Vi snakket med landsleder for ANSA Brasil fra hengekøya hans i Brasil. Han studerer master i marin teknikk ved NTNU i Trondheim, og er nå på et års utveksling ved UFRJ i Rio de Janeiro. Han fortalte om hvorfor flere bør velge Brasil som studieland.

1.     Norske selskaper i Brasil

Brasil regnes som et av de mest attraktive områder for offshore olje utforsking. Det har derfor etablert seg mange norske selskaper der de senere årene, spesielt innenfor olje/gass og maritim sektor. Blant de største er Equinor, Hydro (stengt fra okt. 2018), Aker Solutions, Statkraft, Yara. Det er dermed et stort behov for arbeidstakere som har forståelse for brasiliansk kultur og for kulturforskjeller mellom Brasil og Norge. Konflikter vil lett kunne oppstå i forhandlinger og kommunikasjon mellom to så ulike kulturer. Mange timers arbeid kan bli spart om kulturforståelse er tilstede. 

Velger du å studere i Brasil vil du dermed bli en attraktiv kandidat for mange norske bedrifter og du vil kunne skaffe deg et nettverk innenfor norsk næringsliv.

2.     Portugisisk - Språk er døråpner!

For å virkelig kunne forstå den brasilianske kulturen er det nødvendig å lære seg portugisisk. Når du lærer deg språket vil du oppnå bedre relasjoner med lokalbefolkningen og vil kunne tolke kulturelle koder på et dypere plan. I tillegg vil du få et mye større personlig utbytte av utenlandsoppholdet.  I Norge i dag er det mangel på folk som kan portugisisk. Kjennskap til portugisisk språk er viktig for bistandsprosjekter, i arbeid for klima og miljø, vitenskapelig samarbeid, i industrien og i forbindelse med handel og oljeutvinning.   

Studerer du i Brasil kan du lære deg portugisisk flytende og dermed har du åpnet opp muligheten til å snakke med de over 280 millioner menneskene som snakker portugisisk rundt om i verden. Kartet viser hvor i verden portugisisk er offisielt språk:

   

image.png3.    Naturopplevelser.

Brasil er et fantastisk land for naturelskere. Her kan du reise til regnskog, fjell, ørken og korallrev på kort tid og for lite penger. Dra til de nydelige fossefallene Iguazu Falls, til våtlandskapene i Pantanal, opplev øya Ihla Grande hvor det ikke finnes biler og nyt Brasils tropiske klima på verdens vakreste strender. Brasil er det femte største landet i verden og dekker nesten halvparten av Sør Amerika, så det sier seg selv at mangfoldet er enormt. I den brasilianske delen av Amazonas finnes en sjettedel av hele klodens registrerte plante-, fiske-, fugle- og dyrearter.

Så dersom du studerer i Brasil er mulighetene enorme for å få uforglemmelige naturopplevelser.

4.     Maten

Det brasilianske kjøkken har like stor variasjon som dens landskap og befolkning. Utvalget av frukt, grønnsaker og krydder er enormt. Forskjellige regioner har ulike spesialiteter. Kjøttelskere vil finne de beste kjøttretter og vegetarianere vil finne eksotisk frukt som ikke finnes andre steder i verden.

5.     Den brasilianske kulturen

Karneval, samba, fotball, capoeira – det er det de fleste forbinder med Brasil. Men Brasil er så mye mer. Med en befolkning på 210 millioner er det klart at det finnes et stort kulturelt mangfold. Befolkningen er en blanding av europeere, afrikanere, japanere, indianere og det finnes rundt 300 ulike urbefolkningsgrupper. Generelt vil menneskene du møter være åpne, varme, gjestfrie og veldig interessert i å bli kjent med deg. Folk er opptatt av gode relasjoner til familie og venner og er generelt positive til livet.

Velger du å studere i Brasil vil du få muligheten til å oppleve en helt annen verden. Kulturelt sett står den brasilianske kulturen i sterk kontrast til den norske, noe som gjør at et opphold der vil være ekstra spennende. Det å oppleve noe så annerledes vil for mange være veldig berikende. Du vil få nye perspektiver på ting og forhåpentligvis utvikle større toleranse, fleksibilitet og åpenhet.

 

Les mer på vår nettside om Studier i Brasil.

Bilde: Aleksandar Todorovic/Shutterstock