ANSA Juvenarte
ANSA Juvenarte er en digital kulturmønstring og kunstpris for nåværende og tidligere norske kunst- og designstudenter i utlandet. Hvert år kårer vi to vinnere som får et kunstnerstipend. Velkommen inn i Juvenartes fantastiske verden!
Påmelding til 2025
Juvenarte tar imot bidrag fra ANSA-medlemmer fra alle felt innen utøvende kunst og design! Kunst eller design må være ditt hovedstudium.
Eksempler på fagretninger er musikk, komposisjon, billedkunst, skulptur, dans, koreografi, teater, prosa, lyrikk, design, arkitektur, film og fotografi.
Påmeldingen er åpen fra 3. september til 24. november 2024. Vinnerne kåres i februar 2025.
Om ANSA Juvenarte
Det kan være tøft å komme tilbake til et norsk arbeidsmarked etter å ha studert utenlands. For kunststudenter kan det være ekstra krevende fordi de er avhengige av å skaffe seg et nettverk både i utlandet og hjemme.
Få en kickstart på kunstnerkarrieren
Vi ønsker å hjelpe norske kunst- og designstudenter på veien ved å tilby en utstillingsarena og et sosialt og profesjonelt fellesskap. Gjennom Juvenarte kan fantastisk kunst skapt av norske utenlandsstudenter oppleves digitalt av et norsk publikum. På den måten løfter vi frem de fantastiske talentene som befinner seg på ulike studiesteder i hele verden.
Vårt mål er at kombinasjonen av synlighet, fellesskap og prisutdeling skal gi en skikkelig kickstart på kunstnerkarrieren!
Prisutdeling
Hvert år velges to vinnere av en første- og andrepris. Begge vinnerne får hvert sitt kunstnerstipend og et eksklusivt intervju som deles i ANSAs kanaler.
Juryer
Juvenarte har to runder med juryering før vinnerne kåres.
- I første runde blir alle deltakerne vurdert av en medlemsjury som velger deltakere de vil ha med på en kortliste. Medlemsjuryen består av kvalifiserte ANSA-medlemmer og tidligere Juvenarte-vinnere.
- I andre runde vurderes kortlisten av en profesjonell fagjury som velger to vinnere. Fagjuryen består av etablerte kunstnere fra forskjellige kreative felt.
Håkon Anton Fagerås
Billedhugger
Håkon Anton Fagerås (f.1975) er billedhugger, bosatt i Oslo og Pietrasanta, Italia. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og Statens Kunstakademi i Oslo, og har gått i lære hos steinhugger Marco Giannoni i Italia.
Fagerås har utført mange utsmykinger, monumenter og minnesmerker. Han har hatt separatutstillinger ved blant annet Galleri Haaken, Nordnorsk Kunstmuseum og Vigelandmuseet.
Håkon Anton Fagerås er en av få kunstnere som arbeider i marmor, men selv om håndverket er tradisjonelt, er motivene hentet fra samtiden.
Mona Hoel
Filmregissør, manusforfatter og filmprodusent
Mona Hoel er en prisbelønt manusforfatter, regissør og filmprodusent. Hun er født og oppvokst i Askim og har en datter. Hun står blant annet bak filmene Stå opp mot vinden (2023), Natt (2023), Skal dere gå allerede? (2021), Et siste forsøk (2015), Salto, salmiakk og kaffe (2004), Når nettene blir lange (2000), Dogme nr. 19 (2000) og Noe beroligende (1995).
Hun har vært produsent for Sara Margrethe Oskals kortfilmer Nordlyset ser deg/ Guovssahas oaidná du (2015), Solas datter/Beaivvi Nieida (2018), Covid Side Effects/ Covida buriid ja bahas beivviid (2020) og Tundraens voktere/Eallogierdu (2023). Hun er også produsent for Marianne Ulrichsens Smerteterskel (2024). For tiden jobber Mona på Ulrichsens spillefilmdebut og regisserer sin sjette spillefilm.
Silje Sigurdsen
Kunsthistoriker og -kritiker og grunnlegger av KUNZT.no
Silje M. Engja Sigurdsen er utdannet kunsthistoriker og driver i dag strømmetjenesten Kunzt.no. Hun har tidligere arbeidet i galleri og rammeverksted, laget innhold til en rekke medier og kunstsamlinger i Norge og Norden og vært kunstanmelder for Bergens Tidende og Aftenposten. I 2017 vant hun Arne Hestenes Journalistpris.
Silje er styremedlem i Dextra Artes, som kjøper inn kunst i samråd med norske museer og visningssteder. Som frilanser jobber hun tett med Kunstsilo Kunstmuseum og Nicolai Tangens kunstsamling. Silje er også kjent som dommer i det populære NRK-programmet Portrettmesterskapet.
Kristine Tjøgersen
Komponist
Kristine Tjøgersen er komponist og liker å utforske samspillet mellom det visuelle og det auditive. Hun lager alt fra kammermusikk og orkestermusikk til videoverker og sceniske forestillinger.
I likhet med Juvenartes deltakere har hun tatt deler av sin utdanning i utlandet, og har en master i komposisjon ved Anton Bruckner Universität i Linz, Østerrike.
Lena Trydal
Kunstmaler
Lena Trydal arbeider med figurative oljemalerier hvor hun setter opp møter mellom kjente skikkelser, gjenstander og symboler fra vestlig populærkultur i noe som kan betegnes som malte collager.
Lena er tidligere utenlandsstudent og har utdanning fra Royal Academy of Art (KABK) i Haag i Nederland.
Idunn Feyling
Førsteplass Juvenarte 2023
Idunn går nå en master i kles- og kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo. Her jobber hun med menneskehår som tekstil og utforsker hår i relasjon til skjønnhetsindustrien og historien til kvinnens femininitet og identitet. Hennes unike tilnærming kombinerer kunstnerisk visjon med miljøbevissthet.
I 2023 ble hun tildelt ANSA Juvenartes førstepris og fullførte samtidig en bachelor i produktdesign fra Kunstakademiet ArtEZ i Arnhem, Nederland.
Henrik Nordahl
Førsteplass Juvenarte 2024
Henrik Nordahl (f. 1992) er en visuell kunstner, oppvokst og bosatt i Oslo. Han jobber innen skulptur, installasjon og motiver. Arbeidet hans tar i all hovedsak utgangspunkt i gjenbruk av industrielle materialer han finner i containere og på gata. Han interesserer seg for materialer vi omgir oss med til det daglige, men som vi ikke nødvendigvis legger merke til eller gjør oss noen større tanker rundt.
Henrik har en bachelor i grafisk design og illustrasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo og en master i kunst fra Parsons i New York. Han har hatt separatutstilling i både Oslo og New York, samt deltatt i gruppeutstillinger i New York. Han er aktuell med en separatutstilling i Oslo våren 2025.
Tobi Pfeil
Førsteplass Juvenarte 2022
Hvordan ville livet på jorda oppleves om du spilte det som et level i et dataspill, eller hvis du med sikkerhet visste at dette er en utenomjordisk simulasjon? Komponist, scenekunstner og utøver Tobi Pfeil (de/dem) stiller kontinuerlig spørsmål ved vår kollektive virkelighetsoppfattelse i verk som spenner fra elektronisk musikkproduksjon, 3D-animasjon, virtual reality-verk, til multimedialt musikkteater og digital scenekunst.
Deres arbeid kombinerer narrative strategier fra bl. a. dataspill og anime med 3D-scannede objekter, KI og elektronisk musikk. Grensene mellom kunstighet og virkelighet viskes dermed ut i fascinerende hyperspaces og spekulativ, post-digital historiefortelling.
Pfeils verk har bl. a. blitt vist på Veneziabiennalen, Nordic Music Days Glasgow, Black Box Teater Oslo, Festival International De La Imagen Colombia, Jam Fes Tokyo og Ultimafestivalen Oslo. I 2025 har Tobi Pfeil ett års kunstnerresidens i samarbeid med Claudia Cox og Tani Dibasey på Scene 3 på Det Norske Teatret.
Anna Rogneby
Andreplass Juvenarte 2024
Tidligere vinnere
ANSA Juvenarte har eksistert siden 1998, og flere av våre tidligere deltakere er i dag etablerte kunstnere. Les mer om noen av de tidligere vinnerne av Juvenarte.
Siste artikler
Juvenarte i media
Har du spørsmål?
Lurer du på noe om ANSA Juvenarte eller påmelding? Kontakt Juvenartes prosjektleder!
Ta sjansen, du også!
Meld deg på Juvenarte og få mulighet til å vinne årets kunstnerstipend!