Har du planer om å studere i Tyskland, men er usikker på om språkkunnskapene holder? Leter du etter et språkkurs som kan støttes av Lånekassen? Krever universitetet at du tar en språktest i forkant av opptak? Eller lurer du på om det er mulig å studere tysk i Tyskland? Da har du kommet til riktig side!

Nødvendig språkkompetanse

For å studere i Tyskland må du vanligvis kunne dokumentere tyskkunnskaper tilsvarende minimum B2 ifølge det felles europeiske rammeverket for språk. Mange universiteter krever C1 (akademisk tysk), og til ettertraktede og tøffe utdanninger som medisin forventes C2, det høyeste språknivået. Til kunstutdanninger holder det vanligvis med B2. Lærestedet vil kunne fortelle deg hvilket språknivå du må ha, og hvilke språktester de godkjenner.

De fleste som har hatt tysk alle tre årene på videregående ligger på rundt B1/B2.

Språkkurs i Tyskland

Du kan følge språkkurs på et universitet eller ved en språkskole. Mange velger å ta språkkurset ved det samme universitetet de skal studere ved, og blir på denne måten godt kjent med lokalområdet og skolen. Dette er også det rimeligste alternativet. Disse språkkursene finner som regel sted før studiestart. Det er viktig å forsikre seg om at kurset oppfyller Lånekassens krav om tildeling av støtte til språkkurs

Lånekassen godkjenner at du tar flere kurs etter hverandre på samme lærested. Utfordringen med universitetskurs er å finne kurs som varer lenge nok, eller at universitetet tilbyr flere kurs etter hverandre uten for lang pause i mellom.

Fordelen med språkskolene er at du kan begynne når du vil, og selv skreddersy lengde, innhold og timeplan. Språkskolene er det dyreste alternativet, men har ofte mindre klasser enn universitetenes språkkurs.

Bruk søkemotoren DAAD for å finne frem til språkkurs ved høyskoler og universiteter. Når det gjelder språkskoler, må du velge en som er godkjent som testdafsenter, for å få støtte av Lånekassen. 

Noen språkskoler man kan velge:
- GLS Sprachenzentrum (Flere byer)
- Goethe-institut (Flere byer)
- did deutsch-institut (Flere byer)
- Volkshochschule (Flere byer)
- ASL Internationale Sprachenschule München
- Sprachenzentrum Universität Hamburg (Flere universiteter som har språksentre)
- Sprachinstitut Treffpunkt Bamberg
- zentrum für deutsche sprache und kultur e.V. Frankfurt
- SprachHaus Köln
- Perfekt Deutsch Sprachinstitut Dortmund

Søk språkkurs via en norsk agent

Ønsker du litt ekstra hjelp for å søke til språkkurs i Tyskland kan du søke via en norsk agent. Les mer her om hva det vil si å søke via en agent.

Eduplanet hjelper deg med å søke til flere språkskoler i Tyskland. Det samme kan SIOC. Via Kulturakademiet finner du tilbud om både språkkurs og studier i Tyskland.

Språktester

Det finnes mange tilgjengelige språktester som du kan ta, men velg en som anerkjennes av de fleste lærestedene. Eksempler på dette er Testdaf og Goethe-Instituts C2 Zerifikat (ikke alle læresteder anerkjenner deres C1-Zertifikat). Disse testene tilbys både i Norge (ved Goethe-Institut i Oslo) og i Tyskland (diverse byer og testsentre). Mange universiteter og høyskoler tilbyr dessuten egne språktester i forkant av søknad/opptak/studiestart. Du vil få informasjon om disse ved å kontakte lærestedets Sprachenzentrum.

Støtte fra Lånekassen

Lånekassen har to støtteordninger for deg som vil følge språkkurs i Tyskland i forkant av studier: Korte- og lengre språkkurs.

Språkstipend til korte språkkurs

Er du tatt opp til en utdanning som gir rett til støtte kan du få stipend til et forberedende språkkurs. Kurset må vare i minst 4 uker og være i forkant av studiet (maks to uker samtidig med utdanning). Dette er også et tilbud til deg som skal på utveksling. Les mer på Lånekassen sine sider. 

Lengre språkkurs

Du kan få støtte (stipend og lån) til språkkurs hvis du planlegger å ta en hel grad i Tyskland. Du trenger altså ikke å ha kommet inn på et universitet for å få støtte, bare ha intensjoner om å studere i Tyskland. Kurset må vare i minst 3 måneder , maks 12, og du må ta det ved et universitet eller en godkjent språkskole. Les mer på Lånekassen sine sider.  

Studere tysk som universitetsgrad

Det er også mulig å studere tysk i Tyskland med studiepoeng. For eksempel kan du ta en grad i Deutsch als Fremdsprache (tysk som fremmedspråk). Dette tilbys både som en del av tysk lærerutdannelse og som egne bachelorgrader. For deg som går på en utdanning i Norge og vil på utveksling ett eller to semestre vil det ofte være mulig å ta emner innenfor disse programmene.

Er det vanskelig å lære tysk?

Nei, ikke hvis du går inn for det! Norsk og tysk tilhører germansk språkstamme som i prinsipp betyr at mange ord er like, ikke minst grunnstammen i substantivene. Utfordringen for mange kan være grammatikken, og mange opplever at det derfor er lettere å lære seg tysk i Tyskland der du må snakke tysk både på kurs og i fritiden, og hvor læringskurven ofte er bratt. PS: Nordmenn har alt som skal til for å bli skikkelig gode i tysk!