Enten du er student i Sør-Korea eller tenker på å bli det; her finner du nyttig informasjon om å bo og leve i Sør-Korea. 

Hvordan skaffe bolig i Sør-Korea?

Det er dessverre vanskelig å finne leilighet før man kommer til Sør-Korea, fordi eiendomsmeglere og andre gjerne vil at man skal komme personlig på visning før man signerer kontrakter og lignende. Den eneste måten å få bolig på før ankomst er å søke på studentbolig ved universitetet.

Mange leier leilighet via Airbnb (populært og relativt billig i Seoul) mens man leter etter et permanent sted å bo. Selve prosessen med å finne leilighet når man først har ankommet tar kort tid.

- Jeg fant leilighet etter to dager i landet, og flyttet inn seks dager senere, og dette er ikke unormalt, forteller Maren, som studerer ved Graduate School of International Business på Yonsei University.

Maren forteller videre at det er vanlig å måtte betale et høyt depositum i Sør-Korea. Dette systemet kalles key money. Pengene er beskyttet under strenge regler fra statens side, og det regnes som et sikkert system.

Les mer om key money.

For å finne bolig kan du for eksempel bruke Craigslist. Dette er et enkelt alternativ dersom man ikke snakker koreansk eller har koreanske venner som kan hjelpe til. Hvis man kan litt koreansk kan man prøve Naver, som er et koreansk nettsted som blant annet har oversikt over ledige boliger.

Visum - Alien Registration Card

Visum - Alien Registration Card

Skal du studere  eller oppholde deg i Korea i mer enn 90 dager, må du innom immigrasjonskontoret og skaffe deg et Alien Registration Card. Dette må du gjøre innen 90 dager fra du ankommer Korea. Det anbefales sterkt å dra så tidlig som mulig, siden man trenger dette kortet for å opprette mobilabonnement, internett, osv.

Viktig å huske på når du drar til immigrasjonskontoret:

  • Trekk kølapp med en gang (det er ofte lang kø).
  • Du må kjøpe en type frimerker/oblater for å betale for søknaden før du går til skranken. Spør når du ankommer hvilken type du trenger.
  • Du må ta kopi av visum og pass på samme A4-ark før du går til skranken. Ta med pengeri kontant for dette.
  • Ta med nøyaktig de dokumentene du trenger for å søke visum (ellers må du komme tilbake senere og stå i kø igjen).
  • Oftest må du ha betalt tuition fee og fått kvittering på dette før du kan søke visum/alien card.
  • Smil og vær høflig mot immigrasjonsoffiserene.

 

Foto: Shutterstock/Kampon