En ung, blond kvinne med rød anorakk og grønn ryggsekk står foran en foss i Ontario, Canada

Bo og leve i Canada

Få all praktisk informasjon du trenger før du tar turen over dammen og blir student i Canada. Lurer du på hvordan du finner bolig, oppretter bankkonto, eller mobilabonnement? ANSA guider deg gjennom alt dette og litt til.

Bolig

Første året på universitet er tilrettelagt slik at man bor på dorms på campus sammen med flere førsteklassinger. Dette er en god løsning hvis man ikke er helt klar for å flytte inn for seg selv, og gjør gjerne overgangen fra Norge mye lettere. Universitetene har sine egne boligsider, og mange har også Facebook-grupper du kan søke opp.

Private boliger

Det er vanlig å bruke Craigslist for å finne bolig i Canada. Vær oppmerksom på at det kan være mye svindel. Om noen skriver at nøklene vil bli tilsendt, eller ikke har muligheten til å møte deg personlig er det som regel ikke troverdig. Aldri ta en leilighet usett!

Videre er det alltid lurt å sjekke ut flere leiligheter før du bestemmer deg. De fleste huseiere vil gjerne møte deg personlig, og da kan det ofte være en utfordring å ikke være kanadier. Ofte vil utleier se bankutskrifter som garanti for inntekt. Da kan det være lurt å fikse et bevis på dette fra banken din eller Lånekassen. Noen huseiere ønsker kanskje å se referanser fra tidligere boforhold, så forbered gjerne dette også.

Hver provins har forskjellige leiekontrakter, men denne må alltid skrives under på, enten du leier direkte fra en huseier eller subletter en leilighet av en privatperson. I British Columbia, for eksempel, har ikke huseier lov til å be om mer enn halvparten av månedlig leie i depositum. Boligprisene varierer veldig fra by til by.

Registrering i Canada

Du trenger visum for å studere i Canada i mer enn 6 måneder.

Bankkonto i Canada

Det kan være lurt å åpne en bankkonto i byen du studerer i. Det finnes mange banker og velge mellom når du skal åpne konto, men de mest vanlige er Scotia Bank, HSBC Canada og RBC Royal Bank, som alle tilbyr studentpakker.

Om du ønsker å opprette bankkonto tar du med deg pass og studentvisum til ditt nærmeste bankkontor. Her hjelper de deg med å sette opp en konto, forteller deg hvordan alt fungerer.

Det er mest vanlig å starte med et debetkort, som ikke fungerer på helt samme måte som et visa-kort. Debetkort kan ikke brukes ved netthandel, og fungerer ikke utenfor Canada. Fordelen er at debetkort som oftest er gratis for studenter, og lettvint lokalt. Når du skal sette inn penger på ditt nye studentkort kan du enten ta ut kontanter i minibanken fra ditt norske kort, eller overføre penger direkte fra din norske bank. Vær obs på at overføring fra utland ofte har et høyt gebyr.

Nasjonale studentkort (ISIC)

Alle skoler i Canada gir studenter studentkort («The International Student Identity Card» eller ISIC). Kortet gis ofte ut på campus i starten av året, og gir rabatt på kollektivtransport, museum, streaming-tjenester, og reiser – for eksempel.

Om du ikke har fått utdelt studentkort kan du også bestille det på nett.

Telefon og internett i Canada

Simkort og mobilabonnement i Canada er dyrt sammenlignet med hva man er vant med i Norge, og ligger på ca. 40-90 CAD i mnd. Når du kommer til Canada kan du dra på kontorene til en av disse, som vanligvis er å finne i sentrum og ved de fleste kjøpesenter.

De største operatørene pleier også å komme innom universitetene ved skolestart. Da får du muligheten til å tegne kontrakt, få ditt eget tlf nummer og simkort. Dette er svært enkelt, og alt du trenger og ta med er passet ditt. Du kan selv velge hvor mange ringeminutter, SMS og data du vil ha hver mnd. Et godt tips er å starte ganske lavt da det er WIFI de fleste steder, og da kan du heller øke mengden senere.

Kontantkort er til salgs i de fleste dagligvarebutikker, men vil være veldig dyrt i lengden. Om du skal hjem i lange ferier kan du fryse abonnementet uten å betale noe ekstra.

WIFI er tilgjengelig på de fleste restauranter og utesteder, og også på de fleste campuser. I utleie-leiligheter og dorms må ofte kjøpe ruter selv, og bestille eget trådløst nett. Du finner de vanligste aktørene for telefon og internett under.

Offentlig transport i Canada

Canada har et svært godt kollektivtilbud, spesielt i de største byene. Det går busser, skytrain og trikker svært ofte og de fleste universiteter tilbyr det man kaller uPass. Dette er et transitkort som gir deg gratis tilgang til all lokal kollektivtransport hver måned.

Siden Canada er et utrolig stort land så koster det en del å ta fly innenfor landet. Fra Vancouver til Montreal må du fort opp i 500-600 CAD tur-retur. Andre alternativer innenfor din egen provins er å ta Greyhound, et nordamerikansk busselskap som har mange avgangstider daglig over hele USA og Canada.

Mange studenter velger også å kjøpe seg bil, noe som kan lønne seg i mange tilfeller, for eksempel om man studerer i en av provinsene med svært lange avstander som Alberta, Manitoba eller Saskatchewan, om man vil utforske Nord-Amerika, eller om man vil stå på ski i Whistler hver helg. Du kan finne gode biler fra 1000 CAD og oppover, men du må også regne med 100-200 CAD i forsikring hver mnd. Ditt norske førerkort er gyldig i Canada.

Helsehjelp i Canada

De fleste universitet i Canada har egen legeordning på skolen. Disse er det lettere å få time hos enn hos fastlege, og de er ofte lokalisert på campus. Du finner informasjon på ditt universitets hjemmeside.

Utover dette er det viktig å ha en god privat helseforsikring i Canada.

Lurer du på noe om å bo i Canada?

Kontakt ANSAs styre i Canada!

fjellkjede over en innsjø med skog rundt

ANSA Canada

Tittel: Landsstyre
Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.