Hei og velkommen til ANSA Stockholm sine sider! Her vil du finne informasjon om ANSA Stockholm, de forskjellige universitetene / høyskolene, boligmarkedet, viktig informasjon og steder du bør besøke.

ANSA Stockholm arrangerer forskjellige arrangementer i løpet av året for studenter. Omtrent en gang i måneden er det norsk studentmiddag i Stockholm. Middagen er alltid veldig hyggelig med nrosk mat og quiz. Vi arrangerer også andre eventer, som tur til Gröna Lund, kajakktur og quiz-kvelder. 

Styret 2021/2022:

Leder: Anne-Margrethe Lindaas Skeie

Økonomiansvarlig: Michael Li Stene

Nestleder: Marie Anderssen Lindbäck

Informasjonsansvarlig: Maria Charlotte Hustad

Styremedlem: Ella Lundegaard Høiby

Ta gjerne kontakt med oss på mail (stockholm@ansa.no), instagram @ANSAStockholm eller følg oss på Facebook: https://www.facebook.com/ANSAStockholm/

 

Universiteter/skoler

I Stockholm er det flere høyskoler og universiteter, dette er de mest populære blandt norske studenter:

KTH - Kungliga Tekniska Högskolan

Ledende teknisk universitet med rundt 12,000 studenter som tilbyr bachelor- og masterstudier innen ingeniør, arkitekt, energi/miljø, IT, bioteknik med flere.

Stockholms Universitetet

Universitet med ca. 70,000 studenter som tilbyr flere forskjellige programmer for bachelor- og masterstudier innen samfunnsvitenskap, juridisk, humaniora og naturvitenskap

Naprapathögskolan

Naprapathögskolan i Stockholm tilbyr ledende utdanning innen avansert manuell medisin. Skolen har rundt 400 studenter, og en tredjedel av disse er fra Norge.

Karolinska Institutet

Karolinska Institutet har rundt 6,000 studenter og tilbyr utdanning innen medisin.

Stockholm School of Economics/Handelshögskolan

Privat handelshøyskole i Stockholm med ca. 2000 studenter som tilbyr bachelor- og masterstudier.

Kungliga Musikhögskolan

Den Kungliga Musikhögskolan tilbyr utdanning innen musikk og musikkpedagogikk.

Det er totalt 27 universiteter og høyskoler i Stockholm, og en oversikt finnes her: http://allastudier.se/skolor/på/högskola-universitet/i/stockholms-län/. Du finner mer informasjon på skolenes hjemmesider.

 

Bolig

Det er et presset boligmarked i Stockholm og det kan derfor være vanskelig å finne leilighet. Det finnes flere studentboliger og disse er gjennom SSSB. Dessverre er køtiden for leiligheter ofte flere år, så det lønner seg å stille seg i køen om man skal studere i Stockholm lenge. De fleste finner leilighet gjennom Blocket.se, venner og kontakter, eller gjennom forskjellige facebook grupper (Søk etter: Lägenheter i Stockholm, Lägenheter i Stockholm Uthyres och Sökes, Lägenheter i Stockholm SÖKES/FINNES etc.)

 

Viktig informasjon for nye studenter

Svensk personnummer

Når du studerer i Sverige får du et opptaksnummer som i mange tilfeller fungerer som et svensk personnummer, men stort sett er det mest praktiske (nødvendig hvis du skal bli boende i mer enn 12 måneder) å skaffe seg et ordentlig svensk personnummer. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med deg pass og leiekontrakt til det svenske skatteverket for å registrere deg som bosatt i Sverige.

Mobilabonnement

Å skaffe seg et svensk mobilabonnement er praktisk og det finnes mange forskjellige løsninger. For eksempel kan man skaffe seg et abonnement som gjelder både i Norge og Sverige til samme pris, eller man kan ha to separate, ett for Sverige og ett for Norge, som fungerer enten man har kontantkort eller vanlig abonnement. Det finnes en rekke billigere studentabonnement for en billig penge. For eksempel Comviq eller Tele2. 

Transport

Stockholm har et omfattende transportnettverk som drives av SL. Et månedskort for student koster rundt 620kr, og det dekker buss, tunnelbanan, pendeltog (innenfor et visst område), Roslagsbanan og diverse andre lokaltog.

Diverse

Det finnes en Facebookgruppe for nordmenn i Stockholm som heter "Nordmenn i Stockholm". Her legger medlemmer ofte ut jobbannonser der de søker nordmenn, annonser av leiligheter og annen informasjon for nordmenn. 

 

Kule ting å gjøre i Stockholm

Stockholm er en av de mest trendsettende byene i Norden og har mye å by på hva gjelder underholdningstilbud og utesteder. Her kommer tips til kafeer, restauranter, kule områder, shopping og barer.

Kafeer

Drop Coffee : Drop coffee ryktes å ha den beste kaffen i Stockholm og ligger ved Mariatorget.

Snickarbacken: Snickerbacker er en trivelig kafe med et originalt lokale. En perfekt plass å spandere en fika på seg selv en gang i blandt (ettersom prisene ligger i det øvre sjiktet). Snickarbacken ligger ved Birger Jarlsgatan.

Rosendals Tradgård: Rosendals Tradgård er en kafe som brenner for de økologiske råvarene og kortreist mat. På sommeren har de en stor uteservering og er en perfekt plass å dra ved varme solskinnsdager.

Restauranter

Urban Deli: Urban Deli finner du både i Sveavegen og Nytorget og er mathall, restaurant og bar under samme tak. Her finner du mat i ypperste kvalitet og et stort utvalg lokale håndplukkede matvarer. På sommertid har de uteservering.

Shanti: Shanti er en indisk og bengalisk restaurant med fantastisk god mat i et lite intimt og trivelig lokale på Søder. Her får du autentisk indisk og bengalisk mat til en fornuftig pris. Anbefales!

Falaffelbaren: Dette er plassen for deg som liker falaffel og vegetarmat. Mange påstår at de har Stockholms beste falafel.

KB25: Et stort lokale med mange forskjellige matboder – alt fra kinesisk til meksikansk, sushi, burger osv.

Barer

Pet Sounds: Pet Sounds ligger i Sofo, samme gate som Urban Deli.

Nye Carnegiebryggeriet: Bryggeri som ligger i Hammarby Sjöstad

Carmen: Dette er en bar hvor de fleste studenter går. Her får du billig øl og garantert mye folk og god stemning.

Uteplasser

Trädgården: En kjempekul uteplass som er ute. Den ligger under en bro og er kun åpen fra mai til september. Er utenom vår- og sommermånedene en uteplass som heter Under Bron.

Berns: Ligger ved stureplan og er en litt mer snobbete uteplass. En perfekt uteplass for deg som liker å danse. Garantert god dansemusikk og mye liv.

Debaser: Her kan du finne gratiskonserter hvis du er villig til å gjøre litt research på nett.

Shopping

Biblioteksgatan: Har alle de beste butikkene

Drottninggatan: En veldig travel shoppinggate som har alle kjedebutikkene, og kan sammenlignes med Karl Johan i Oslo.

Götgatan: Her finnes mange kule hipster butikker.

Hyggelige områder

Skanstull: Tur langs vannet mellom Skanstull og Hornstull. En veldig fin gåtur langs vannet i dette området som er bra for joggetur eller spasertur. Passerer mange fine parker og badeplasser på veien.

Eriksdalsbadet: Utebasseng som ligger ved Skanstull.

Långholmen: Historisk fin område med mye historiske bygninger og fin natur.

Følg ANSA Sverige på Facebook!