Bo og leve i Finland
Når du har kommet inn på et studiested i Finland er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og må du egentlig folkeregistrere deg i nabolandet? Les alle våre tips her!
Bolig i Finland
Studentboliger i Finland formidles av egne stiftelser og foretak.
I Helsinki har du blant annet AYY og Hoas som store studentboligforeninger. Du finner full oversikt i lenken til SOA i boksen under. Vær obs på at Åland har egne ordninger.
Det finnes ulike boligtyper å velge mellom, fra hybler, egne leiligheter og kollektiv. Pris varierer basert på størrelse, og om man deler kjøkken og bad med andre.
I studentboliger er vann og varme som regel inkludert, men strøm kan komme utenom. Som oftest er soverommene umøblerte.
Privat leiebolig
De fleste finner privat leilighet gjennom søketjenester, boligannonser fra meglere eller facebook-grupper. Leieprisene er som hovedregel høyere enn studentboligene.
Det er vanlig å betale 3 måneders leie i depositum. Før leiekontrakten signeres av både leietaker og utleier, er det viktig å ikke ha betalt inn noe depositum eller forskuddsbetalt husleie. Få gjerne noen som snakker finsk til å lese gjennom leiekontrakten med deg. Husk også å spare på kvitteringene for innbetaling av husleie.
Andre boutgifter som strøm, vann og varme er ofte inkludert om man leier på det private markedet. Dine rettigheter som leietaker i Finland ivaretas av Hyresgästernas centralförbund, som du kan kontakte hvis det skulle oppstå problemer i leieforholdet.
Aktører for utleie av bolig i Finland
SOA (oversikt over alle studentboliger)
Boligstøtte i Finland
Folkpensionsanstalten (FPA) i Finland gir ulike former for støtte til å bosted. Det finnes to støtteordninger som er spesielt relevant for studenter.
Den første er allmänt bostadsbidrag. Denne gjelder kun om du omfattes av den finske folketrygden. I tillegg finnes bostadstillägg. Her trenger du ikke være omfattet av finsk folketrygd, men det stilles krav til blant annet type bolig og studier. Du finner all informasjon i lenkene under.
Registrering i Finland
Som norsk student i Finland trenger du ikke oppholds- eller arbeidstillatelse. Om oppholdet i Finland er ment å vare i minst 12 måneder må du heller levere melding om permanent flytting. Du må personlig melde flytting hos «Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata», som har lokale kontor rundt om i landet. Husk å ta med pass eller offisielt ID-kort som er utstyrt med fotografi og viser nasjonalitet.
Folkeregistrering på Åland er det «Statens ämbetsverk på Åland» som er ansvarlig for.
Når du har registrert deg vil du få finsk personnummer.
Bankkonto i Finland
Mange norske studenter i Finland velger å beholde norsk bankkort, da det ofte er gebyrfritt uttak i Norden. Men det er noen fordeler med finsk bankkonto også, spesielt om du skal bo i Finland over enn lengre periode eller jobbe ved siden av studiene. Det er ikke noe krav at man har finsk personnummer for å kunne åpne en bankkonto.
E-legitimasjon i Finland
E-legitimasjon fungerer på lik linje som norsk Bank-ID, og brukes til innlogging i nettbank og på offentlige nettsider. Du må ha finsk personnummer for å kunne bruke enkelte typer e-legitimasjon som Medborgarcertifikat, men det finnes også muligheter utenom, som eIDAS.
Telefon og internett i Finland
Det kan være lurt å sjekke om ditt norske abonnement fungerer like greit i Finland. Mange aktører tilbyr fri bruk i Norden, og da slipper du starte et nytt abonnement. Men om det viser seg å være enklest og billigst finnes det mange ulike telefonselskaper i forskjellige prisklasser å velge mellom, og prosessen med å skaffe seg det fungerer likt som i Norge.
Mange operatører for telefon tilbyr også TV og internett. Sjekk om de har egne studentrabatter før du bestiller!
Offentlig transport i Finland
Ulike trikk-, buss-, og togselskaper kjører i ulike regioner i Finland. I Helsinki har du også Metro. De ulike selskapene har egne apper hvor du kan kjøpe billetter med studentrabatt. Vær obs på at billett må bestilles i forkant – det er ofte ikke mulig å kjøpe billett på tog, trikk og metro.
Taxi er billigere i Finland, og prisene er regulert av myndighetene. Uber er også tilgjengelig i Helsinki, Turku og Tampere.
Under finner du lenker til mer informasjon om kollektivtransport i Finland.
-
Oversikt over offentlig transport i Finland
-
Reiseplanlegger matka.fi
-
Helsinki regional transport (HSL)
Helsehjelp i Finland
Nordiske statsborgere har rett til nødvendige helsetjenester i Finland. Dette gjelder uavhengig av om du er folkeregistrert i Sverige eller ikke, så lenge du har ditt europeiske helsetrygdkort.
Om du er folkeregistrert i Finland, har du dessuten rett til å motta helsetjenester og få planlagt behandling i Sverige, på lik linje med svenske innbyggere.
Les mer om dine rettigheter i lenkene under.
-
Helsehjelp i Finland Info Norden
-
Oversikt over helsetjenester i Finland Norsk ambassade i Finland
-
FSHS Finnish Student Health Service
-
Mer om helsehjelp i studielandet ANSA
Har du innspill til bo og leve-sidene?
Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.