Stian Ancher Andressen er 24 år og har tatt master ved University of the Sunshine Coast i Australia. Les om hans erfaringer fra å være student «down under» her.

Hvorfor valgte du Australia og dette studiet?

Det er mange grunner til at jeg valgte Sunshine Coast som studiested ved utvekslingsåret mitt. Klima, det at det ikke var en stor og travel by, men allikevel ikke langt unna Brisbane, gode forhold for en aktiv hverdag som inneholdt blant annet surfing og fjellturer. Sist men ikke minst tilbyr universitetet spennende og andre fag som jeg uten problemer kunne tilføre og få erstattet som obligatoriske fag til masteren i eiendom jeg tar ved NMBU.

Hvordan synes du skolen, studiet og undervisningen er?

Jeg oppfattet at undervisningen hadde en veldig praktisk tilnærming til pensum. Hjemme i Norge har jeg i liten grad opplevd ekskursjoner i studiesammenheng. Foreleserne er forresten også personer som har en solid bakgrunn fra arbeidsmarkedet, de har ikke som i mange andre tilfeller vært i skolesystemet mer eller mindre hele livet.

På universitetet er semesteret lagt opp slik at det er innleveringer regelmessig i alle fag. Arbeidsmengden vil jeg påstå er større enn ved et gjennomsnittlig universitet i Norge, men også en anelse enklere.

Hvordan synes du studentmiljøet er?

Hvem det er lettest å komme i kontakt med:

  • Internasjonale studenter – veldig enkelt.
  • Australiere bosatt i Sunshine Coast – svært vanskelig
  • Australiere fra andre steder i Australia boende på campus eller andre steder – enklere

Dette har mye med at Sunshine Coast er et forholdsvis lite sted og studenter boende der har sine venner i området og har ikke like stor interesse av å stifte nye bekjentskaper som andre. Når alt kommer til alt er det lettest å komme i kontakt med norske og svenske studenter, og det er i grunn de man tilbringer mest tid med.

Hvordan var søknadsprosessen?

Svært enkel. Jeg søkte, som mange andre gjør, gjennom Kilroy.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Bor du på campus er det dårlig standard og urimelig høye leiepriser. Noen skikkelige luringer som forvalter utleie også. Bo der, men pass deg! Ta bilder av ALT i rommet ditt før du flytter inn for å kune dokumentere at det ikke er du som har ødelagt det om må erstatte ved utflytting. På den andre side er det et fint sted å bo for å bli kjent med folk.
Det er ikke vanskelig å finne noe sted å bo utenfor campus, om du heller vil pendle til universitetet og bo ved stranden. Dette er også betraktelig rimeligere.

Hva er det beste med å studere i Sunshine Coast?

Sunshine Coast er den raskest voksende regionen i Australia. Det er ikke av ingen grunn. Det er et deilig sted å bo! Tross den høye prosentandelen av eldre pensjonister og australske turister som tilbringer sine feriedager der, er det et livlig sted, men samtidig lokalt og en rolig "vibe". Investorer spytter nå inn milliarder i utbyggingen av den nye Maroochydore CBD, i konstruksjonen av en ny by som om ikke lang tid skal huse 50.000 personer, sammen med andre utviklingsprosjekter i nærområdet som skal sikre en lys fremtid for regionen. De selger en botilværelse i Sunshine Coast med slagord som for eksempel "the perfect lifestyle", "relaxed lifestyle" og "where the future grows". Det blir spennende å se hvordan Sunshine Coast utvikler seg i fremtiden.

I starten, etter å komme rett fra presise og pliktoppfyllende Norge, kan man stille spørsmål om Australiere i Sunshine Coast har det samme tidssystemet som hjemme. Og nei, det har de ikke. Tid har ikke like stor betydning her, men du blir fort vant til dette.

Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Australia?

Fra tidligere erfaring med å bo i USA vil jeg si at det er mye det samme. Liten grad av språkproblemer, ting er litt annerledes enn hjemme og det er et stykke hjem. Allikevel med dagens teknologi er det enkelt å holde kontakten hjem.
Generelt alt er dyrt i Australia, bortsett fra å spise ute på restaurant og reise med kollektivtransport.

Australia er et generelt trygt land å bo i. Jeg opplevde kun ett tyveri på det året jeg bodde der. Det var noen hodetelefoner jeg la igjen ved bassenget. Var borte i 2 min, da jeg kom tilbake var de stjålet. Når det er sagt kan det skje hvor som helst.

Ikke undervurder avstander i Australia. På nettsiden står det at universitetet ligger nær stranden og på et bilde på nettsiden til universitetet kan du se stranden i sammenheng med universitetet. Da jeg så dette tenkte jeg at det kunne da ikke være 20 minutter fra universitetet til stranden, som det so skrevet, men det er det så definitivt! Om ikke mer. Spesielt om du ikke har bil.

Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?

Det er veldig avhengig av om du har fri, har undervisning på morgenen eller ettermiddagen. Solen går ned rundt klokken 6 hele året. Det vil si at det er i perioden 6 på morgenen til 6 på kvelden det skjer noe, ser du bort fra festligheter på torsdager eller i helgene. Det er ikke uvanlig å legge seg tidlig, da mener jeg 10 og stå opp 6 for å for eksempel surfe.

Alt avhenger også av om du enten har bil selv eller kjenner noen som har, eller bor ved stranden. Mitt første semester bodde jeg på campus og var sjelden på stranden, men mitt andre tilbrakte jeg nærmest på stranden da jeg bodde 100 meter unna ,og pendlet til universitetet.

Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?

Om du ser etter en avslappet livsstil kombinert med et bra universitet, men som allikevel ikke er et prestisjeuniversitet hvor du må jobbe livet av deg.

Styr unna om du ser etter et studiested hvor det skjer mye hele tiden. Da vil jeg heller anbefale å velge Brisbane eller Gold Coast. Når det er sagt er det ikke lang vei til de to stedene fra Sunshine Coast.

Hva kommer du til å savne mest?

Først vil jeg uten tvil si klimaet. Du finner ikke mange steder i verden med så komfortabelt klima året rundt.

Studentmiljøet hvor det er lett å bli kjent med folk, spesielt skandinaviske studenter, i tillegg til internasjonale og studenter boende på campus.

Les mer om lokallaget ANSA Sunshine Coast.

Fem innsidetips til turister i studiebyen din:

  1. Få tak i en bil. Det er vanskelig å ta seg rundt med kollektivtransport.
  2. Om du er der for å surfe, som mange gjør i Sunshine Coast, sjekk ut Noosa (45 min nord fra universitetet).
  3. Sjekk ut de karakteristiske vulkanske "Glasshouse mountains". Det er en samling av spennende fjelltopper av varierende vanskelighetsgrad for klatring. De enkleste er fjelltopper du kan enkelt løpe opp og ned på en time. De mer utfordrende er en greit dagsutflukt.
  4. Tilbring en dag i Maroochydore og Mooloolaba. Opplev strandlivet i hjertet av Sunshine Coast på dagen. Om ikke strandlivet er noe for deg kan du dra på dyphavsfiske fra havnen i Mooloolaba. Få til slutt med deg utelivet i Ocean Street (Maroochydore) på kvelden.
  5. Sunshine Coast var hjemstedet til Steve Irvin. Ta en tur på Australia Zoo for å oppleve krokodilleshow.

Beste ANSA-tips:

Møt opp på velkomstmøtet første studieuke. Det finner sted på campus og er en fin anledning til å stille spørsmål til norske studenter som er lommekjent i området. Du vil her også bli informert om det eventuelt er verv ledig. Still til valg! Det er masse gøy, du blir kjent med en hel del flotte mennesker, både i Sunshine Coast og fra andre byer i Australia. Verv i ANSA gir et godt tilskudd på CVen din og du får verdifull erfaring fra organisasjonsarbeid.

Nyttige linker