Navn: Kristian Soelberg Nilsen Utdanning/grad: Bachelor of Business Administration, Business and Finance ved Heriot- Watt University Studiested: Edinburgh/ Kuala Lumpur
Hvorfor valgte du akkurat dette landet og dette studiet?
Siden høsten 2015 har jeg studert ved Heriot-Watt University i Edinburgh. Heriot-Watt er et svært internasjonalt universitet både med tanke på elevmassen, men også når det gjelder lokasjon, med campus i blant annet Dubai og Kuala Lumpur. For meg ble det fort åpenbart at jeg ønsket å benytte meg av et såkalt Inter-campus transfer som universitetet tilbyr, det betyr at du kan ta deler av studieoppholdet ditt på et eller flere av de forskjellige campusene. Mulighetene i Malaysia og Kuala Lumpur virket for min del mye mer tilgjengelig enn andre alternativer, med tanke på landets kostnadsnivå og sentrale lokalisering i Sør-Øst Asia. Dette, i tillegg til at mye av verdens fremtidige vekst og handelsmuligheter ser ut til å komme fra nettopp denne regionen, så jeg på som viktige argumenter for å dra til nettopp Malaysia.
Hvordan synes du skolen, studiet og undervisningen er?
Heriot-Watt University Malaysia (HWUM) er et relativt nyoppstartet campus beliggende i Putrajaya ca.40 minutter utenfor Kuala Lumpur sentrum. Universitetet følger de samme fag- og undervisningsplanene som Heriot-Watt University i Edinburgh og Dubai. Professorene og undervisningspersonalet er svært engasjerte, og selv oppfattet jeg de som veldig hjelpsomme og dyktige. Med klasser på mellom 15-30 studenter var også oppfølgningen svært god. Kombinasjonen av kvalitetssikrede undervisningsplaner fra Heriot-Watt Edinburgh, med nyansatte og engasjerte, i hovedsak lokalt ansatte professorer, la grunnlag for svært god undervisning. Det må allikevel nevnes at universitetet enda hadde flere mindre barnesykdommer under min periode, noe jeg oppfattet at universitet selv var svært opptatt av å få tilbakemeldinger og ta tak i så fort som mulig. Er du utenlandsstudent vil du også få tett oppfølgning og kontakt med skolens kontor for utenlandsstudenter som også arrangerer flere sosiale begivenheter.
Hvordan synes du studentmiljøet er?
HWUM består for det meste av lokale malaysiske studenter som bor i, og rundt Kuala Lumpur. Dette i seg selv betyr en svært differensiert samling av etnisiteter med i hovedsak etniske malaysiere, malaysiske kinesere og malaysiske indere. I tillegg var det flere studenter fra land i Midtøsten samt det afrikanske kontinentet. Dette gjorde undervisningen og tilnærmingen til faget svært internasjonalt og ga en svært god kulturutveksling mellom studentene. Siden vestlige studenter var i klart mindretall gjorde dette at jeg opplevde å komme mer i kontakt med mine malaysiske studenter, som igjen ga meg svært god læring i den lokale kulturen og skikkene. Selv fikk jeg faktisk gleden av å få besøk av en studievenn fra Kuala Lumpur som besøkte meg senere i Oslo, utrolig gøy! I motsetning til en vestlig studentkultur som ofte baserer seg på festing og uteliv, var min oppfattelse at studentene på HWUM fokuserte mer på kulturelle begivenheter rundt de utallige helligdagene i landet, med dans, musikk, mat-torg og show. Men også et stort fokus på sosialisering rundt idrettsarrangement og konkurranser satte dagsordenen for det sosiale miljøet på skolen. Ønsket man derimot å utforske Kuala Lumpurs uteliv, ble dette fort en aktivitet med i hovedsak de andre vestlige studentene, noe som ga en god balanse.
Hvordan var søknadsprosessen?
Ønsker man å søke direkte til HWUM må man gå via skolens egen nettside. Selv søkte jeg meg først inn på Heriot-Watt Edinburgh gjennom Storbritannias eget opptakssystem. Når det gjaldt videre intern søknad om utveksling til Malaysia gjennom Heriot-Watt var det en veldig grei prosess, hvor universitetet var svært hjelpsomme gjennom prosessen med å følge opp alle formalia.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Kostnadsnivået er svært lavt i Malaysia sammenlignet med Norge. Kollektivtransporten fungerer greit, men Uber eller lignende tjenester får deg rundt på en effektiv og billig måte. Som et eksempel koster en 40 minutters Uber-tur fra skolen og inn til Kuala Lumpur sentrum kun 75NOK. Middag på indisk eller malaysisk restaurant kostet også rundt 20-30NOK per måltid, noe som gjorde det nesten enklere å spise ute enn å handle inn matvarer som fort kunne koste like mye når man kun er en person.
Du finner billige leiligheter som kan leies direkte av eier eller gjennom firma for rundt 3000NOK med relativt grei standard. Jeg hadde lite innsikt i det malaysiske leiemarkedet og valgte derfor å leie gjennom skolen. Dette gjorde at prisen ble noe høyere per måned, altså 5000NOK for en studioleilighet med god standard med egen kjøkkenkrok, to enkle senger, samt eget bad. Leiligheten lå i et leilighetshotell-kompleks med egen resepsjon, transporttjeneste, svømmebasseng, treningsrom og vaskeriservice for å nevne noe. Leiligheten lå i Cyberjaya, ca. 10 minutter med bil til skolen.
Hva er det beste med å studere i Malaysia?
Malaysias samling av mange forskjellige kulturer gjør det svært interessant å studere i landet. Samtidig er det et land som har opplevd en enorm økonomisk vekst de siste årene, men hvor kostnadsnivået enda relativt sett er ganske lavt. Dette gjør at man har gode muligheter til å reise og bevege seg på en komfortabel og trygg måte rundt i landet, og i regionen til en svært fordelaktig pris. Den sentrale lokaliseringen i Sør-øst Asia gjør også at land som Thailand, Singapore, Vietnam, Kambodsja, Laos, Filippinene og Indonesia kun ligger en 2-4 timers flytur unna Kuala Lumpur. Med lavprisselskapet AirAisia finnes det hyppige avganger til en svært billig pris fra Kuala Lumpur International Airport, som ligger kun 20 minutter fra skolen.
I tillegg til reisemulighetene, det lave kostnadsnivået og kulturopplevelsene, kan også Kuala Lumpurs uteliv nevnes som et av høydepunktene, med utallige roof-top barer, spennende restauranter og den sagnomsuste bargaten Changkat.
Hva er det mest utfordrende ved å være utenlandsstudent i Malaysia?
Kulturen i landet er svært forskjellig fra hva man er vant til i Norge. Selv opplevde jeg det ikke som noe problematisk, da skolen var svært behjelpelig med alt det formelle, og mine studievenner var tidlig ute med å opplyse om normer og skikker for å kunne klare seg på en best mulig måte. Landet er også svært vant med mange turister og sånn sett veldig runde i kantene og hjelpsomme overfor turister.
Hvordan ser en typisk dag ut som student der du er?
All undervisning er obligatorisk på mitt universitet, i tillegg til at det var et krav fra myndighetenes side om at man ikke kunne ha mer enn en visst prosentandel fravær. Hvis man ikke fulgte dette kunne visumet bli inndratt. Jeg opplevde ingen problemer med dette og universitetet hadde ingen problemer med at jeg var borte noen dager i forbindelse med besøk hjemmefra eller en ekstra dag fri for reise i en langhelg.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole?
Å studere på et vestlig universitet gjorde tilværelsen noe enklere. Heriot-Watt er et svært tradisjonsrikt universitet noe som gjorde at studiehverdagen i seg selv føltes relativt likt det man er vant til. Jeg vil gjerne anbefale andre å studere ved Heriot-Watt. Uansett om man søker seg til Edinburgh eller Kuala Lumpur, vil det alltid være mulig å bytte imellom og bli der man trives best, så lenge man vil.
Hva kommer du til å savne mest?
Fire ting; En svært interessant samling av kultur og mennesker, så utrolig mye mer man får ut av studielånet, reisemulighetene og varmen!
Et par innsidetips til turister i studiebyen din:
- For en helaften i Kuala Lumpur;
o Se solnedgangen fra «Heli-Lounge» i Kuala Lumpur sentrum.
o Etter dette drar du til Bukit Bintang og spiser et måltid i områdets «food market»
o Avslutt kvelden i bargaten Changkat!
- Opplev de forskjellige etnisitetenes områder i byen; Little-India and Little-China, i tillegg til den mer kolonipregete bygningen «Central Market»
- Benytt mulighetene til å reise rundt i regionen.
Beste ANSA-tips:
Her er tipset å melde seg inn I ANSA så fort som mulig, og henvende seg til ANSA-Malaysia gjennom deres Facebook-side. Dette gjør at du raskt kan få verdifull lokal informasjon i tillegg til et norsk nettverk som kan være en god avkobling, ikke minst under ANSA-Malaysias julebord!