Det anbefales ikke å studere i Canada dersom du ønsker å jobbe med klinisk (pasientrettet) psykologi fordi mange opplever å ikke bli autorisert i Norge etter endt utdanning.

Om utdanningen

Psykologi er et svært populært fag i Canada, og du vil kunne finne faget ved de aller fleste kanadiske universiteter. Det varierer hva det enkelte universitetet velger å fokusere på, og dermed hvilke fag som tilbys og hva du kan fordype deg i. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med universitetet du er interessert i for å finne ut om deres program kan passe for deg.

På bachelornivå finnes psykologiutdannelsen som en Bachelor of Arts (BA) eller Bachelor of Science (BSc). BSc har et større fokus på kjemi, fysikk og biologi.

På masternivå kan man spesialisere seg i flere ulike felt: industrial-organizational psychology, experimental psychology, clinical psychology, counselling psychology, neuropsychology, forensic or correctional psychology, developmental or child psychology.

Varigheten på bachelorgraden er normert til 4 år (med honours), etterfulgt av en 2-årig mastergrad. Doktorgraden har en varighet på 4 år, og profesjonsrettede mastergrader har integrert praksis i tillegg til undervisning og forskning. For å autoriseres som klinisk psykolog i Canada må man vanligvis ha doktorgraden, men man kan også autoriseres med en mastergrad. Dette avhenger av provinsen man søker autorisasjon i. 

Les mer om psykologiutdanning i utlandet på ANSAs hovedside om faget.

Hvordan finne aktuelle læresteder

Canadian Psychological Accreditation godkjenner doktorgrader i klinisk psykologi i Canada. Det anbefales å velge et program fra deres liste over godkjente programmer.

Opptakskrav

Når du søker deg til en bachelorgrad i Canada må du som regel ta en engelsktest. Les mer om opptakstester på vår testside.

Med søknaden må du legge ved vitnemål/karakterutskrift fra tidligere utdanning. Alt må oversettes til engelsk eller fransk, avhengig av undervisningsspråket på lærestedet. Noen læresteder krever at vitnemålet attesteres, andre at vitnemålet må sendes i forseglet konvolutt fra ditt lærested.

Lærestedene setter sine egne opptakskrav, og selv om man tilfredsstiller minimumskravet er det ingen garanti for å få plass. Minimumskrav for norske søkere er som regel generell studiekompetanse. De fleste psykologiprogrammene krever at du har tatt realfag på videregående. Du vil kunne finne informasjon om dette på nettsidene til universitetet du er interessert i.

Det er ofte høy konkurranse om å komme inn på graduate. Det kreves at du har en bachelorgrad i psykologi for å kunne søke. Profesjonsrettede doktorgradsprogrammer aksepterer rundt 10% av søkerne.

Søknadsprosess

De fleste canadiske universiteter har søknader tilgjengelig på skolens nettside. Du må søke individuelt på hver og en skole, med unntak av i Ontario hvor det finnes et samordna opptak. Skolene setter sin egen frist, men som regel er det søknadsfrist i februar/mars.

Ontario

I provinsen Ontario har de et samordna opptak gjennom Ontario Universities Application Center (OUAC). Via OUAC fyller du inn en onlinesøknad kalt COMPASS. Du kan følge søknaden din underveis ved å logge deg inn på nettsiden. 20 universiteter bruker OUAC, og du kan søke på så mange universiteter du ønsker, men kun 3 program per skole.

For internasjonale studenter koster det 145 canadiske dollar for å søke på tre skoler, og 44 canadiske dollar for hver ekstra skoler utover de tre.

Godkjenning

Dersom du vil jobbe som klinisk psykolog, trenger du godkjenning fra Helsedirektoratet.

Les mer om godkjenning på ANSAs hovedside om psykologiutdanning i utlandet.

Skolepenger og finansiering

Lånekassen gir støtte til læresteder som er godkjent av The Canadian Information Centre for International Credentials. Bruk deres søkemotor for å finne fram til godkjente læresteder.