Medisinstudiet i Romania er normert til seks år og kvalifiserer til MD, Docotor de Medicina. Det er nok praksis underveis i utdanningen til at man kan søke turnus i Norge etter at man er ferdig.

Finne lærested

Syv universiteter har i dag tilbud om medisinutdanning på engelsk. Av de rundt 60 nordmennene som studerer medisin i Romania studerer de fleste i Constanta. Studiestart er i oktober.

Læresteder med medisinutdanning på engelsk

Constanta

Constanta  er en by på rundt 300 000 innbyggere. Byen er en havneby ved Svartehavet også kjent for det populære feriestedet Mamaia som ligger like ved. Ovidius University of Constanta  er universitetet i Romania med flest norske studenter.

Bucharest

Bucharest  har ca. 1,9 millioner innbyggere. Byen er hovedstaden I Romania. Den har gamle bånd til Frankrike og kan minne litt om et litt nedslitt Paris. Uteliv og kultur- kafètilbud er overraskende stort. U.M.F. Carol Davila  ligger sentralt plassert i byen med eget universitetssykehus inne på skoleområdet.

Târgu-Mureș

The University of Medicine and Pharmacy of Târgu-Mureș

Du finner informasjon om The University of Medicine and Pharmacy of Târgu-Mureș på deres nettsider.

Timișoara

The Victor Babes University of Medicine and Pharmacy

The Victor Babes University of Medicine and Pharmacy har 50 skoleplasser på engelsk, 10 på fransk. Du finner informasjon fra universitetet om opptakskrav og søknadsprosess på deres nettsider.

Iași

University of Medicine and Pharmacy Grigore T. Popa of Iasi

University of Medicine and Pharmancy Grigore T. Popa of Iasi er en offentlig medisinskole. St. Spiridon Hospital, som ligger i byen, er Romanias eldste og største sykehus.

Oradea

University of Oradea

The Faculty of Medicine and Pharmacy of Oradea, også kalt Oradea Medical University, er et av 15 fakulteter ved Oradea University.

Cluj Napoc

“Cluj” er en by som ligger midt i Romania. Byen har litt over 300 000 innbyggere, hvorav over 5000 er studenter ved det medisinske fakultetet ved Iuliu Hatieganu University of Medicine and Pharmacy.

Opptakskrav og søknadsprosess

Det kreves bestått vitnemål fra videregående skole. De fleste universitetene tar opp studentene etter en multiple choice-test i ett eller flere av realfagene, vanligvis biologi og/eller kjemi. Intervju kan også være del av opptaket. Test og intervju avholdes i Romania. Du må også vise til engelskkunnskaper, vanligvis i form av TOEFL-test eller egen test ved universitetet.

Hvordan søke

Søknadsfristene varierer fra skole til skole. Vanligvis må man søke mellom slutten av juli og midten av september.

Det finnes ingen ANSA-godkjente agenter til læresteder i Romania. Du søker direkte til lærestedet. Vanligvis må søknadspapirer sendes per post, men noen skoler ønsker også at du møter opp personlig for å levere søknaden. Rumenske universiteter krever vanligvis apostille-stempel på papirene du skal sende inn, det vil si at papirene dine blir legalisert. Apostille-stempelet kan du på på ditt lokale fylkesmannskontor. Dette kan du lese mer om på ANSAs sider om vitnemål og attester.

Godkjenning

For å jobbe som lege i Norge må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.

Les mer om autorisasjon på ANSAs hovedside om medisinutdanning i utlandet.

Skolepenger og finansiering

Skolepengene for medisinutdanning i Romania ligger på mellom 4 000-5 000 EUR per år.

Lånekassen
 gir støtte til medisinutdanning ved offentlig godkjente læresteder for høyere utdanning i Romania.