de tilbyr.

Private studentboliger

Studentbolig fra privat aktør er et annet alternativ. Ofte er boligene av en nyere standard, og derfor prisen litt høyere. Dette kan være et godt alternativ om du ønsker å bo et annet sted enn der universitetet ligger, men fortsatt vil bli kjent med andre studenter i byen.

Private boliger

Mange velger å leie privat andre året som student, gjerne med venner eller studiekamerater de har blitt kjent med på universitetet. Her varierer prisen ganske mye basert på standard, og om du bor i stor eller liten by.

Kontrakt og depositum

I England og Wales er det lovpålagt med depositumskonto ved privat utleie av bolig. Kontoen (tenancy deposit protection scheme) er ment å være en uavhengig tredjepart som skal sikre at du som leieboer får ditt depositum tilbakebetalt, såfremt du oppfyller vilkårene i leiekontrakten og ikke gjør skade på boligen.

Din utleier må sette inn beløpet på gyldig depositumskonto innen 14-30 dager etter det er mottatt, og der må det stå gjennom hele leieforholdet. Huseier må samtidig også sørge for et skriftlig dokument (tenancy statement) som inneholder informasjon om hvilke spesifikke grunner som kan føre til at ditt depositum ikke blir fullt tilbakebetalt på slutten av leieforholdet. Denne informasjonen bør bli gitt til deg senest 28 dager etter at du har innbetalt depositumet. Tjenesten skal være kostnadsfri, både for utleier og leieboere.

Vær også obs på at om du er fulltidsstudent i Storbritannia skal du ikke betale council tax. Loven gir deg unntak fra dette, så ikke la deg lure om utleier påstår at du må betale dette.

Lovlige depositumskontoer i UK:

Deposit Protection Service

MyDeposits

Tenancy Deposit Scheme

Capita Tenancy Deposit Protection

Safe Deposits Scotland (kun Skottland)

My Deposits Scotland (kun Skottland)

Letting Protection Scotland (kun Skottland)

My Deposits Northern Ireland (kun Irland)

Garanti

Husk at det veldig ofte kreves en garantist når du skal leie en bolig i UK. En garantist er en person som tar på seg det fulle, økonomiske ansvaret for leieforholdet – inkludert fullt ansvar for betaling av husleien om leietaker ikke betaler, erstatning av eventuelle ødeleggelser i boligen osv. Her må man merke seg at under klausulen «joint and several liability» i husleiekontrakten, er garantisten også ansvarlig for hele boligen, ikke bare leietakerens rom. Garantisten må vanligvis være bosatt i UK, noe som er spesielt problematisk for utenlandske studenter.

Hvis du ikke har en garantist i UK, kan du fortsatt leie en bolig, men huseieren vil da sannsynligvis be deg om forhåndsbetalt husleie – dette kan være alt fra 6 – 12 mnd. husleie. Det er lurt å fortelle huseier tidlig i kontraktforhandlingene om du ikke har en garantist i UK. Dette vil spare tid for begge parter.

Juridisk rådgivning om bolig

Hvis du mot formodning skulle ende opp med problemer med leieforholdet ditt, kan det være nyttig å snakke med noen som har kunnskap og erfaring på dette området. Enten det dreier seg om husleietvister, kontraktbrudd eller depositum kan du kontakte følgende aktører for hjelp:

To røde telefonkiosker står på en gate i Storbritannia

Registrering i Storbritannia

Etter at Storbritannia forlot EU må alle norske statsborgere søke visum for å studere i Storbritannia. Du trenger ikke registrere deg utenom dette.

Bankkonto i Storbritannia

Om du skal bo lenge i Storbritannia kan det være nyttig å skaffe seg britisk bankkonto og -kort. Noen universitet krever at du har et britisk kontonummer for å kunne fullføre registrerings- og betalingsprosessen når du starter.

De fleste bankene vil kreve at du medbringer følgende dokumenter når du skal opprette en ny konto: Student ID-kort, pass, adressebevis (et dokument adressert til deg med fullt navn og adresse i UK som ofte utstedes av et “Student Support Office” eller tilsvarende på universitet), og Letter of Acceptance (bevis på inntak til studiestedet). Under finner du en oversikt over bank i Storbritannia, og en sammenligning av pris og gebyrer.

Telefon og internett i Storbritannia

Det kan fort bli dyrt for roaming med norsk mobilabonnement i Storbritannia. Vi anbefaler å sjekke avtalen du har i Norge for å se om vil lønne seg å få et britisk abonnement.

Om du skal bo i studentbolig har du ofte internett inkludert i leieprisen. Om du skal bo privat må du vanligvis bestille internett selv. Sky, BT og Plusnet er populære leverandører.

UCL har en god guide på telefonabonnement og internett som du finner nedenfor.

Kvinne i blå genser går på veien ved siden av en rød britisk buss

Offentlig transport

England har et godt utviklet offentlig transportsystem. De mest brukte transportmetodene er buss og tog, men i store byer – som London – er metro også et alternativ.

Det er ulike billettsystemer for hver by, men flere tilbyr betalingsmetoden contactless – som er en enkel måte å betale for billetter på med bankkortet ditt. Som student får du rabatt på kollektivtransport. Det kan være lurt å bestille månedskort med studentrabatt om du reiser mye.

Helsehjelp i Storbritannia

NHS er den nasjonale helseomsorgstjenesten i Storbriannia. Studenter fra Norge omfattes av denne ordningen. I løpet av den første uka på universitetet vil ofte den lokale NHS-avdelingen besøke campus, slik at nye studenter får mulighet til å registrere seg. Ordningen er gratis, og du vil bli knyttet til et legekontor du kan kontakte ved sykdom, skade og ved behov for resepter. Visse reseptbelagte medikamenter er også gratis å hente ut fra apotek om resepten kommer fra en NHS-registrert lege.

Lurer du på noe om å bo i Storbritannia?

Kontakt ANSAs styre og lokallag i Storbritannia!

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.