Maria Fagerheim Nilssen, 23, tar master i sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø og er nå på utveksling ved the American University of Central Asia (AUCA) i Bishkek, Kirgisistan. Les om hennes erfaringer her.
Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?
Sommeren 2015 ble jeg invitert med på en sommerskole i Kirgisistan som et samarbeidsprosjekt mellom UIT (Universitetet i Tromsø) og AUCA (the American University of Central Asia). Jeg visste egentlig ikke helt hva jeg hadde sagt ja til, da jeg som de fleste andre omtrent ikke hadde hørt om landet og regionen. De to ukene var vellykket, jeg ble kjent med lokale kirgiserne og ble fasinert av språkproblematikken. Dermed var grunnlaget og ideen for masteren lagt, og jeg hadde funnet mitt felt. Jeg tar kun 10 poeng ved AUCA; russisk kurs og et historiefag om Kirgisistan. I hovedsak er jeg her for å gjøre feltarbeid for masteren min.
Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?
Universitetet er basert på det amerikanske skolesystemet, og all undervisning foregår på engelsk, utenom språkfagene. Timene er veldig korte, og det er mange fag, da et fag normalt sett gir 6 poeng. Professorene er en god blanding av amerikanske og lokale kirgisere, og faglig kvalitet varierer ettersom lærerne. Siden engelsk er studentenes 3 eller 4 språk er kvaliteten senket, og jo lavere nivå jo lettere. Dette forbedrer seg som studentene blir bedre og mer vant til å bruke engelsk. Fagene er basert på forelesning med powerpoint, og seminarer med studentframlegg. Generelt sett er det mer fokus på deltagelse i timene og oppmøte enn i Norge, og det er ikke mye lesing eller store oppgaver i forhold til hva jeg er vant med. Lavere kvalitet på utdanning generelt, da det er enklere og ikke så dyptgående, men med engasjerte lærer, veldig fin ny campus og aktive studenter.
Foto av skolen, AUCA.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Studentmiljøet er veldig engasjerende og det er mange aktiviteter å velge mellom. Både sportsklubber, aktivitetsklubber og div. organisasjonsmuligheter. De er veldig aktive og involvert, da det er normalt å ha ekstra aktiviteter på CV for bedre jobb- og studiemuligheter i framtiden. Ofte er det presentasjoner, framlegg, konkurranser i forum når det er lunsj. Å få kontakt i første omgang med kirgisere er lett, men de er vanskelig å bli ordentlig kjent med, da dette krever mer tid og bekjentskap. De er litt som nordlendinger. Kan virke litt skumle, men når du først blir kjent med de er de supre!
Hvordan var søknadsprosessen?
I løpet av sommerskolen måtte vi fylle ut skjemaer som om vi var utvekslingselever, og jeg fylte ut hele søknaden ordentlig og sendte den inn. Iliyas og Zuhkra på internasjonal kontor var veldig behjelpelige, og det var relativt enkelt å ordne alt. Det hjalp også på at jeg fikk god kontakt med en av professorene fra sommerskolen som var veldig behjelpelig. Ellers var det meste via e-poster. Ingenting avansert eller vanskelig da de er fleksible og vennlige, universitetet er såpass lite at det blir mye personlig kontakt.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Jeg bor for tiden med en vertsfamilie som jeg betaler 400$ til i måneden, og der er alt inkludert.
Bildet til venstre viser bakgården der jeg bor.
AUCA har også studentboliger som man kan leie for en billig peng. Å finne bolig på det private markedet er enkelt og billig, da bolig generelt er lett å finne og har lav pris. AUCA har en egen facebook side hvor man kan søke etter bolig som man kan dele.
Hva er det beste med å studere i Bishkek?
Prismessig er Kirgisistan veldig billig generelt, og det er et kontantsamfunn hvor man får kjøpt det meste på et marked. Maten er billig og bra. På universitetet har de en kantine med mye billig og god mat.
I Bishkek er det mange muligheter og folkene er veldig hyggelige. Uten tvil så er jeg mye mer ute her enn i Norge. Det er mest fordi jeg har en fleksibel timeplan, og at jeg kjenner mange som liker å være ute. I tillegg elsker jeg å danse, og her er det flere nattklubber å velge mellom, i tillegg også mange barer. Det kreves ikke så veldig mye i klassene, noe som gjør at jeg har ekstra tid til andre ting og, noe jeg ikke har i Norge, hvor timeplanen min er veldig stram.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Kirgisistan?
Det mest utfordrende ved å være utlending her, er uten tvil språket. Engelsk er på frammarsj, og mange av de unge i byen snakker litt engelsk, men skal du overleve her må man lære seg grunnleggende russisk. Selv på universitetet er det personer som ikke snakker engelsk, sånn som IT- folket, sikkerhetspersonalet, og de som jobber i kantinen.
Som kvinne møter man også på en del utfordringer, da Kirgisistan er mer mannsdominerende og likestilling ikke er som hjemme. Helst skal man ikke gå ut alene etter mørket har lagt seg, og alltid bestille taxi og ikke ta offentlig transport. Jeg personlig føler meg relativt trygg, og har aldri hatt problemer. Tilrop forekommer, og man må være oppmerksom på hvem som er rundt deg. Ta smarte valg, tenk litt, og alt går bra.
En annen tilvenningssak her er trafikken og transport. Å krysse gaten er litt farlig, og man må passe på. I tillegg kan de ta litt tid å skjønne transportsystemet da det er 3 forskjellige transportmidler + taxi. Heldigvis har de en effektiv og veldig god app som hjelper deg med dette. Husk å last ned bus.kg! Den fungerer også som en gps, så du går deg aldri bort.
Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?
Jeg er ikke den helt typiske studenten her, siden jeg kun tar 10 poeng ved universitetet. Dermed er min timeplan veldig fleksibel og åpen. For en normal student er dagene ofte lange, da det er mye mer forelesninger og seminarer enn hjemme, og det meste er obligatorisk. Klokken 12 har alle lunsj i kantinen, og man har omtrent 45 min til å slappe av. Om kvelden går man ut for en drink, synger karaoke, er med venner, går på shopping, eller sitter hjemme og slapper av, samtidig som man gjør de siste leksene for neste dag.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Ja, hopp i det! Skolen er en enkel skole, basert på amerikanske prinsipper, så det føles litt som å være tilbake på videregående i USA. Samtidig er det mye som foregår, både forelesninger og aktivtiter. Mulighetene er mange, og man må bare utforske. Reis rundt, bli kjent med de lokale og nyt tiden.
Hva kommer du til å savne mest?
Været, maten, og folk.
Fem innsidetips til turister i studiebyen din:
- Pass deg for biler, vær forsiktig når du krysser gaten.
- Drikk vodka og spis lokal mat, vær åpen.
- Gå i fjellet og kom deg ut av byen!
- Vær aktiv og sosial, er mange aktiviteter både i byen og på universitetet.
- Lær deg å kjøpslå med selgere på markedet, utforsk markedene og basarene, støtt lokal økonomi og prøv lokale matprodukter.
Beste ANSA-tips:
Jeg er den eneste og første norske her, og eneste skandinaver ved AUCA. Det er dermed lite ANSA-aktivtiter, og den nærmeste forsamlingen blir i Kina (ANSA Kina). Om andre kommer hit er det bare å ta kontakt, jeg er behjelpelig for denne regionen! Tar gjerne imot spørsmål:)
- ANSA i utlandet
- ANSA Australia og New Zealand
- ANSA Benelux
- ANSA Brasil
- ANSA Canada
- ANSA Danmark
- ANSA Frankrike
- ANSA Irland
- ANSA Italia
- ANSA Japan
- ANSA Kina
- ANSA Kroatia
- ANSA Latvia
- ANSA Polen
- ANSA Russland
- ANSA Singapore
- ANSA Slovakia
- ANSA Spania og Portugal
- ANSA Sveits
- ANSA Sverige
- ANSA Sør-Afrika
- ANSA Sør-Korea
- ANSA Tsjekkia
- ANSA Tyskland
- ANSA UK
- ANSA Ungarn
- ANSA USA
- ANSA Østerrike