Bo og leve i Australia
Når du har kommet inn på et studiested i Australia er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig og opprette bankkonto, for eksempel? Her får du hjelp av ANSA!
Bolig
Australia er stort, og boligmarkedet varierer fra by til by. Det vil derfor være store ulikheter i pris og tilgjengelighet. Vi forsøker gi noen generelle tips, men råder deg også til å finne lokale facebook-sider, eller ta kontakt med ANSA lokallag i byen du skal studere i for mer lokal informasjon. Universitetene har også ofte informasjonsmøter for nye studenter som kommer til byen, hvor informasjon om bolig gis. Noen av universitetene har også egne ansatte som kan hjelpe til med boligjakten.
Studentbolig
Mange internasjonale studenter velger å bo på studentbolig det første året. Boligene er som hovedregel lokalisert på campus, og strøm og internett er ofte inkludert i leieprisen. Dette kan gjøre starten på oppholdet ditt enklere. Du får også muligheten til å bli kjent med andre studenter raskt.
Studentboligene har ofte likt oppsett som det vi kjenner fra Norge: du kan velge om du vil bo alene, eller dele bad og kjøkken med andre studenter. Prisene varierer deretter.
Du kan søke om studentboliger gjennom universitetet ditt, eller gå gjennom en privat aktør for studentboliger. Sistnevnte finner du ved å søke på din studieby og «student accommodation».
Privat leiebolig
Det er svært vanlig å leie leilighet gjennom lokale utleiemeglere. Prisene varierer etter hvilken by du bor i, og hvor sentrumsnært du ønsker å bo. Generelt er standarden noe lavere enn i Norge.
Utleiemeglere i Australia opererer ofte med et poengsystem, hvor du må ha en gitt poengsum for å kunne søke. Poeng oppnår du med forskjellige typer dokumenter, som for eksempel lønnsslipp, fødselsattest, førerkort eller pass. Du kan legge inn all dokumentasjon elektronisk på 1form.com.
Enkelte boliger blir aldri annonsert i større grad enn at de henger opp et skilt utenfor boligen. Om du vet om et område du kan tenke deg å bo, kan det derfor lønne seg å dra dit for å se etter utleieskilt.
Kontrakt og depositum
Når du søker leilighet er det en stor fordel om du har mulighet til å gå på visninger selv. Som alle andre steder bør du aldri signere kontrakt før du har sett boligen. Om du ikke har fått bolig til studiestart er det vanlig å bo på hostel, hotell, eller airbnb mens du leter etter noe permanent. Det er et svært godt utvalg i de fleste byer i Australia, og prisene er overkommelige.
I Australia er det vanlig å betale 1-3 måneders depositum. Noen utleiemeglere ønsker at du betaler depositum før du søker om leilighet gjennom de. Vær da obs på å ha all informasjon om dette skriftlig før du signerer noe. Pengene står på lånt depositumskonto, som i Norge.
Aktører for privat leiebolig i Australia
Registrering i Australia
Skal du studere i Australia i lengre enn tre måneder må du søke om et studentvisum. Når du har takket ja til skoleplassen, vil du motta en såkalt «Confirmation of Enrollment (CoE)» fra skolen din. Dette er en bekreftelse overfor immigrasjonsmyndighetene at du er tatt opp ved et australsk lærested. Så snart du har mottatt CoE, kan du gå i gang med visumsøknaden.
Bank i Australia
Det kan være lurt å skaffe seg en australsk bankkonto med et betalingskort som VISA eller Mastercard. De fleste bankene tilbyr egne avtaler for studenter.
Vær obs på at du betale gebyr dersom du tar ut penger fra en minibank som ikke tilhører den banken du har konto i. Derfor lønner det seg å opprette konto i en av de store bankene som har mange filialer og minibanker. To av de største bankene er Commonwealth og NAB (National Australia Bank), begge har mange minibanker over hele Australia.
De fleste banker krever at du fremviser flere typer identifikasjon når du skal opprette bankkonto. Ta med pass, studentkort, norske bankkort, utskrift av visumpapirer, og leiekontrakt eller noe annet som viser adressen din som brev eller regninger. Om du ikke har skaffet deg en permanent australsk adresse kan banken sende kortet og PIN-koden din til et postkontor i nærheten, slik at du kan hente det der.
Telefon og internett
Å skaffe seg et australsk telefonnummer er veldig enkelt om du kun vil ha en kontantkortløsning (kalt prepaid), men litt mer tidkrevende om du vil ha en abonnement. I starten kan det derfor lønne seg å skaffe seg kontantkort. Du kan alltid bytte til abonnement senere, og du får overført nummeret ditt om du ønsker det.
For å bestille kontantkortløsning må du ha med pass, utskrift av visumpapirer og identifikasjon (som studentkort eller bankkort), og møte opp på en av mobiloperatørenes filialer. Ønsker du abonnement kreves også fast adresse og bevis på at denne adressen er din (for eksempel et stemplet dokument fra banken med adressen din på).
Teleoperatørene vil gjerne forsøke å selge deg en telefon når du oppretter et nytt abonnement, men dette trenger du ikke å gå med på. Om den norske telefonen din ikke er operatørlåst i Norge skal den fungere helt fint i Australia.
Telstra, Vodafone og Optus er populære leverandører.
Offentlig transport
Australia er stort, og kollektivtilbudet varierer fra by til by. Under finner du en oversikt over delstatenes kollektivtransport. I flere delstater tilbys «Student Concession Card». Med dette sparer du en god del på reise med buss, trikk, tog eller ferge.
Helsehjelp i Australia
Australia har et velfungerende helsevesen. Ofte har universitetet egne tilbud, som helseklinikker eller «health hubs» hvor du vil kunne få legehjelp, resepter, tilbud om prevensjonsmidler og lignende. Dette er som regel til en grei pris.
Utover dette kan du, som student i land utenfor EU/EØS, du betale for helsehjelp og behandlinger selv og søke Helfo om refusjon. For å ha rett til refunderte utgifter til helsetjenester må du være heltidsstudent på høgskole eller universitet, og medlem i den norske folketrygden. Om dette er tilfelle får du tilsendt et dokument fra Helfo som bekrefter dine helserettigheter utenfor Norge.
Lurer du på noe om å bo i Australia?
Kontakt ANSAs styre og lokallag i Australia!
Har du innspill til bo og leve-sidene?
Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.