Siden prosjektets start har SHS årlig besøkt prosjektene våre i Romania. Dette for å knytte sterkere bånd til samarbeidspartnerne våre, og for å gi oss SHS-medlemmer ekstra motivasjon til å gjøre en innsats i prosjektet. 

Å reise fra hektiske, sterkt belyste og nokså materialistiske Budapest til den stille, mørke landsbygden i Romania, hvor folk fortsatt bruker hest og kjerre som transportmiddel, er en enorm kontrast. Det er først da vi skjønner hva vi bruker så mye tid på, men det er virkelig verdt det.

Vanligvis setter vi av flere dager til turen, men denne gangen begrenset vi oss til en dagstur. Vi var 22 stykker som skulle reise; halvparten SHS-medlemmer, den andre halvparten andre studenter som ønsket å se hva prosjektet driver med. Vi fikk i tillegg æren av å ha med oss ANSAs studentprest på lasset.

Turen ble ikke helt uproblematisk, med veldig dårlige kjøreforhold som føltes mer som en landevei i Alaska enn en motorvei i Ungarn. Da vi omsider kom fram ble vi møtt av barna på skolen, læreren deres Ildiko, borgermesteren i Ermihalyfalva og en liten andel av lokalbefolkningen. Det var en grunn til at alle disse var samlet, nemlig for å legge ned grunnsteinen som en markering på starten av byggingen av prosjektet vårt. Borgermesteren holdt tale, Father Csaba holdt tale, og sist men ikke minst, lederen vår Karoline snakket på vegne av oss i SHS. Det hele ble til og med filmet og fotograftert av lokale journalister. En kan nok trygt si at ingen av oss i prosjektet noen gang har sett for oss å havne på riksdekkende rumensk, men det er vi nå!

Det må nevnes at vi ikke bare var studenter i bilene. Med oss hadde vi et titalls poser med klær vi hadde samlet inn fra andre studenter i Budapest. Vi hadde også kjøpt inn 12 ”familiepakker” – pakker med hygieneprodukter, toalettpapir og mat – som skal deles ut til familiene til barna på skolen. Etter å ha lagt fra oss dette på skolen dro vi videre for en felles middag. Her ble det holdt flere taler, og vi fikk tid til å tilbringe litt mer tid med barna.

For oss som har vært i Romania flere ganger var det fint å se barna og Ildiko igjen, og vi tror og vet at de som ikke er så kjent med prosjektet som var med fikk et nytt inntrykk av hva vi driver med. Vi ser fram til neste Romaniatur, men gleder oss først og fremst nå til å se at byggeprosessen blir satt i gang. Det er en lang prosess, men denne seremonien markerte et viktig steg på veien, og vi gleder oss til å se at barnas drøm om et varmt, trygt oppvekstmiljø kommer til live!

Se bilder fra turen under her!