Bo og leve på New Zealand
Få all praktisk informasjon du trenger før du flytter til vakre New Zealand. Lurer du på hvordan du finner bolig, eller om du må bestille nytt telefonabonnement? ANSA guider deg gjennom alt dette og litt til.
Bolig
De store universitetene på New Zealand tilbyr studentboliger for internasjonale studenter. Ofte er møbler, strøm, vann og internett inkludert i leieprisen.
AUT har tre studentboliger: Wellesley Student Apartments, som ligger ved City Campus; og Akoranga Student Village, som ligger ved North Shore Campus; og MDSA, Mayoral Drive Student Accomodation. Sistnevnte er i samarbeid med UniLodge, som også tilbyr andre studentboliger i Auckland uten affiliasjon med universitetene.
UoA har også egne studentboliger. Følg lenkene lenger ned på siden, eller kontakt universitetet ditt direkte.
Private boliger
I Auckland er det god tilgang på leieleiligheter. Du kan finne leiligheter med sentral beliggenhet til en grei pris. Det kan anbefales å finne leilighet like utenfor byen, for eksempel Parnell, Newmarket, eller North Shore. Her slipper du unna Aucklands hektiske sentrum, det er finere omgivelser og vanligvis billigere. Å bo i Hamilton er ofte litt billigere enn i Auckland, og spesielt i starten av semesteret er det mange hybler og kollektiv utlyst.
På New Zealand er det vanlig å leie gjennom en agent. Du kan også leie direkte fra en privatperson, men pass da på å ikke betale noe før du har fått nøklene og har skrevet under på kontrakt. Husk også at depositumet (bond) skal på en lukket depositums-konto, akkurat som i Norge. Vær nøye med å skrive ned alle feil og mangler. Her er det viktig å være nøye; er det støv eller et lite merke i en vegg et sted så skriv det ned, og ta gjerne bilder. Husk å sjekke under tepper og møbler. Send så en liste over feil og mangler til utleier/agent innen én uke. Om det er feil eller mangler som ikke er dokumentert kan det i verste fall ende opp med å bli trukket fra depositumet.
Husk også å undersøke hva som er inkludert i leien. Annonsen og leiekontrakten skal spesifisere om du betaler for vann, strøm og internett i tillegg.
Aktører for bolig på New Zealand
Registrering på New Zealand
Du må ha studentvisum før du reiser til New Zealand.
Bank på New Zealand
Det er en rekke banker man kan velge mellom på New Zealand. Som utenlandsstudent tilbyr de fleste banker en “Tertiary Account” hvor man slipper mange av gebyrene og avgiftene. Det vil likevel ofte være et lite gebyr om du bruker minibanker som tilhører andre banker, så vær obs på det.
For å opprette bankkonto er man nødt til å ha pass, student ID og bostedsbevis (i form av en adressert regning, kontrakt, brev fra skolen eller lignende). Det er anbefalt å velge en bank som er nærmest bostedet ditt eller universitet.
Vær også oppmerksom på at bank- og kredittkort ikke holder som legitimasjon. Gyldig legitimasjon er pass eller «Kiwi Access Card«. Dette kan bestilles på postkontor eller på NZ Automotive Association. Du kan lese mer om dette i lenken nedenfor.
Telefon og internett på New Zealand
SIM-kort kan man få tak i alle filialene til telefonselskapene. På Auckland International Airport kan man få gratis SIM-kort i turistkiosken, og de fleste turistkontorene i New Zealand gir også ut gratis SIM-kort. Mobilnettet på New Zealand er på GSM-båndet som i Norge, noe som betyr at du kan bruke den norske telefonen din såfremt den er ulåst. Alle operatørene støtter 3G/4G. Under finner du noen av de mest populære operatørene for telefon og internett på New Zealand.
Offentlig transport på New Zealand
I Auckland går det meste av kollektivtransporten med enten buss eller tog.
Det er en rekke busselskaper som opererer i Auckland, og det kan bli forvirrende til tider. Heldigvis har Auckland Transport samlet alle rutetider i ruteplanleggeren deres, som du finner lenke til under. De tilbyr også gratisapper til både iPhone og Android.
Personer under 25 år får halv pris på kollektiv transport på New Zealand.
Busskort i Wellington kalles Snapper, og i store deler av resten av landet inkludert Hamilton og Dunedin benyttes Bee Card. Studentpriser varierer i regionene.
Offentlig transport i Hamilton er ikke like utviklet, og går sjeldent til og fra sentrum på kvelden. Til gjengjeld er taxi ganske billig. Det er også en togstasjon i Hamilton, slik at det er lett å reise til andre byer. Mange velger å bruke bil i hverdagen her. Det finnes gode leiemuligheter, men det er også relativt billig å kjøpe egen bil om du skal være på New Zealand lenge.
Norsk førerkort kan benyttes på New Zealand i 12 måneder siden siste innreise. Hvis man forlater landet én gang i året kan man benytte utenlandsk førerkort hele oppholdet. Husk IDP eller oversettelse!
Helsehjelp på New Zealand
Helseforsikring er et krav for visum på New Zealand.
Du kan benytte både norske og newzealandske forsikringer. Ofte melder universitetene deg inn hvis du ikke dokumenterer at du har tilstrekkelig forsikring selv.
Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.
Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).
Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spesielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden, eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.
Lurer du på noe om å bo på New Zealand?
Kontakt ANSAs styre og lokallag på New Zealand!
Har du innspill til bo og leve-sidene?
Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.