Tannlegestudiet i Storbritannia har høye opptakskrav og er adgangsbegrenset for utenlandsstudenter. Sett deg derfor inn i opptakskravene og hvordan du søker i god tid før søknadsfristen.  Viktig: I forbindelse med at Storbritannia går ut av EU må det fremforhandles nye avtaler for godkjenning av helseutdanninger herfra.

Om utdanningen

Tannlegestudiet i Storbritannia tilbys ved 13 læresteder. Dette er en profesjonsutdanning som fører frem til graden, Bachelor of Dental Surgery, BDS og som etterfølges av 1 til 2 år praksis. Utdanningen varer i fem år. Hvis du har en helsefaglig bachelorgrad fra før kan du velge den 4-årig Graduate Entry programmet som tilbys av tre universiteter.

Les mer om hvordan man utdanner seg til tannlege i Storbritannia på UK National Health Services (NHS) sine sider.

Hvor kan jeg studere?

Du finner frem til utdanninger ved å lete på søkemotoren UCAS.

Oversikt over hvilke skoler som tilbyr tannlegeutdanning finner du på General Dental Council (GDG) sine sider.

Opptakskrav

Opptakskravene varierer mellom de ulike lærestedene, men de er svært høye. Det er vanlig å kreve fordypning fra 3. klasse i ett eller flere realfag fra videregående, ofte i kjemi. Lærestedene arrangerer som regel intervjuer med aktuelle søkere. Mange læresteder krever også opptakstesten UKCAT eller BMAT. Du må sjekke skolens websider for spesifikk informasjon om opptakskrav.

Utdanningen er adgangsbegrenset, og det er generelt vanskelig for norske søkere å komme inn. Det er veldig få nordmenn som studerer odontologi i Storbritannia. Andre land som Polen, Ungarn, Danmark og Tyskland har flere norske studenter på tannlegestudier og lavere studieavgifter.

Slik søker du

Søknadsfristen for tannlegeutdanning er 15. oktober. Du skal søke gjennom UCAS. Du kan søke på maksimalt fire tannlegeutdanninger. Her finner du en veiledning til utfylling av UCAS søknaden.

Agenter

Det finnes flere agenter som samarbeider med enkelte britiske universiteter. Ta gjerne kontakt med en eller flere av dem for å få personlig hjelp med søknaden din:

Godkjenning

For å praktisere som tannlege i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.

Les mer om autorisasjon fra Helsedirektoratet på ANSAs hovedside om tannlegeutdanning i utlandet.

Viktig: I forbindelse med at Storbritannia går ut av EU må det fremforhandles nye avtaler for godkjenning av helseutdanninger herfra.

Skolepenger

Det koster veldig mye å utdanne seg til tannlege i Storbritannia. Skoleavgiften ligger på mellom 130 000 og 400 000 kroner per år avhengig av lærested og program for undervisningsåret. Ofte koster utdanningen mer enn det du får i støtte fra Lånekassen.

Finansiering

Lånekassen gir støtte til tannlegeutdanning ved offisielt godkjente læresteder for høyere utdanning i Storbritannia. Ettårige eller toårige utdanninger (Fdg eller HND) vil ikke bli støttet av Lånekassen. Dette gjelder også toårige grader på bachelornivå.