
Økonomistudier i Danmark
Danmark er et gratis og populært studieland for norske studenter, og har noen av verdens beste utdanninger innen økonomi. Copenhagen Business School og Universitetet i Aarhus er populære og anerkjente læresteder.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist
-
Bo og leve i Danmark
Om utdanningen
Business (bedriftsøkonomi) heter «Almen erhvervsøkonomi» på dansk. Dette er den mest populære studieretningen for nordmenn i Danmark. Faget Samfunnsøkonomi heter «Økonomi». Du kan studere på dansk eller engelsk.
Finn økonomistudier i Danmark
Du kan studere til bachelor i Almen Erhvervsøkonomi (Business) i både Esbjerg, Kolding, København (Fredriksberg), Odense, Roskilde, Slagelse, Sønderborg, Aalborg, og Aarhus.
Master, eller kandidatstudier finner du ved CBS, SDU, AAU og AU.
Samfunnsøkonomi, både på bachelor og master finner du ved KU, SDU, AAU og AU.
Opptakskrav bachelor
For å søke må du ha generell studiekompetanse, og bruke førstegangsvitnemålet ditt.
Har du ikke gått studieforberedende utdanningsprogram på videregående, bør du undersøke med aktuelle læresteder i Danmark om det finnes ekstra fagkrav.
Fagkravene gjelder for begge søkekvotene til faget Erhvervsøkonomi, HA som tilsvarer studiet Business Administration.
- Engelsk B (Engelsk 1)
- Matematik B (Matematikk S1+S2 eller R1)
Vær oppmerksom på at fagkrav, eller tolkningen av disse, kan endre seg fra dansk side. Ta alltid kontakt med det danske lærestedet du ønsker å søke til dersom du er i tvil.
Mangler du ett eller flere fag for å søke, kan du ta dette som privatist. Fagene kan legges ved vitnemålet på kompetansebevis. Les mer om å ta opp fag på hovedsiden for studier i Danmark.
Universitetene kan også sette egne, lokale krav til søkerne. Dette kan for eksempel handle om at du må ha et minimums-snitt for å søke, eller en minimumskarakter i engelsk 1.
Skal du søke i kvote 2 kan de lokale opptakskravene eksempelvis være motivasjonsbrev eller arbeidserfaring. Disse kravene kan endre seg, så sjekk universitetets nettsider eller Ug.dk dersom du er i tvil.
Det finnes hele 11 studiesteder med tilbud om studiet Almen Erhvervsøkonomi, HA altså Business studier i Danmark.
Ved mange av programmene ble alle søkerne tatt opp høsten 2024. Likevel er det Copenhagen Business School og Aarhus Universitet som er de mest populære, og der er det høyere karakterkrav.
CBS, snitt for 2024
I kvote 1 var snitt for å komme inn på Erhvervsøkonomi, HA ved CBS:
- 7,9 på dansk, som tilsvarer 4,9 i (rent) norsk snitt
Aarhus Universitetet, snitt for 2024
Et godt alternativ til CBS er Aarhus Universitet, som akkurat som CBS er både høyt ranket og akkreditert. Erhvervsøkonomi, HA:
- 7,9 som tilsvarer 4,9 i (rent) norsk snitt
Opptakskrav master
Dersom du har tatt bachelorgraden din i Danmark, har du det som kalles «retskrav», som vil si at du har rett til å begynne på master i faget ved samme lærested innen tre år etter avsluttet bachelorgrad.
Skal du søke med norsk bachelorgrad, må du ha en grad i økonomi som faglig svarer til bachelorgraden ved lærestedet i Danmark. Kontakt det danske lærestedet for mer informasjon om dine kvalifikasjoner.
Du finner opptakskrav på universitetenes hjemmesider under kandidat og optagelse. Hovedsakelig handler det om fag du skal ha hatt i bachelorgraden, og det blir spesifisert hvor mange studiepoeng du skal ha i de forskjellige fagene. Det er heller ikke uvanlig å måtte skrive et motivasjonsbrev om hvorfor du passer til utdanningen og senere yrket. Her skal egenskaper, erfaring og motivasjon henge sammen.
Utdannelsesguiden (Ug.dk) i Danmark har en egen nettside om det å velge masterutdannelse (kandidat)
Søknadsfrist
Søknadsfrist er 15. mars klokken 12.00. Du søker via Optagelse.dk, og kan begynne å søke fra cirka 1. februar.
Enkelte studier har studiestart både i september og februar, andre kun i september. Søknadsfrister hhv. 1. mars og 15. oktober.
Du søker via felles søknads-portal for mastergrader i Danmark.
Finansiering
Studier på offentlige læresteder i Danmark er gratis for norske studenter.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån. For å få støtte fra Lånekassen må du som hovedregel være norsk statsborger og ha generell studiekompetanse.
Lånekassen gir kun støtte til studier som er offisielt godkjent. Når du har funnet en skole du vil studere ved, må du derfor sjekke om den er godkjent.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike stipend det går an å søke på.