Student i Gøteborg? Bli med i ANSA Gøteborg som er et lokallag under ANSA Sverige. Her gir vi deg alt du trenger å vite som ny student i byen - og ikke nøl med å ta kontakt med oss!
Styret 2022/2023:
Leder: Karoline Nilsen Lidland
Økonomiansvarlig: Isabel Ingrid Leines
Infoansvarlig: Anniken Falch Hillestad
Ta gjerne kontakt med oss på mail eller følg oss på Instagram og Facebook.
Student i Gøteborg
Gøteborg er en av Sveriges største studentbyer, med omkring 50 000 studenter. De fleste studentene leser enten ved Gøteborgs Universitet (GU) eller Chalmers Tekniska Högskola (CTH).
Gøteborgs Universitet
Gøteborgs Universitet ble grunnlagt i 1954 og har totalt 25 000 studenter. Universitetet består av åtte fakulteter og fire studentforeninger. GU er et city-universitet som innebærer at universitetets fakulteter er spredt utover hele byen istedenfor ett samlet campus.
Chalmers Tekniska Högskola
Chalmers Tekniska Högskola ble grunnlagt 1829 og har operert som universitet siden 1937. Skolen har totalt 11 000 studenter fordelt på 16 teknologilinjer og to campus: Johanneberg (hovedsaklig sivilingeniørprogrammer, 300 hp) og Lindholmen (bachelorprogram og sjøbefalsprogram, 180 hp).
Mer info om hva som venter deg som student i Gøteborg.
Bolig i Gøteborg
Som student får du enklest tak i leilighet gjennom SGS studentbostäder . Registrer deg så snart du vet at du vil studere i Gøteborg da SGS er basert på et køsystem hvor antall kødager er det som avgjør om du får et bosted. Du kan stille deg i kø før du har søkt studie, men får ikke leilighet med mindre du har kommet inn. Studie søker du på Antagning.se. Innflytting er i juli-august for høstterminen og januar-februar for vårterminen. OBS! For å beholde køplassen må du logge inn en gang i halvåret. Les mer her.
Det er også mulig å få leilighet via Blocket eller Boplats, som begge fungerer på samme vis som finn.no. På Blocket er det annonser som gjelder, mens på Boplats regnes kødager - dog mye lenger enn hos SGS. Det er derfor lurt å registrere seg så tidlig som mulig!
Om du er interessert i å kjøpe finnes annonser både på Boplats og Hemnet (annonsebasert).
Viktig info som ny student
Som norsk student i Sverige er det et par byråkratiske saker som må ordnes, på tross av at vi ofte har kortere reisevei hjem enn våre svenske medstudenter.
Personnummer
Personnummer søker du med en gang du har flyttet (på skatteverket.se finner du hvilket kontor nærmest deg som utsteder personnummer og id-kort). Mer informasjon finner du her.
Det kan ta opp mot tre uker, og er nødvendig for å kunne skaffe mobilabonnement, bankkonto, id-kort, abonnement hos treningssenter, osv.
ID-kort
Så snart du har fått et personnummer kan du søke om et id-kort via skatteverkets hjemmesider. Det koster 400 kr, og er i de fleste tilfeller nødvendig ved eksamen, uthenting av pakker og resepter, og mobilbank (tilfeller der du må vise ditt svenske personnummer). Dog har flere klart seg med bare pass, så det er opp til hver enkelt å vurdere behovet. Se mer informasjon på Skatteverkets hjemmesider her.
Mobilabonnement
Om du ikke skal bli værende i Sverige i en lengre periode trenger du ikke nødvendigvis ett svenskt mobilnummer (det finnes norske abonnement med samme priser i Norge og Sverige). Har du derimot planer om å bli i Sverige over lengre tid kan det være praktisk med et svensk telefonnummer, f.eks Tele2, Comviq eller Teligoo (sistnevnte kan pauses ved besøk i Norge). På www.mecenat.se/ finner du aktuelle studentrabatter - de kan aktiveres så snart du har fått studentbevis.
Bank
Bank er heller ikke nødvendig om du bare skal være i Sverige en kort periode, da DNB tilbyr deg som ANSA-medlem de hvite studentkortene som er gunstige for utenlandsstudenter. Derimot er det på lik linje med mobilabonnement praktisk med en svensk bankkonto ved et lengre opphold, f.eks når du skal betale husleie og mobilabonnement.
Forsikring
ANSA har utarbeidet en komplett forsikringspakke for studenter i utlandet. ANSA Studentforsikring er skreddersydd for utenlandsstudentenes behov.
Som medlem i ANSA kan du kjøpe og benytte deg av vår studentforsikring.
Transport
Du kan ta deg overalt i Gøteborg med kollektivtransport, der buss, trikk, tog og båt drives av Västtrafik. Billetter kan kjøpes i Västtrafiks app (“Västtrafik TO GO”) og på alle trikker (ikke buss). Du skaffer busskort hos alle Pressbyrån (kiosk) i byen, eller på Västtrafiks kontorer. Er du Chalmersstudent og bor i nærheten av enten campus Johanneberg eller campus Lindholmen (eller der 16- og 55-bussene går), kan du reise med 16- og 55-bussen for bare 300 kr i tre måneder. Dette kalles Chalmerskortet, og gjelder bare for disse to bussene.
Ellers er det lett å komme seg rundt i Gøteborg med sykkel; enten din egen eller bysykler. De heter Styr&Ställ, og finnes rundt om i byen (les mer her: www.goteborgbikes.se/). Du kan dessverre ikke ta med deg sykkelen på verken buss eller trikk i eller utenfor byen.
OBS! Registrer busskortet ditt på Vasttrafik.se - da har du muligheten til å få et nytt kort uten at du må betale ny månedsavgift. Om du har gyldig billett, men av ulike årsaker ikke har denne med deg når du blir kontrollert kan du slippe billig unna og bare betale en tilleggsavgift. Dette forutsetter at du har registrert kortet ditt på Vasttrafik.se . Merk at om du blir tatt uten kort på spårvognen er boten på 1200 SEK. Det er også bra å vite at båten Älvsnabben mellom Stenpiren og Lindholmen er gratis og tillater sykler.
Ting å gjøre i Gøteborg
Lurer du på hva man kan finne på av sprell i Gøteborg? Til å begynne med er denne lista en bra start for å bli kjent med din nye studentby!
Følg oss på Facebook!
- ANSA Sverige lokallag