Vil du studere kunst i Danmark? Danmark har lenge vært ledende i Norden på kunst og design, og det er ikke rart at norske studenter søker seg hit for gode utdannelser og ikke minst inspirasjon.

Hvor kan jeg studere?

Du finner din utdanning via søkemotoren Ug.dk. ANSA har også laget en oversikt over hvilke fagområder som tilbys ved de ulike universitetene.

Akademisk kunstutdanning

Du kan ta en tradisjonell akademisk kunstutdanning ved tre læresteder i Danmark. Bachelor- og mastergrader tilbys ved:

Her får du en bred kunstbakgrunn og har muligheten til å prøve deg innen ulike kunstgenre som maleri, grafikk, skulptur og lignende. Du får undervisning i teori og kunsthistorie, men fokus ligger på ditt eget kunstnervirke.

Mange av skolene har tidlig søknadsfrist; for nøyaktig søknadsfrist, se skolens hjemmeside. Her vil du også finne informasjon om opptakskrav. Du blir vurdert på grunnlag av innsendte arbeider og intervju.

Det er ikke gratis å søke på kunstutdanning; det kreves søknadsavgift på mellom 500 og 750 danske kroner, avhengig av skole.

Design

Danmark er et populært studieland for designstudenter. Landet kan skilte med store designere som Arne Jacobsen og Poul Erik Tøjner, men også i dag skapes det spennende design innenfor ulike genre.

Designutdanning i Danmark tilbys ved

Her kan du velge studier innen keramikk og glass, møbeldesign, interiørdesign, tekstildesign, grafisk kommunikasjon, reklame, illustrasjon og multimedia. Utdanningen er 5-årig, og består av en 3-årig bachelorgrad og en 2-årig mastergrad (kandidat).

For å bli tatt opp, skal du løse en hjemmeoppgave og bestå en opptaksprøve. Hjemmeoppgaven utleveres av Danmarks Designskole. Søknadsfrist for opptak er 15. mars.

Grafisk design

Danmarks Medie-og Journalisthøjskole tilbyr bachelorgrader innen blant annet grafisk design. Opptaket er basert på innsendte arbeider og en opptaksprøve. Det blir plukket ut mellom 20 og 30 studenter hvert år. Søknadsfristen for å søke om opptak er 15. mars.

Design i kombinasjon med et annet fag

Det finnes også en rekke kombinasjonsutdanninger der du kan studere for eksempel arkitektur og design, design og innovasjon og annet spennende. Du finner de mange alternativene på den danske søkemotoren Ug.dk.

Slik søker du

Du søker via søkeportalen Optagelse.dk På skolens hjemmeside vil du få informasjon om eventuelle hjemmeoppgaver, hvor de skal sendes og lignende. Søknadsfrist er vanligvis 15. mars.

Skolepenger og finansiering

Utdanning i Danmark er gratis. Lånekassen gir støtte til all utdanning som er støttet av den danske lånekassen, Statens Uddannelsesstøtte (SU). 

Les mer om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.

Bannerfoto: Seier + Seier