Ønsker du å oppleve Cuba og lære deg spansk samtidig, men du synes det er vanskelig å finne informasjon på nettet? ANSA Infosenter har snakket med Anni, som tok et fire måneders spanskkurs på Universidad de la Habana og ordnet alt på egenhånd. Det kan du og!

Spanskkurs på Universidad de la Habana

-  Jeg møtte opp den første mandagen i februar på Universidad de la Habana. Der tok jeg en enkel test for å fastsette mitt nivå, betalte registreringsavgiften og kunne begynne umiddelbart, forteller Anni.

Spanskkurs på Universidad de la Habana undervises hele året og nye kurs begynner første mandag hver måned unntatt august. Man behøver ikke å melde seg til spanskkurset på forhånd og kan bare møte opp på universitetet på oppstartsdagen. Skolen anbefaler likevel at man sender mail eller ringer for å reservere en plass i tilfelle det er for mange studenter. Man må betale en registreringsavgift (matrícula) for å få plass. En måned med språkkurs koster 300 CUC (ca. 2300 NOK). Du kan betale måned for måned eller få en pakke på fire måneder til en billigere penge.

Anni forteller at all undervisningen foregikk på spansk i små klasser mellom 6 og maks 12 studenter. Kurset består av fire timer undervisning hver dag med to utflukter i måneden. For å fortsette til neste nivå må du bestå en prøve i slutten av hver måned. Anni var en av få nordmenn på skolen, og klassekameratene bestod av studenter fra hele verden, blant annet Belgia, Sverige, USA, Australia, Kina, Angola, Canada og Palestina.

Anni i Cuba.

Anni på Cuba. (Foto: privat)

Opplev Cuba

Anni forteller at Cuba også kunne by på mange opplevelser utenfor skolen.

- Jeg ble godt kjent med mange av mine medstudenter og vi tilbragte mye tid sammen utenfor skolen også. I tillegg ble jeg kjent med mange lokale cubanere som viste meg rundt. Det er så mye å gjøre på Cuba! Jeg tok dansetimer, var ofte på kino, restauranter, konserter, teater, osv. Jeg følte meg alltid trygg på Cuba og opplevde aldri noe ubehagelig. Man må selvsagt følge noen forhåndsregler, som hvor som helst i verden, for eksempel ikke gå alene midt på natta. Politiet gir god hjelp til utlendinger og jeg opplevde dem som seriøse, dog tar ting tid også hos dem!

Anni på bussen.

Anni på bussen. (Foto: privat)

Pris

Lånekassen gir ikke støtte til språkopplæring på Cuba hvis søkeren ikke har intensjoner om å ta en grad på Cuba. Har du planer om å ta en grad senere på Cuba kan du få støtte til et tilretteleggingssemester for å lære deg spansk. Anni forteller at hun brukte rundt 27.000 de fire månedene hun var på Cuba for å dekke bo –og levekostnader, samt spanskkurset og salsakurs. Siden den gang har leieutgiftene steget mye, og Anni anslår at en leilighet nå vil koste rundt 600 CUC og oppover.

En annen mulighet er å bo på en casa particular, det vil si en bed and breakfast. Ifølge Anni er slike bomuligheter trygge og bedre enn hotell. Vanlig pris er 25 CUC og oppover, men forhandler du om langtidsleie kan du være heldig og finne steder ned til 15 CUC. Du har ikke tilgang til eget kjøkken, men dersom du ønsker det kan du få frokost og middag til en billig penge. Fordi det er lettere enn å finne en privat leilighet velger de fleste studentene på Cuba denne løsningen. 

Cuba anses som et av de dyreste ferielandene i Karibia, og det er ikke uten grunn - det kan fort oppstå mange pengesluk om man ikke lærer seg å navigere rundt!

Visum til Cuba

På Universitetet kan du ta opptil en måned språkkurs med turistvisum. Nordmenn får 30 dagers turistvisum ved ankomst på Cuba. Du må søke om visum på forhånd hos Cubas ambassade i Oslo. Du får et turistvisum før du reiser som kan gjøres om til studentvisum. 

- Skolen var veldig hjelpsom hele veien og jeg fikk gjort om mitt turistvisum til studentvisum med hjelp av skolen, forteller Anni. Det er selvfølgelig visse krav man må oppfylle – for eksempel man må være registrert student hele perioden, betale studieavgifter og skaffe seg en lovlig permanentadresse på Cuba. Skolen hjalp meg gjennom hele prosessen og jeg fikk fikset alt mens jeg var på Cuba.

Les mer på utenriksdepartementet sine sider om Cuba eller ta kontakt med den Cubas ambassade i Oslo for mer informasjon om visum.

Havana

Havana. (Foto: Michael Kafka)

Vamos a ver...

Vamos a ver betyr «Vi får se hva som skjer», og det er en holdning som Anni ofte har møtt på Cuba. Dette henger sammen med at cubanere ofte er de siste som får informasjon, selv når det angår dem selv. Da Anni bodde på Cuba var det få som hadde opplevd noen store forandringer etter at Cuba og USA gjenopprettet diplomatiske forbindelser. Dette har derimot endret seg etter at hun kom hjem, og flere har fått kjøpt simkort i tillegg til at det har begynt å komme hotspots for WiFi flere steder samtidig som at prisen for internett har blitt halvert.

Har du lyst til å se hva som skjer på Cuba nå, bør du ikke vente lenge. Dette en spennende tid for å reise til Cuba og lære deg spansk …. og salsa!

 

Tekstbanner: Balint Földesi