De fleste norske studenter i Brasil er på utveksling via et norsk lærested. Svært få nordmenn studerer helgrad fordi undervisningsspråket er portugisisk og alle søkere må bestå krevende opptakstester som foregår i Brasil på portugisisk.

Utdanning i Brasil

Bachelorgraden i Brasil heter bacharelado eller licenciatura og er normert fra fire til fem år, avhengig av utdanning. Mastergraden heter mestrado og er normert fra ett til to år. Mastergrader skal føre til en strictu sencu grad (en akademisk grad som gir mulighet for å fortsette i en doktorgrad). Dersom utdanningen fører til en såkalt latu sencu grad er den i utgangspunktet ikke støtteberettiget av Lånekassen.

Offentlige universiteter er anerkjent for å ha best utdanningskvalitet og er finansiert av staten. Private skoler tar ofte høye skolepenger.

Offentlige universiteter tilbyr først og fremst studieplasser til brasilianere og studenter fra utvalgte naboland. Etterspørselen etter høyere utdanning i Brasil er veldig stor og det kan ofte være så mange som 150 søkere på en studieplass på de beste universitetene. Få internasjonale studenter slipper inn.

Les også Utdanning i verden sin side om studier i Brasil.

5 gode grunner til å studere i Brasil

Finne studiesteder

Høyere studier

Bruk søkemotoren til det brasilianske utdanningsdirektoratet.

FGV EAESP Sao Paulo tilbyr Bachelor i Business Administration på engelsk.  


Språkkurs

Studiene i Brasil foregår stort sett på portugisisk. Lånekassen kan gi støtte til korte språkkurs og lengre språkkurs i Brasil.

Den offisielle språktesten Celpe-Bras (Certificado de Proficiencia em Língua Portuguesa para Estrangeiros) arrangeres i Brasil i april og oktober hvert år. Påmeldingsfristen går ut en måned før testdatoen.

Du kan for eksempel studere portugisisk på Universidad Catolica de Rio de Janeiro.

Søknadsfrist

Søknadsfrist varierer fra lærested til lærested. Du finner informasjon på lærestedets nettsider.

Bachelorgrad

Private universiteter

Skolen FGV EAESP Sao Paulo tilbyr Bachelor i Business Administration på engelsk. Dette er en veldig god skole med trippel akkreditering og som samarbeider med NHH i Norge. Opptaket består bl.a. av SAT og intervju. 

Offentlige universiteter

Hvert universitet organiserer sin egen opptakstest Vestibular i november hvert år. Påmelding til testen foregår i mai/juni. Studieåret i Brasil varer fra mars til desember. Mange brasilianske elever bruker et helt år for å forberede seg og melder seg på forkurs, curso pre-vestibular, for å forberede seg til prøven.

Korte studieopphold

Hvis du ønsker å dra på utveksling til Brasil og universitetet ditt i Norge ikke har utvekslingsavtaler med brasilianske universiteter, så finnes det noen få semester- eller ettårige programmer for visiting students eller freemovers.  For å få støtte fra Lånekassen må du velge kurs som tilsvarer minst andre års nivå av en godkjent brasiliansk bachelorgrad, og du må være fulltidsstudent. Dette må komme tydelig frem på opptaksbrevet du får fra universitetet. Du må kunne noe portugisisk eller godt spansk fra før for å kunne følge undervisningen på portugisisk på andre års nivå, eller studere på engelsk. Les mer om kravene fra Lånekassen for å gi støtte til uspesifiserte studiepoeng.

Eksempel på semester/ettårige program ved:

         Universidad de Rio de Janeiro (søkes som Special Student)

 

Mastergrad

For å søke på mastergrader kreves det også egne opptakstester (Vestibular).

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Brasil gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. 

Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.

For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Merk at fag fra 1. år av en bachelorgrad i Argentina ikke gir uttelling i studiepoeng i Norge.

Finansiering

Offentlige universiteter er finansiert av staten og er gratis.

Ved private universiteter varierer skolepenger mellom 50.000 og 200.000 nok per år.

Her kan du lese mer om finansiering fra Lånekassen og andre stipender.   

Visum

Norske borgere får et tre måneders turistvisum ved innreise i Brasil.

For lengre opphold enn tre måneder må du søke studentvisum ved den brasilianske ambassaden i Norge.

Les også informasjon om visum til Brasil på nettsiden til UiO.

Her finner du regjeringens reiseinformasjon for Brasil.  

 Foto: Jose Luis Cernadas