Warszawa er en storby med stor S. Med 3 millioner innbyggere, festivaler, store kjøpesentre, gamleby, skybar, shoppinggate, parker og mye mye mer, er det mer enn nok å ta del i. 

I og med at store deler av byen lå i ruiner etter andre verdenskrig, er Warszawa en relativt ”ny” by. Selve byen er delt i to av elven Wisla. Mesteparten av studentene bor på vestsiden av elva, da det er her det meste skjer i tillegg til at de aller fleste sykehus og universitetsbygg befinner seg her.

Flertallet av norske studenter i Warszawa studerer enten medisin, veterinærmedisin eller psykologi men vi har også en del økonomistudenter på utveksling.

Medisinstudier i Warszawa

Medical Univeristy of Warsaw tilbyr medisinstudiet på engelsk, både som "6.year-"og "4.year program". De to første årene av studiet består for det meste av prekliniske fag som anatomi, biokjemi, fysiologi, immunologi, histologi og liknende, før man etter hvert går over i mer praktiske og kliniske fag. Hoveduniversitetsbygget ligger rett ved Warszawas største sykehus (Banacha), og det er rundt her på campus man har de aller fleste fagene de første to årene. Når man starter med klinikk vil man tilbringe tid på ulike sykehus over hele byen. Heldigvis er infrastrukturen i byen veldig bra og billig!
Skolen åpnet i 2012 et stort og nytt bibliotek, og høsten 2015 åpnet Polens største pediatrisykehus rett ved siden av campus. Har du en forskerspire i magen er det også flere muligheter for å holde på med dette ved siden av studiet.

Mer informasjon om studiet.

Se ANSAs sider om medisinstudier i Polen.

Veterinærstudier i Warszawa

Veterinærstudiet i Warszawa er på engelsk og går over 5.5 år, eller 11 semestre, på SGGW (University of Life Sciences Warsaw). Undervisningen foregår på campus og hesteklinikken i Ursynow, med gangavstand til hverandre, og stordyrs- og hestepraksisen på ulike gårder rundt om i og utenfor Warszawa. Vi er plassert ca. 20 min unna sentrum, midt blant Warszawas største og eneste skog og utallige restauranter, kafeer, kino og barer. I begynnelsen av juni holdes det en Heavy Metal-festival på campus for de som liker det (Ursynalia). De første to årene er for det meste teoretiske fag som anatomi, histologi, fysiologi etc og i tredjeklasse introduseres man til klinikk, generell kirurgi og bildediagnostikk på både små og store dyr. I fjerdeklasse er et semester fullstendig dedikert til stordyr og et til hest, og 5 og 6 året er det smådyr og praksis/rotasjon innenfor alle felt i veterinærmedisin. Vi opplever at vi får veldig mye "hands on experience" i løpet av utdanningen vår i og med at vi deles inn i små grupper med 6-10 pers pr gruppe. Så alle får prøvd alt! I hvert kull er det mellom 30 og 55 studenter, så miljøet på skolen er veldig bra, både innenfor klassene og mellom de ulike kullene!

Mer informasjon om studiet.

Se ANSAs sider om veterinærstudier i Polen.

 

Psykologistudier i Warszawa

University of Social Sciences and Humanities (SWPS) er er et privat universitet som tilbyr to mastergrader i psykologi (2 år): Annvendt Sosial Psykologi og Klinisk Psykologi. Skolen tilbyr også et bachelor-løp i psykologi (3 år.) Master i Anvendt Sosial Psykologi vet vi dessverre lite om da ingen nordmenn til nå har gått denne linjen og det er derfor uvisst om denne masteren vil føre til autorisasjon i Norge. Master i Klinisk Psykologi vil per dags dato føre til autorisasjon som psykolog i Norge etter fullført studie- og praksisløp ifølge Helsedirektoratet. For å kvalifiseres til Masterstudie må en ha en bachelorgrad fra før av, et opptaksintervju og fullføre et spørreskjema universitetet sender deg. Opptaksintervjuet inkluderer diskusjon rundt en forskningsartikkel innen klinisk psykologi. Det vil tas individuelle vurderinger av din bachelor-plan, men generelt sett har vi sett ved alle tilfeller– at de har godkjent bachelorplanen for alle, og dermed kan en gå rett på masteren uten å ta opp ekstra manglende ekstra fag. 2018-kullet på MA1 klinisk master har nordmenn med bachelor i psykologi fra både England, Bergen og særlig mange fra Lillehammer. Klassen er internasjonal sammensatt der de ønsker ha internasjonal mangfold av studenter fra ulike deler av verden. Skolen ligger på øst-siden av sentrum, ca. 20 minutter unna med kollektiv transport. Studiet er på engelsk og forelesningene foregår hovedsakelig på universitet. Studiet inneholder en variasjon av emner innenfor klinisk psykologi og har en faglig sammensetning av både forelesninger, seminarer og workshops! Vi får bruke kunnskap i klinisk-lignende setninger, der teorien vi lærer blir praktisk anvendt i vesentlig stor grad. Emnene inneholder fremføringer, innleveringer, gruppearbeider - mens hovedprøven (eksamen) oftest er Multiple Choice. Studiet inkluderer også praksisperioder på klinikker i Polen (på engelsk), med mulighet for å søke tilleggspraksis hjemme i Norge på eget initiativ.

Warsawa tilbyr også klinisk master utdanning ved universitet i Warsawa (WISP) der det er 5 årig integrert master. Her søker en seg inn på første året direkte med VGS karakterer, og opptaket vil bestå av motivasjonsbrev og intervjue om en gitte psykologi-relevante bøker. Det vil å være mulig å søke seg inn med en Bachelor i psykologi her, og få fritak fra ulike fag, dvs. Starte direkte på 3-4 året. Skolen tar en individuelle vurderinger av bahcelorplanen din og ber deg ta opp fag ved behov. De tre første årene har man en blanding av obligatoriske fag og valgfrie fag, mens de to siste årene velger man en spesialisering. Wisp tilbyr fire spesialiseringer, business psychology, experimental social psychology, clinical psychology – track neuropsychology, clinical psychology – track psychotherapy. Track Neuropsychology regnes som den sikreste i forhold til autorisasjon i Norge, men spesialiseringene i klinisk psykologi har flere fag som overlapper, så det er mulig å ta dobbel master. Siden det er et 5 årig løp får man ikke bachelor etter tredjeåret, men man skriver likevel en empirisk oppgave i tredjeåret. De fleste fag er seminarer med rundt 15 personer i hver gruppe. Sammenlignet med Norge er fagene små, og gir mellom 2 og 6 studiepoeng. Det betyr att du gjerne har ti fag hvert semester. Karakterene er basert på skriftlige oppgaver, prosjekter og presentasjoner, i tillegg til en eksamen på rundt en time som ofte er multiple Choice. Fakultetet ligger rund 15 minutter fra sentrum, men ett nytt fakultet skal stå klart i 2023 så nye studenter vil være der de siste årene. Undervisningen foregår på engelsk, med flere internasjonale professorer som besøker gjennom året. Forelesningene i psykologi er alle på fakultetet, men ettersom det er et offentlig universitet må man også ha gym og noen ikke-psykologi relaterte fag på andre fakulteter. Universitetet i Warsawa har samarbeid med mange universiteter gjennom Erasmus programmet, så muligheten for utveksling er gode.

 

Hva gjør ANSA Warszawa og hvorfor bør jeg være medlem?

ANSA Warszawa arrangerer mye sosialt for studenter i Warszawa. I skoleåret 2016/2017 arrangerte vi blant annet vår årlige Nissefest, fire quizer i en quizturnering, vårball, X-russefest, 17.mai-fering i tillegg til en faghelg med AMG (Akuttmedisinsk gruppe) med kurs i alt fra IV/IO til AHLR. Vi startet også en klatregruppe, der vi prøver å få med oss studenter på klatring noen ganger i året.

Ved å være medlem i ANSA vil du få mulighet til å være med på alle arrangementer til en mye billigere penge enn det det ville kostet uten å være medlem.

I tillegg til dette er det flere andre goder ved å være ANSA-medlem, som billigere forsikring, trygghet, ISIC-kortet (rabatter og fordeler for studenter i 130 land) og egen studentprest.

5 Fun facts om Warszawa:

 • Vi har Øst-Europas største kjøpesenter, Arkadia
 • Verdens yngste gamleby (bygget opp etter bilder av originalen)
 • Ved elven Wisla har de laget ”falske” strender, der man kan sitte på varme sommerkvelder til sola går ned over gamlebyen
 • 1/4 av byens areal er grønt-areal
 • Kulturpalasset, det høyeste bygget i Warszawa, var en gave fra Stalin til det polske folket under kommunisttiden.

Styret for skoleåret 2022/2023 er:

 • Leder: Yarlin Birho
 • Nestleder: Sofie Dahl
 • Økonomiansvarlig: Hedda Byrne 
 • Eventansvarlig: Nora Cakiroglu
 • Web og informasjonsansvarlig: Elisabeth Nystad 
 • Styremedlemmer: Mari Wamstad, Åse-Marie Noss Poissant, Julia Olczak  

 

For mer informasjon, bilder eller spørsmål:

Facebook: ANSA Warszawa

Email:  Warszawa@ansa.no 

Instagram: ansawarszawa

 

Bannerfoto av Tonje Uvsløkk Haugen