Lurer du på hvordan det er å studere ved Royal Melbourne Institute of Technology University (RMIT) i Melbourne, Australia? Lars Planke har vært kontaktperson for ANSA Australia og har skrevet en rapport om sine erfaringer fra studiestedet.
1. Kort om RMIT University
Royal Melbourne Institute of Technology University (RMIT) ligger sentralt i Melbourne, Australia. Beliggenheten gjør det enkelt å komme seg til og fra skolen uansett hvor i byen man bor. Deler av RMITs «city-campus» er for tiden under ombygging og kommer til å bli sterkt forbedret når det er ferdig. Universitetet har sterkt fokus på lærestoff som er tett knyttet til praktiske oppgaver og praktiske prosjekter. Dette gjøres med tanke på å forberede deg til arbeidslivet. Studentene ved RMIT representerer en variasjon av bakgrunner og nasjonaliteter. I snitt er det om lag 20 nordmenn per semester som studerer ved RMIT. RMIT er et stort universitet, med omtrent 82.000 studenter fordelt på campuser i Victoria, Australia og i andre land. Blant universiteter i verden som er yngre enn 50 år er RMIT rangert som nr. 21.
2. Generelt om søknadsprosessen og studiet
I Australia anser universitetene norske karakterer høyt. I tillegg til vitnemålet fra videregående skole inkluderer andre krav å ta «TOEFL» testen eller lignende tester som «IELTS». TOEFL og IELTS tester dine muntlige og skriftlige engelskkunnskaper. Avhengig av hvilken spesialisering man søker kan det hende at universitetet har krav til hvilke fag man har tatt på videregående. Siste punktet i søknadsprosessen er ofte at man må skrive en «personal statement». Denne inkluderer som oftest en beskrivelse av din bakgrunn og hvorfor du søker på et visst studie. «Personal statement» kan være svært avgjørende i søknadsprosessen.
I løpet av semesteret har RMIT University mange prøver og innleveringer som teller mot den helhetlige karakteren din. Dette gjør eksamen mindre stressende med tanke på at du potensielt kan ha opptil 40% av den totale karakteren allerede fullført når du tar eksamen. For de fleste studiene er det lagt opp til en eller to forelesninger i uka fulgt opp med en teoriøving og/eller en laboratorieøvelse.
Eksamen er som oftest en god oppsummering av alle emnene som er blitt gjennomgått i løpet av semesteret. Eksamen varer som regel i to timer, men kan også vare opptil 3 timer. Etter 12 uker med undervisning får man en uke med eksamenslesing før selve eksamensperioden som strekker seg over omtrent tre uker.
3. Bomuligheter, prisnivå og praktisk informasjon om Melbourne
For å finne seg et sted å bo i Melbourne har man en rekke muligheter. Som oftest er det veldig dyrt å bo alene, derfor lønner det seg å finne seg en romkamerat. Hvis man kjenner noen man vil bo med før studiestart er det «www.realestate.com.au» som gir den beste oversikten over de fleste stedene å leie. Hvis man leter etter en romkamerat er det «www.gumtree.com.au» og «www.flatmates.com.au» som gjelder. På disse sidene kan du enten søke etter romkamerater eller søke etter et sted å bo. Disse nettsidene har en stor variasjon av leiligheter og personligheter, så det er gode sjanser for å finne et sted å bo sammen med mennesker du vil trives med.
Tredje alternativ er å bo på et såkalt «residential college». Et college er et leilighetskompleks hvor det kun bor studenter. College gir deg en god mulighet til å bli kjent med andre australske og internasjonale studenter. Vel å merke er det som oftest felles kjøkken og felles bad, så college er stedet for deg som liker å ha mye folk rundt deg. Matservering og renhold er ofte inkludert i prisen. Å bo på college er ganske dyrt med tanke på hvor lite boareal man får. Til gjengjeld bor man ofte nær universitetet og en får møtt mange fine mennesker. For å bo på college må man være tidlig ute med å søke.
4. Evaluering av studieopphold
Jeg tar hele bachelor studiet mitt i Melbourne og har lite grunnlag for å sammenligne RMIT med det norske universitetssystemet. Ut i fra det jeg har diskutert med venner i Norge og det jeg har erfart er jeg godt fornøyd med studiesystemet i Australia. Både jeg og de andre norske studentene jeg kjenner som studerer i Melbourne er alle sterke nok i muntlig og skriftlig engelsk, og vi har få problemer med å følge den engelske undervisningen.
Australia er bokstavelig talt på andre siden av jorden. Derfor er det betryggende å vite at ANSA er der til disposisjon om man skulle ønske å komme i kontakt med andre norske studenter. Totalt sett er jeg veldig glad for at jeg valgte å studere i Melbourne. Melbourne er en veldig spennende by som byr på alt det beste av Australia. I 2015 ble Melbourne kåret til verdens beste by å bo i . I tillegg ble Melbourne kåret til verdens nest beste by for internasjonale studenter å studere i for 2016.
Melbourne er et veldig urbant sted som har spennende lommer rundt om i byen med mange kafeer, restauranter, butikker, barer og utesteder. Hvis man er lei av byen kan man alltids dra 20 minutter fra sentrum til St. Kilda Beach for å bade i havet. Er du glad i å surfe er det bare å ta en halvannen times tog- eller biltur til Australias surfehovedstad Torquay. Her kan du finne surfestrender i verdensklasse, som for eksempel Bells Beach. En tre times biltur unna Melbourne har man også skianlegg, og på en god uke kan man oppleve bra med snø der. Totalt sett er jeg veldig glad for å kunne studere i en så livlig og spennende by med så mange muligheter.
Nyttige linker
- Educational Testing Service 2015, TOEFL
- International English Language Testing System 2015, IELTS
- Flatmates.com.au
- Realestate.com
Finn kontaktpersoner i Australia her.
Ta kontakt med ANSA Australia.
Ta kontakt med lokallaget ANSA Melbourne.
- Erfaringsrapporter Australia