Heidi Elise Ellingsen, 23, utveksler fra Universitetet i Agder til Universidad de Monterrey i Mexico. Her studerer hun Kommunikasjon - tekst og medieanalyse, med breddeenhet i International Business.
Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?
Jeg valgte å ta en del av graden min i Mexico på grunn av at dette var en utrolig mulighet til å bo og oppleve et land ikke så mange kjenner så godt til. Jeg lærte så mye om kulturen og væremåten til mexicanere som jeg kan ta med meg videre i livet og karrieren min. Jeg er også sikker på at dette er veldig bra for CVen min og gir meg en fordel på arbeidsmarkedet senere. En annen stor grunn til at jeg valgte akkurat Mexico var muligheten til å lære et nytt språk, samt å få venner og forbindelser i hele verden. I tillegg er Mexico et fantastisk fint land med mange muligheter for å reise rundt og oppleve mange ting en aldri har muligheten til i Norge.
Grunnen til at jeg valgte å ta International Business i Mexico, var først og fremst for det var disse fagene som ble tilbudt på engelsk. Da jeg flyttet ned dit kunne jeg svært lite spansk så da ville jeg helst at fagene ble undervist engelsk. Fra og med andre semester følte jeg meg trygg nok til å ta noen fag på spansk.
Det å ha en del av graden min spesialisert i International Business gir meg mange muligheter for en internasjonal karriere. Jeg lærte mye om samarbeid mellom land, og det var ekstremt spennende å lære om dette fra et perspektiv som er ganske langt fra det vi har her i Norden.
Hvordan synes du du skolen, studiet og undervisningen er?
Skolehverdagen i Mexico er veldig annerledes fra skolehverdagen på et norsk universitet. Jeg har gått på begge så jeg så tydelig forskjellene. I Mexico ligner universitetene mer på videregående skoler enn de gjør på universiteter. Selvfølgelig varierer alt litt fra skole til skole der også, men jeg kan fortelle litt om hvordan det var på mitt universitet, UDEM. Vi hadde en fraværsgrense, dette betydde at hvis vi gikk glipp av mer enn fire undervisningstimer i et fag, strøk man. Det som gjorde dette vanskeligere var at ofte ble fagene undervist i dobbeltimer, så man kunne derfor ofte egentlig bare gå glipp av to skoledager når faget ble undervist. I tillegg så hadde vi en del lekser i fagene som måtte gjøres, dette ble lagt på som en del av den endelige karakteren i faget. Hvert semester bestod av tre partials, hvor vi hadde en partial test etter de to første partials, etter den siste partial hadde vi en final. En final kan ikke sammenlignes med eksamen i Norge ettersom det minner mer om en liten prøve fra tredje klasse videregående. Selv om dette kan høres ut som skolen i Mexico er veldig lett stemmer ikke dette helt. På grunn av at det er to partial tests, en final, og mange lekser gjennom hele semesteret er det mye jobb, bare mer spredd ut enn hva det er i Norge. En slipper mye av det eksamensstresset de siste ukene av semesteret. En toppkarakter er en score på 100, man kan få alt mellom 0 og 100, men for å bestå faget må den endelige karakteren være på minst 70. Det vanligste i Mexico er å ha seks fag per semester. Undervisningen i seg selv minner også mer om videregående, med små klasser og et nært forhold til mange av lærerne.
Undervisningen innenfor International Business var veldig spennende, om enn kanskje noe repeterende, mange av fagene fløt litt inni hverandre ettersom de ofte var veldig like. Vi lærte mye om forskjeller ved å gjøre business i de forskjellige delene i verden. Selvfølgelig hadde vi mye fokus på sør og nord Amerika, men også mye på hvordan det er i Europa. En har mulighet til å velge mange forskjellige fag også utenom Business fagene, ettersom jeg i grunn har en kommunikasjon grad valgte jeg noen praktiske fag innenfor medieproduksjon og grafisk design. De har veldig gode og kompetente lærere med mye erfaring innenfor feltene sine.
På nasjonaldagen til Mexico, 16 september.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
Det å være internasjonal student i Monterrey er helt fantastisk gøy. Mexicanere synes det er kjempespennende med folk fra Europa og det finnes flere organisasjoner bestående av studenter som arrangerer reiser, fester, fjellturer, og andre sosiale happenings for internasjonale studenter. Det var en organisasjon fra skolen min som heter I-Link hvor alle vi internasjonale fikk hver vår I-buddy, som en slags fadder som hjalp oss med alt vi trengte hjelp til fra før vi engang ankom Mexico til vi dro hjem. De hjalp også til med å finne bolig og hentet oss på flyplassen. I tillegg arrangerte de orienteringsdager og flere velkomstfester. De hadde også noen reiser gjennom semesterene i tillegg til en galla på slutten av hvert semester med prisutdeling og lignende.
Internasjonal dag på skolen. Alle viste frem tradisjoner fra sitt hjemland.
De to store organisasjonene for internasjonale studenter i Monterrey er ISE og Integrate, gjennom disse dro vi på mange reiser og mange fester. Det beste med disse er selvfølgelig folkene en blir kjent med, det er en god miks av både internasjonale studenter og mexicanere som deltar og dette blir ofte gode venner en henger med ellers på fritiden. Mexicanere er veldig utadvendte og sosiale vesener, det er alltid noe som skjer og det er vanskelig å ikke bli kjent med lokale. Noen av mine bestevenner er mexicanske nå og de er virkelig noen av de mest gøyale, morsomme, og inkluderende mennesker en kan finne.
Generelt sett er studentmiljøet i Monterrey veldig bra! Alltid mye som skjer og en veldig åpen og hyggelig lokalbefolkning. Det er mange internasjonale studenter fra hele verden, mange europeere i tillegg til mange fra andre latin amerikanske land. De landene som det absolutt var flest fra var, Tyskland, Frankrike, Spania, Korea, Kina, Colombia og Brasil. Alle de internasjonale er også veldig åpne og det er veldig lett å få gode venner.
Hvordan var søknadsprosessen?
Jeg søkte via mitt norske universitet så de hjalp meg med mye. Det jeg måtte gjøre selv var å få tak i to akademiske anbefalingsbrev, studentvisum, i tillegg til å selvfølgelig fylle ut del skjema. Det å få tak i studentvisum er nokså enkelt. En må til den mexicanske ambassaden i Oslo og ha med bevis på skoleplass, så gir de deg visum i passet sitt på stedet. Det som derimot er veldig viktig, er at når en ankommer Mexico har en 30 dager til å komme seg til et visumkontor for å bevise at en har kommet til landet, slik at studentvisumet blir helt gyldig.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Å leve i Mexico er veldig mye billigere enn i Norge. Monterrey er ofte kjent som den mest utviklede byen i Mexico. Så her er prisene de høyeste bortsatt fra i de typiske turiststedene som Cancun og Los Cabos. Likevel, er det veldig rimelig her. En kan gå ut å spise på en fin restaurant og ta stor middag, dessert og en drink for ca 150 norske. En kan selvfølgelig finne mye mer fancy og dyrere steder, eller en kan dra til en tacosjappe på hjørnet og spise en fantastisk god og stor campechana for ca 15 norske kroner.
På grunn av det veldig greie prisnivået tok jeg muligheten og valgte en nokså fin leilighet. Jeg bodde i et helt hus rett ved siden av universitetet og et handlesenter, og betalte 2200 kr i måneden. Da hadde jeg stort rom med dobbeltseng, eget bad med dusj, og aircondition på rommet. En kan bo mye billigere enn dette hvis en ikke er så kresen på standard og beliggenhet. Jeg delte huset med to andre, en fra Spania og en fra Finland.
Hva er det beste med å studere i Monterrey?
Det beste er livet rundt studiene. På grunn av at det er så rimelig å leve her er penger sjeldent et problem, akkurat dette merker jeg stor forskjell på fra da jeg bodde i Norge. Vi spiser ofte ute og drar ofte på helgeturer og utforsker andre deler av landet. Menneskene her er fantastiske og det er alltid mye om skjer i byen. Store konserter og festivaler, markeder, store fester og mye mer. En kjeder seg virkelig aldri. Studiene er interessante, og selv om bruker en del tid på lekser og lignende er det aldri så veldig stressende. I tillegg er det veldig deilig å alltid ha sol og varme.
Saturday Pool Party.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Mexico?
I starten var språket en veldig stor utfordring. De fleste mexicanere på min alder som studerer på universitetet er veldig flinke i engelsk, men dette er overklassen. Utenfor universitetet er det få som kan engelsk, men på grunn av dette blir en tvunget til å lære språket fortere for å klare seg.
Andre utfordringer er noen av kulturforskjellene. For mexicanere er det å være presis ikke viktig i det hele tatt, det gjør ingenting å komme noen timer for sent. Dette kan være veldig frustrerende for en nord europeer. Mexicanere er mye høfligere enn nordmenn som for så vidt er bra, men det betyr også at de sier ja til det meste uten at de egentlig mener det. Så en må være tålmodig med mexicanere.
Det var også vanskelig å bli vant med skolesystemet. En må forholde seg til lekser, fraværsgrenser og strengere lærere enn i Norge.
Andre forskjeller en må bli vant til i Mexico inkluderer, gammeldags syn på kjønnsroller og korrupte tjenestepersoner, sistnevnte er ikke et stort problem men en kan ikke stole på politi og andre på samme måte som en kan i Norge. Det er ingen hemmelighet at Mexico ikke er like trygt som Norge. Men, det handler om å bruke sunn fornuft. Ikke dra til de skumle områdene alene, spesielt ikke på kvelden osv. Personlig har jeg aldri følt meg utrygg her.
På tur til Real de Catorce for å oppleve genuin Mexicansk cowboy-kultur.
Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?
Dagen begynner når første forelesning begynner, da går jeg til skolen og møter ofte folk jeg kjenner på veien. En beregner alltid litt ekstra tid når en går ettersom alle mexicanere er veldig glad i å prate så en må ha litt buffertid på å ha smalltalk med folk en møter på veien. På skolen er det Starbucks på campus så ofte drar en å kjøper kaffe før en går inn i klasserommet. Det er ofte bare en forelesning hvor læreren prater, men av og til jobber vi også i grupper. En forelesning er enten enkel eller dobbel, er den enkel varer den i en og halvtime, er den dobbel varer den i tre timer. Etter timen sitter en ofte med venner og spiser lunsj eller jobber med lekser, enten på et uteområde med mange bord og stoler, eller på et avkjølt bibliotek og lesesal. Ofte har en flere forelesninger på en dag. Jeg har ofte så stort mellomrom mellom mine forelesninger at om jeg ikke har mange lekser så går jeg hjem og lager lunsj og slapper litt av før jeg drar tilbake. På kvelden er det alltid noe sosialt som skjer som jeg blir med på, enten å dra ut, eller å bare henge sammen og lage tacos, dra på kino osv. En gang i uken har jeg også kveldsundervisning hvor jeg er på skolen til klokka 22.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole og hvilke tips ville du gitt nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale å studere i Mexico. Hvis en er veldig opptatt av at skolen skal ha prestisje er kanskje ikke UDEM den beste, da kan en vurdere TEC som har campus i Monterrey, men også i mange andre mexicanske byer.
Til nye studenter vil jeg si, ha tålmodighet med mexicanere! De er utrolig gode mennesker som vil berike livet ditt. Lær deg spansk, det gjør hverdagen og studiemulighetene mye bedre. Husk å gjøre alle leksene og jobb godt og trutt gjennom hele semesteret slik at du ikke sliter med å oppnå en karakter på 70 på slutten av semesteret. Aller viktigst, reis mye! Opplev Mexico og spis mye god mat.
Hva kommer du til å savne mest?
Menneskene, maten og prisnivået.
Fem innsidetips til turister i studiebyen din:
-
Bruk Uber! Mye tryggere, lettere, og bedre enn vanlige taxier. Det er alltid en uber tilgjengelig og det koster utrolig lite, ca 30 kroner og du kommer deg 20 min i bil i hvilken som helst retning.
-
Mange av utestedene har åpen bar en kveld i uken, så her kan du spare penger på en bytur.
-
Spis lokal mat fra bodene. Gatematen er ufattelig god, og jeg ble aldri syk av den.
-
Monterrey har mye fjell og fine naturmuligheter, utnytt dem!
-
Bli venn med noen lokale som kan vise deg rundt.
Beste ANSA-tips:
ANSA er ikke i Monterrey. Men som nevnt ovenfor er det mange organisasjoner som ISE, Integrate, og I-link. Bli med på de store festene, for eksempel, ”tequila pool party”, ”catamaran boat party”, ”Halloween party”, ”casathon” og nasjonaldag festen. Disse er kjempemorsomme!
De turene som blir arrangert som jeg anbefaler er Real de Catorce, Xilitla, Hidden beach festival.
En kan også jobbe frivillig med disse organisasjonene og hjelpe meg arrangementer og markedsføring.
Bannerfoto: Foran inngangen til skolen, jeg er nummer tre fra venstre.