Få all praktisk informasjon du trenger før du tar turen "over" og blir student i USA. Lurer du på hvordan du oppretter bankkonto i USA, eller mobilabonnement? Hvordan du skaffer deg leilighet, studentkort eller finner en lokal lege? ANSA USA guider deg gjennom alt dette og litt til - og husk at du alltid kan ta kontakt med oss om du har noen spørsmål!
Bank - Hvordan åpne bankkonto i USA?
Når du flytter til USA kan det være smart og skaffe deg en bankkonto ettersom ting er litt annerledes i USA. Her driver de fortsatt med sjekker og ikke like mye overføring online, dersom du skal leie en leilighet må du gjerne betale med sjekk og ikke overføre i nettbank. Dette kan også være en fordel hvis du får deg en jobb i USA, for da er det mye lettere å få lønn da de enten gir deg en sjekk eller direct deposit som går rett inn på kontoen din. Det vanligste for studenter er å åpne en ”Cash Account” som fungerer som en normal debit-konto, der du får et bankkort og kan gjøre innskudd, uttak samt utføre diverse nettbank tjenester etter behov. Det er helt kostnadsfritt å åpne en ”cash account” og det er billigere å bruke dette.
Når du skal åpne en ny konto kan du enkelt lage en avtale med den banken du ønsker. De fleste bankene vil kreve at du medbringer følgende dokumenter når du skal opprette en ny konto:
- Student ID-kort
- Pass og visumpapirer
- Amerikansk adresse
- Letter of Acceptance (bevis på inntak til studiestedet) fra det aktuelle universitet
Det beste er nok å åpne en konto i den banken de har på skolen din, det er utrolig mange som har en bank på campus, så det vil være det enkleste. Hvis ikke velger du bare en som er i byen din, det er utrolig forskjellig med tanke på hvor stort landet er. Det kan være en god ide å sjekke tilbudene fra de forskjellige bankene, da de ofte har gunstige avtaler for studenter i starten av ett nytt skoleår.
En annen populær måte å betale for seg i USA er "venmo" og fungerer litt som Vipps i Norge. Du må ha ett Amerikansk debit card for å bruke Venmo uten å få gebyrer, så dette kan være en ting å tenke på.
Bolig - Hvordan finne leilighet i USA?
På de aller fleste campuser i USA så er det obligatorisk å bo i dorms på campus første året dersom du tar hele bachelor graden i USA. Da ordner du alt gjennom skolen, og det samme gjør du dersom du velger og bo i campus bolig etter første året. Hvis du velger og bo “off campus” er det utrolig vanlig å bruke craigslist for å finne en plass og bo. Det er mange som kan også bli lurt via denne siden, så viktig og ikke leie en leilighet uten å ha sett leiligheten først. Noen plasser kan det også være smart å reise bort noen uker først og gå på visninger og finne en bolig. Det er vanlig å betale depositum på 1-2mnd leie, men depositumet skal ikke overstige leieprisen for 3mnd. Pass på at du har det skriftlig at depositum er betalt og hvor mye.
Pass også på at du har en gyldig kontrakt og at du fyller ut statement of condition sammen med huseier når du flytter inn, dette er for å forsikre deg mot uheldige situasjoner senere.
Telefon og internett i USA
For å starte et abonement er det viktig å medbringe både pass og visumpapirer. Vær obs på at ikke alle telefonselskaper kan tilby dekning på norsk kjøpte mobiler, så pass på å fortelle butikkselger om dette og test mobilen før du betaler. De mest vanlige abonomentene er "pay-as-you-go" - hvor du betaler for det du bruker med penger du betaler inn på forhånd, eller en "payment plan" med frie ringeminutter og sms og valgt datapakke på alt fra 500mb til 10gb.
Når det gjelder internett er dette inkludert i de aller fleste mobilplaner - veldig likt som i Norge. Trenger du derimot internet i leilighet så er det beste å finne ut av hvilke selskaper som eksisterer i ditt området og bestille derifra.
Transport og frakt i USA
Transport er veldig forskjellig fra by til by. På østkysten i storbyene som for eksempel New York og Boston er det mye mer vanlig med public transportation som metro og buss. Kommer du til vestkysten og midt i landet er dette ikke helt vanlig og ikke så veldig bra heller, da anbefaler vi de fleste å enten leie bil eller kjøpe. Dette kommer selvfølgelig an på hvor lenge dere skal være. Over hele USA kan du bruke 'lyft' og 'uber', som er litt annerledes enn taxi. Dette er private folk som kjører sin egen bil, og dette er et veldig trygt selskap å gå gjennom. Da er det bare å laste ned app’en så betaler du gjennom app’en og ikke med kort. Dette er også en billigere utvei.
Nasjonale studentkort i USA
Alle skoler gir sine studenter studenkort. Problemet med mange av disse kortene er at de ikke har utløpsdatoer så de er ikke gyldige i bla Norge. Det kan derfor vœre lurt å ordne seg ekstra studenkort fra f.eks Kilroy. Kortet gir en rekke fordeler i USA som eks. rabatt på togturer.
Sjekk med din skole hvilke fordeler studentkortet gir deg, noen studentkort gir deg gratis inngang på fotballkamper, buss eller treningssenter. Det er også mange fordeler å få ved fremvisning av studentkort i USA.
Jobb under studiene i USA
Som de aller fleste vet er det veldig vanskelig å få jobb i USA dersom man ikke har green card. Det finnes noen måter å få jobb under studiene.
Jobbe på campus - dette er den letteste måten å tjene penger på. De fleste skoler har som krav at du må ha gjennomført ett semester før du får jobbtillatelse. Etter dette kan du søke jobber på skolen; som eks. barista eller tutor. Du må ha ett brev fra rådgiveren din på det internasjonale kontoret for å få deg Amerikansk personnummer, dette må du ha for å få begynne å jobbe. Campus jobber er begrenset til 10-15 timer i uka, og betaler som regel minstelønn.
Jobb utenfor campus - Skal du få arbeid utenfor campus må du bevise at dette er noe du må ha for å få graden din. Mange studieområder krever det, eller gir dispensasjon til å ta internship for studiepoeng, og gir i disse tilfellene arbeidstillatelse utenfor skolen. Kravene for å få dette oppfylt er ofte strenge, og du må være i dialog med internasjonalt kontor for å være sikker på at alle krav blir fylt. Hvis du ikke allerede har jobbet på campus og vil ta ett internship gjelder regelen med social security nummer. Du må her ha ett jobbtilbud og brev med godkjennelse fra internasjonalt kontor for å få dette.
Les ANSAs artikkel om å arbeide i studielandet.
Legeordning for studenter
Får du støtte fra lånekassen tar du automatisk med deg helsegodene fra Norge til USA. Du trenger i midlertid å ta kontakt med Equian for å få ordnet med helseforsikringsbevis, de har også en app som kan være gunstig å ha på telefonen. I tillegg er det veldig lurt å ha privat forsikring, ANSA tilbyr studentforsikring i sammarbeid med AIG, denne er laget for utenlandsstudenter i sammarbeid med ANSA. Som ANSA-medlem får du en god avtale som sikrer deg om uhellet skulle være ute. Les mer om ANSA Studentforsikring.
De aller fleste universiteter i USA har egene legeordninger på skolen. Disse er det lettere å få time hos enn en vanlig fastlege, i tillegg til at det er lettere da de ofte er lokalisert på campus.
ANSA USA
ANSA USA har 9 lokallag i landet hvor alle har mange eventer gjennom året. Selve ANSA USA har tre nasjonale arrangementer, høstseminaret i Oktober, WinterGames i Colorado i Februar og landsmøtet i Mars.
Ønsker du mer informasjon eller komme i kontakt med andre nordmenn? Ta gjerne kontakt med oss i styret!
Foto: Canva/Andreas Aydt