Arkitektutbildningen i Sverige er femårig og tilbys ved fire forskjellige læresteder. Opptak skjer kun til høstsemesteret. Du kan søke deg inn på grunnlag av karaktersnitt på vitnemålet ditt, via arkitektprøven eller via en allmennkunnskapstest som kalles Högskoleprovet. Det er mulig å søke i alle kvotene, men du skal uansett oppfylle alle spesielle fagkrav. Studiet undervises på svensk og er gratis.

Om utdanningen

Utdanningen er i stor grad prosjektbasert, og du lærer å jobbe med digitale verktøy samt bygge modeller og installasjoner.

Aktuelle læresteder

Opptakskrav

Du søker med førstegangsvitnemål. Et førstegangsvitnemål er det vitnemålet du har etter at du går ut av videregående skole. Ut over dette kreves det vanligvis R1 (S2 er greit) og et realfag på andreklassenivå (kjemi/fysikk eller biologi). Kontroller alltid opptakskrav på lærestedets hjemmeside da disse kan endre seg/ha variasjoner.

Du finner opptakskravene til arkitektstudiet på skolenes hjemmesider og på søkemotoren www.studera.nu. Fagkrav nevnes vanligvis under «behörighet» eller «särskild behörighet». Les om hvordan du oversetter svenske fagkrav til norske vgs fag her.

Tre veier til opptak

Det er tre veier til opptak. Du kan søke via karaktersnitt alene, eller også via talent og/eller test. Du må ha generell studiekompetanse og fagkravene uansett hvilken kvote du søker i.

Karaktersnitt

Du kan søke på grunnlag av karaktersnitt på førstegangsvitnemål. På skolenes hjemmesider finner du siste tilgjengelige karaktersnitt under «antagningsstatistik». Her kan du finne ut hvordan du konverterer svenke til norske karakterer.

Högskoleprovet

Högskoleprovet (HP) er en opptakstest til høyere utdanning i Sverige. Det er mulig å søke med både vitnemål, högskoleprovet og arkitektprøve samtidig. Du kan lese mer om Högskoleprovet på ANSAs hovedside om studier i Sverige.

Arkitektprøven

Mellom 33 - 40 % av studieplassene tildeles via arkitektprovet - les her for ofte stilte spørsmål om arkitektprøven . Prøven gjelder for opptak til alle de fire skolene, og blir lagt ut rundt 1.mars. 

Prøven består i første omgang av en hjemmeoppgave som senest skal være skolen i hende innen 15. april. Hvis du går videre, blir du innkalt til en prøve over to dager som pleier å finne sted i juni. Dette vil du få beskjed om via søkeportalen, senest innen 16. mai.
Her kan du se tidligere prøver og hjemmeoppgaver.

Hvordan søke

Du søker via søkeportalen www.antagning.se Der lager du deg en profil, velger så aktuelle utdanninger, og sender søknaden online. Du kan lese mer om denne delen av søknaden her.

Finansiering

Offentlig utdanning i Sverige er gratis. Les om stipend og lån fra Lånekassen på Lånekassens sider om utdanning i utlandet. 

Bannerfoto: H4g2 Flickr