Lyst til å studere medisin i Sverige? Her får du informasjon om aktuelle læresteder, opptakskrav, hvordan du søker, finansieringsmuligheter og godkjenning av studiet i etterkant.

Medisinstudiet i Sverige kalles for Läkarprogrammet. Utdanningen tilbys ved syv studiesteder som alle har høyt faglig nivå. Mest kjent er kanskje Karolinska Institutet som er rangert som et av verdens beste læresteder for medisinfaget ifølge Times Higher Education. Det er studiestart to ganger i året. Grunnstudiet er normert til 6 år. Du kan søke deg inn via karaktersnitt, test eller arbeidserfaring. Utdanning i Sverige er gratis. Undervisningsspråket er svensk. 

Snitt for medisinstudiet i Sverige, høsten 22

Du søker med førstegangsvitnemål. Dersom du mangler ett eller flere fag, kan du ta opp disse og legge de nye fagene på et eget kompetansebevis.

Hva er opptakskravene for medisin i Sverige?

For å kunne søke, må du ha generell studiekompetanse (grundläggande behörighet) samt fagkravene:

  • R1+R2
  • FY1+ FY2
  • KJ 1
  • BI 1 

Kilde for fagoversettelse: Bedømningshåndboken

Flere veier til opptak

Du kan søke på grunnlag av karaktergjennomsnittet på førstegangsvitnemålet.
Du kan søke på grunnlag av Högskoleprovet.
Og du kan søke gjennom alternativt utvalg til enkelte læresteder. Sistnevnte skjer da på grunnlag av relevant arbeidserfaring, test eller intervju.

Högskoleprovet

Dersom du er usikker på om snittet ditt holder, eller vil maksimere dine sjanser for å komme inn, bør du også ta Högskoleprovet. Dette er en opptakstest til høyere utdanning i Sverige og (opp til) 1/3 av alle studieplasser er forbeholdt søkere med gode resultater herfra. Du testes blant annet i matematikk og logikk, samt språk (svensk og engelsk). Poengskalaen går fra 0-2, der 2 er best. Les mer om Högskoleprovet på hovedsiden om utdanning i Sverige.

Du finner siste tilgjengelige poengsum på søkemotoren www.studera.nu under «antagningsstatistik». Der vil du kunne lese av karaktersnitt under kolonnen «HP». 

Aalternativt urval 

Les mer om arbeidserfaring i Linköping.

Les mer om opptak i alternativt urval ved Karolinska Institutet her.

Les mer om opptak via alternativ urval ved Umeå Universitet


Hvordan søke på medisin i Sverige

Du søker om opptak via søkeportalen www.antagning.se. Søknadsfristen er 15. april til høstsemesteret. Til vårsemesteret er søknadsfristen 15. oktober.
Hvordan søke medisinstudier i Sverige

Godkjenning av medisinstudiet

For å jobbe som lege i Norge må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet.

Les mer om autorisasjon på ANSAs hovedside om medisinutdanning i utlandet.

Finansiering

Det er gratis å studere i Sverige. På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du lese om stipend og lån.

 

 

Foto: Karolinska Institutet, Aula Medica. MariaSW / Shutterstock.com