Ung mann med briller og brunt hår ler og ser på et papir

Bo og leve i Sør-Korea

Les ANSAs tips for Sør-Korea her!

Bolig

Den enkleste måten å sikre seg bolig før ankomst til Sør-Korea er å søke om studentbolig ved universitetet ditt. De fleste universiteter tilbyr egne boliger for internasjonale studenter, og du finner informasjon om disse på universitetets nettsider. Studentboliger er ofte en rimelig og praktisk løsning, spesielt for de som er nye i landet.

Hvis du ikke ønsker å bo i studentbolig eller ikke får innvilget plass, er det også mulig å leie privat. Søknadsprosessen for privatleie er vanligvis lettere å gjennomføre etter du har ankommet Sør-Korea, da mange utleiere foretrekker at leietakerne fysisk møter opp på visning. Det minimerer også risikoen for svindel og misvisende annonser. Mange internasjonale studenter velger å leie via Airbnb de første ukene mens de går på visninger for å finne et permanent sted å bo.

I Sør-Korea er det vanlig å bruke eiendomsmeglere når man leier bolig, men vær oppmerksom på at eiendomsmeglere ofte tar høyere gebyrer dersom kommunikasjonen skjer på engelsk. Hvis mulig kan det være en fordel å ta med en koreansk venn som kan hjelpe deg med både kommunikasjon og lesing av kontrakt.

Ulike typer bolig i Sør-Korea

Boligtypene varierer mye i Sør-Korea. Leilighetsstørrelsene i Sør-Korea varierer også. Det finnes små rom kalt goshiwon, som er svært enkle, ofte uten eget bad. Felles toalett og andre fasiliteter deles som regel med de andre beboerne i samme etasje. For studenter med stramt budsjett kan goshiwon være et alternativ, selv om rommene er svært små – ofte bare nok plass til en seng.

En av de mest populære boligtypene for studenter er one-room-leiligheter, består av ett rom. Disse er ofte større enn goshiwon-rom og inkluderer privat bad og et lite kjøkkenområde. Selv om de koster litt mer, kan det være verdt investeringen for bedre komfort.

For større leiligheter finnes alternativer som two-room og three-room-leiligheter, men disse er vanligvis dyrere. Flat-share-alternativer finnes også, hvor flere deler leilighet, men dette er ikke like utbredt som i enkelte andre land.

En av fordelene med å leie bolig i Sør-Korea er at overtakelsen ofte går raskt. Du kan finne en leilighet en dag og flytte inn allerede uken etter. Det er imidlertid viktig å lese leiekontrakten nøye, og få noen til å hjelpe deg dersom du ikke er komfortabel med språket eller kontraktsdetaljene.

Depositum

Depositum i Sør-Korea kan gjøre det vanskelig for internasjonale studenter å leie større leiligheter. Det er to vanlige leiemodeller: månedlig leie med depositum og Jeonse. Det vanlige depositumet kan være høyt, men overkommelig for mange studenter.

Jeonse-modellen derimot, krever at du betaler en stor sum – ofte halvparten av leilighetens verdi – som depositum. Dette gjør at du slipper å betale leie, men for mange studenter er det et urealistisk alternativ på grunn av de høye kostnadene.

Det finnes også boligapper som kan hjelpe deg med å finne leilighet. Dabang (다방) og Zigbang (직방) er to populære apper, men begge er stort sett på koreansk. Bruk av disse appene krever derfor gode koreanskkunnskaper for å unngå misforståelser eller svindel.

Aktører for utleie av bolig i Sør-Korea

Craigslist Sør-Korea

Naver

Ziptoss

Zigbang

Dabang

Registrering i Sør-Korea

For å registrere deg i Korea må du som regel forhåndsbestille time hos immigrasjonskontoret. Drop-in er ikke vanlig, men det kan være mulig å finne et ledig tidspunkt ved oppmøte. Internasjonale kontoret ved universitetet kan ofte hjelpe deg i prosessen. For spørsmål kan du ringe immigrasjonsmyndigheten på telefonnummer 1345, hvor de tilbyr hjelp på engelsk.

Bank i Sør-Korea

Det anbefales å bruke banken universitetet samarbeider med, da student-ID-kortet ofte også fungerer som bankkort. Du kan også koble bankkortet til T-money for kollektivtransport. Universitetene arrangerer gjerne egne dager hvor bankkonto opprettes.

Vær forberedt på å fylle ut mange skjemaer ved opprettelse av konto, og beregn god tid.

Under finner du to av de største bankene i Sør-Korea.

Flagget til Sør-Korea foran en blå himmel

Telefon og internett i Sør-Korea

Et koreansk mobilnummer er nødvendig for mange tjenester, inkludert ID-verifisering. Offentlige steder, inkludert metroen, tilbyr ofte gratis Wi-Fi, men noen krever innlogging. Internettstandarden er svært god, men kan kreve nedlasting av sikkerhetsprogrammer. De tre hovedoperatørene for mobil og internett finner du under.

Tog passerer en bro i Sør-Korea

Offentlig transport i Sør-Korea

Sør-Korea har et av verdens beste kollektivsystemer. I Seoul er bussene fargekodet:

  • Rød: langdistanse, expressbusser
  • Blå: mellom bydeler
  • Grønn: lokale busser
  • Gul: bysentrumstilkobling

Seoul metro og intercity-busser tilbyr svært god dekning til rimelige priser. Informasjon vises gjerne på koreansk og engelsk, og i noen tilfeller også kinesisk og japansk. Under finner du to av de mest brukte appene for transport.

Taxier finnes det mange av, og de har (i teorien) ikke lov til å avslå kunder.

Biltrafikken i Korea er noe farligere enn i Norge, så vær varsom ved ferdsel på veiene.

Helsehjelp i Sør-Korea

Før du reiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Luftkvaliteten kan til tider være veldig dårlig, så vær obs på det om du har astma eller lignende.

Helsesituasjonen i Sør-Korea er svært god, og det samme er standarden på sykehusene. De største sykehusene har ofte en egen internasjonal klinikk med engelskspråklig personell som bistår med medisinske og praktiske spørsmål. I tillegg finnes en rekke private internasjonale klinikker med engelskspråklig personell. Det samme gjelder for tannlege og psykolog.

Lurer du på noe om å bo i Sør-Korea?

Kontakt ANSAs styre i Seoul!

Koreansk nabolagsgate som går mot bysentrum med bylandskap i bakgrunnen

ANSA Sør-Korea

Tittel: Landsstyre
Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.