I Tsjekkia kan du studere til å bli veterinær på engelsk i byen Brno, ved  University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences. Utdanningen tar seks år og du kan søke gjennom en norsk agent.

Brno

Med en befolkning på drøyt 380 000 personer, er det den nest største byen i Tsjekkia. Livet og atmosfæren i Brno er farget av byens mange universiteter – cirka 100 000 studenter studerer i Brno hvert år.

Byen er stor nok til å ha alle fasiliteter man har behov for, men samtidig liten nok til å gi et inntrykk av en koselig, liten småby.

Fritid

I byen finner du også et stort utvalg av shopping, kultur og uteliv. Brno ligger i Moravia i den sørlige delen av Tsjekkia. Landskapet er vakkert med vingårder og bølgende åser i sør, og det bøhmiske-moraviske høylandet i nord. Med andre ord, hvis du kommer deg litt utenfor byen, er det gode muligheter for fotturer, camping, ski og andre opplevelser.

Søknadsprosess

Du kan søke ved å sende en e-post til universitetets utdanningsrådgiver for det engelske programmet Hana Krajíčková, hennes e-post adresse er; «krajickovah@vfu.cz». Du må ta en totimers opptaksprøve som tester deg i biologi og kjemi. I tillegg er det et intervju hvor du må fortelle litt om hvorfor du ønsker å studere veterinærmedisin i Tsjekkia.

Et annet alternativ er å søke gjennom Eduplanet som tilbyr opptaksprøve i Sverige, prøven kan gjøres en gang per år. Testen består av to delprøver i fagene biologi og kjemi, og er på engelsk. Biologitesten består av 37 spørsmål, både multiple-choice spørsmål og kortere essay spørsmål. Kjemitesten består av 17 spørsmål som besvares ved å skrive hvilken formel man søker etter eller på annen måte beskrive den. Hele prøven er 120 minutter lang for begge deler, og det er ingen pause mellom.

 

Godkjenning

For å praktisere som veterinær i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Mattilsynet. Hovedkravet for utdanning innen EU/EØS er at man kvalifiserer til godkjenning i landet man har utdanningen fra.
Les mer om godkjenning av veterinærutdanning fra utlandet (Mattilsynet)

Hvis man lurer på noe mer angående det å studere i Brno eller tips til områder og bo i, ta gjerne kontakt med oss! 😊

Fagansvarlig veterinær Brno; Ingrid Smalås, ingrid_smalaas@hotmail.com

 

Følg ANSA Veterinær på Facebook!