Å finne bolig som utenlandsstudent kan være en utfordring, spesielt i Spania om du ikke er kjent med det spanske språket. Informasjon- og Web-ansvarlig Christer Myklebust (i perioden 2016-2017) har erfaring med å finne frem uten spanskkunnskaper i Madrid. Her gir han tips til deg som er ny student i Spania.

Hvor skal jeg begynne?

Det er alltid lurt orientere seg med hvilken bydel/distrikt universitetet ditt ligger i, og hvilke tilbud av fremkomstmiddler du har fra sentrum til universitetet. På den måten kan du finne ut hvilke bydeler eller distrikter i studiebyen din du kan tenke deg å bo i.

Noen universiteter ligger også i utkanten av studiebyen, og det er derfor lurt å spørre seg selv om du ønsker å bo nærme universitetet eller mer sentralt av byen. Både Barcelona og Madrid for eksempel er spennende og levende byer med mye å oppleve i sentrum, noe man sjeldent kan få nok av.

Det kan også være lurt å spørre rundt om hvor det er lurt å bo med tanke på trygghet og student-liv. Her kan det lønne seg å henvende seg til ANSA Spanias facebook-side (som du finner i menyen til venstre), eller lokallagene i Madrid og Barcelona sine facebook-sider.

Her er noen enkle ting å huske på:

 • Mange spanjoler snakker ikke engelsk, så lær deg noen enkle spanske fraser, eller få en venn som kan snakke og forstå spansk.
 • Last ned appen "Whatsapp", et standard kommunikasjonsmiddel i Spania. 
 • Vær høflig og blid, det er ofte flere som er på visning for samme bolig, spesielt i periodene ved skolestart. 
 • Vær forberedt på å betale depositum og/eller første leie i kontanter, selv om det er en ubehagelig sum å bære på seg så er ikke dette uvanlig i Spania, bare sørg for å få signert betalingsbevis.

Men hvordan finner jeg en leilighet?

I Spania så finnes det mange forskjellige metoder å finne leilighet på. Enten kan du rusle rundt i gatene og se etter "til leie" skilt, eller bruke online-platformer. Vi anbefaler online-platformer, da dette er mindre krevende:

Idealista.com er en side som ofte blir brukt av studenter som skal være i Spania lengre enn et semester. Denne siden fungerer mer eller mindre på samme måte som finn.no. Idealista er ideelt om du søker en hel leilighet for deg selv, eller deg og dine venner.
Idealista, som mange andre utleie-nettsider, kan være til en viss grad usikker. Det er ikke ofte man opplever svindel, men det kan skje, og da gjelder det å være på utkikk etter følgende:

 • Er det  en privat annonse eller gjennom et agent-byrå?
  • Merk: det er ofte dyrere gjennom et byrå, men til gjengjeld sikrere, da vil du få en god gjennomgang av kontrakten, og du får en tredjepart til å veilede deg.
 • Er kvaliteten i samsvar med prisen?
  • Ofte når det ser ut til å være for godt til å være sant, så er det for godt til å være sant.
 • Spør de om depositum eller noen form for betaling før du har sett leiligheten?

Det lønner seg alltid å se leiligheten selv. Om du ikke har muligheten selv burde du få noen du stoler på til å se den for deg før du går videre i prosessen med å skrive under på leiekontrakt. I Spania, spesielt Madrid, er det veldig mange utleiere som ikke snakker engelsk, dermed kan det lønne seg å ha med en venn som behersker både engelsk/norsk og spansk.

En annen plattform er Uniplaces.com
Uniplaces fungerer på samme måte som Airbnb. Det er en god plattform om du søker etter et rom i en leilighet. Det er også en sikker metode, da den første betalingen går gjennom deres plattform, uten at huseier får en krone før du har møtt h*n og sagt i fra til uniplaces at du har suksessfullt flyttet inn.
Med Uniplaces kan du også bestille/booke rom i forkant av for den perioden du ønsker, før du i det hele tatt har kommet til studiebyen.

På den andre siden er det ingen mulighet til å besøke leiligheten, eller se rommet utenom de bildene uniplaces viser. Du får heller ikke møte de du eventuelt deler leiligheten med. Dette kan være både på godt og vondt; godt fordi man slipper unna en tungvint prosess; vondt fordi man risikerer å bli skuffet eller ikke komme overens med de andre i leiligheten. 

OBS: med Uniplaces kan det hende det er et ekstra-gebyr, om det er en 3-part involvert. Dette kan oppstå uten at det er inkludert i check-out prisen. Det lønner seg å lese alle annonsene nøye.

Veldig like nettsider som Uniplaces og som fungerer på samme vis er Spotahome og HousingAnywhere.

Det finnes også en mengde facebook-sider man kan navigere seg gjennom. Klikk her for et eksempel av en av de større gruppene. 

Det er også mange agent-byråer og nettplattformer som navigerer seg gjennom de samme facebook sidene og er mer enn villige til å hjelpe deg gjennom prosessen. 
Mange universiteter har egne nettsider, enten drevet av dem, eller gjennom ESN (Erasmus Student Network). Sjekk på nettsiden til ditt universitet for dette.

Til slutt: vær tålmodig ;)

Det kan være stressende å navigere seg rundt i en ukjent by i et ukjent land med følelsen at man teknisk sett er "hjemløs". Spesielt om man ikke får svar på henvendelser, eller at man ikke finner en leilighet man liker. Her gjelder det å være tålmodig samt jobbe hardt. Det kan være lurt å reise ned én til to uker før skolestart for å ta kontakt så mange leiligheter som overhodet mulig, og for å bli kjent med byen du skal bo i.

Husk at det ikke er umulig, jeg har vært gjennom prosessen to ganger i løpet av ett år med lite kunnskaper i spansk. Det kan til tider være nervepirrende, men når du skriver under på leilighetskontrakten er alt arbeidet veldig verdt det.

Lykke til med bolighetsjakten og husk ANSA sitt slagord;
- Du reiser aldri alene!