Psykologutdanningen i Frankrike er delt opp i en treårig bachelorgrad og en toårig master. Det er et eget opptak for å komme inn på det andre året av mastergraden, og det kan være vanskelig å komme inn på den kliniske delen, som er nødvendig for å oppnå psykologtittelen. Utdanningen er på fransk.

Om utdanningen

Utdanningen varer i fem år og består av en treårig bachelorgrad (Licence) og to år på master. Mastergraden er delt opp i master 1 og master 2. Det er meget stor konkurranse og høye opptakskrav for å komme inn på master 2 slik at man kan oppnå psykologtittelen. De som ikke kommer inn på master 2 spesialiserer seg mot andre retninger innen faget. På masternivå kan du velge mellom en forskningsrettet eller en yrkesrettet spesialisering.

Les mer om psykologiutdanning i utlandet på vår hovedside om faget.

Finne læresteder

Du finner frem til universiteter hvor du kan ta en bachelor eller en master i psykologi i Frankrike ved å bruke søkemotoren til Parcoursup (fransk) eller Campus France (engelsk).

Opptakskrav

Bachelor

For å bli tatt opp på en licence i Sciences humaines mention psychologie ved et universitet i Frankrike må du ha generell studiekompetanse. Universitetet vil dessuten kreve dokumentasjon på at du behersker fransk. Du kan få støtte fra Lånekassen til kortere språkkurseller lengre språkkurs.Les mer om språkkurs i Frankrike på Lær fransk i Frankrike. 

Master

For å kvalifisere til opptak trenger du en relevant bachelorgrad. Universitetet vil dessuten kreve dokumentasjon på at du behersker fransk. Du vil kunne få støtte fra Lånekassen til kortere språkkurs eller et lengre språkkurs i forkant av utdanningen.

Slik søker du

Bachelor

Du søker via Parcoursup, det samordnede opptaket i Frankrike. Portalen åpner i januar og første del av søknadsprosessen foregår frem til midten av mars.

Master

Du søker direkte til universitetet. Du finner informasjon om søknadsprosess på universitets nettsider.

Godkjenning

Dersom du vil jobbe som klinisk psykolog, trenger du godkjenning fra Helsedirektoratet.

Les mer om godkjenning på ANSAs hovedside om psykologiutdanning i utlandet.

Skolepenger og finansiering

Lånekassen vil normalt kunne gi lån og stipend til grader som er offentlig godkjent i Frankrike og som undervises ved offentlig godkjente læresteder.

Les mer om støtte fra Lånekassen.